Maminka.czBatole

Katka (39): Odejít od manžela, nebo zůstat kvůli dětem?

Adéla Vedralová 23.  5.  2012
Katka (39): Odejít od manžela, nebo zůstat kvůli dětem?
Právě tohle dilema řeší mnoho žen. Není totiž vůbec jednoduché rozdělit rodinu, ochudit děti o tatínka. Stejně tak i rodiče jsou jen lidé, kteří mají právo na svou spokojenost. Nemluvě o napjaté atmosféře, jež dusí domácnost jako neprodyšný dým. Maminka dvou dospívajících dcer, Katka, nám popsala, jak „dobré“ rozhodnutí vytrhlo ji i celou rodinu z neštěstí...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Problémy ve vztahu s manželem přišly už v době, kdy starší dcerka Klárka byla malinká a já byla na mateřské. On vždy přišel večer domů z práce a jen mě kritizoval, nic mu nebylo dost dobré. Dítě ho moc nezajímalo, jen viděl, že je blbě ulkizeno, jídlo je divně ochucené. Sedl si k televizi a čekal, až ho budu obskakovat. Asi jsem si myslela, že to tak má být, že tohle je teď moje role a musím ji prostě akceptovat. Postupem času mi došlo, jak mě do ní Roman šikovně vmanipuloval,“ vzpomíná na začátky krize svého manželsví Káča.

Bývala často s holčičkou sama, manžel Roman chodil ven s kamarády a domů se vracel nad ránem. „Tvrdil, jak se musí od všeho odreagovat. Samota mi vzala zbytky sebevědomí. Roman dokonce nerad viděl, aby za mnou chodily domů kamarádky. Bylo to strašné. Dnes nechápu, jak jsem mohla být tak moc submisivní, hloupá. Když už jsem nevěděla, kudy kam, přála jsem si otěhotnět, mít další dítě. Chyběla mi láska a tak jsem ji hledala u dětí. Za pár měsíců bylo jasné, že budeme 4 a Roman se na chvíli zase změnil, doufala jsem, že budeme konečně v pohodě,“ shrnuje své obavy i naděje Katka.

Jenže radost trvala jen chvíli a když bylo druhé dcerce Liliance dva roky, Káča se rozhodla definitivně Romana opustit i s malými dětmi. Manžel začal být stále despotičtější a začal Katku i podvádět. „Cítila jsem na něm velkou závislost a ta mi dlouho bránila odejít. Neměla jsem peníze, ani vyhlídky na nějaké rozumné řešení. Moje maminka mi nakonec nabídla, že můžu zůstat u ní v malém bytě, ať už hlavně zdrhnu pryč. Romanovi jsem řekla, že odjíždíme na víkend a už jsme se nevrátily. Šílel, nechápal. Prý si nevšiml, jak jsem ve vztahu nešťastná. Dnes vím, že jsem se měla rozhodnout mnohem dříve.“

„Holčičky ani žádnou zásadní změnu nepocítily, jejich otec s námi stejně moc času netrávil. Po rozvodu, který byl celkem dramatický, se o své dcerky začal zajímat mnohem víc a v současné době spolu mají moc pěkný vztah,“ pochvaluje si radikální rozhodnutí Katka. „Sice mi bylo pár let ouvej, nebylo nám moc do zpěvu, ale naučila jsem se zase fungovat jako osobnost, která si věří. Myslím, že jsem i Romanovi dala cennou životní lekci, své chyby už ve svém druhém manželsví nezopakoval. I já mám už dlouhá léta přítele, holky ho považují za druhého tátu a je nám všem dobře. Někdy prostě není dobré zůstávat jen kvůli dětem, stejně by nikdo z nás nebyl šťastný. Život není zas tak dlouhý,“ uzavírá Katka.

Co si o setrvání v manželství jen kvůli dětem myslíte vy? Podělte se s ostatními o svůj názor.(Hlasovat můžete v anketě umístěné napravo u článku.)

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Školák, Chování a vztahy, ZUŠ, Kat, Pěkný vztah, Manžel, Rozumné řešení, Katka