Maminka.czZdraví

Káva nebo čaj? Máme pro vás 5 tipů, jak se nastartovat i bez kofeinu

redakce 18.  1.  2017
Už tradiční otázka: „Dáte si kávu nebo čaj?“ Na tuto často pokládanou otázku, slýcháváme často „kávu.“ Protože prostě obsahuje kofein. Zkuste to ale protentokrát jinak, třeba zjistíte, že se bez kávy obejdete, či ji alespoň omezíte…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Káva a energie? Rovná se kofein

Právě obsah kofeinu v kávě je příčinou jeho možná i nadměrné konzumace. Kofein však obsahuje i čaj a věřte, že účinky jsou dost rozdílné od kávy. Kávou si spíše probouzíme krevní oběh, činnost srdce. Oddaluje únavu, bystří myšlení, zlepšuje soustředění.

Klepněte pro větší obrázek

Kofein z kávy se i rychle vstřebává. Pokud to ale člověk s kávou přehání, dostaví se však opačný efekt – jste nervózní a schopnost soustředění se velmi sníží. Podle výživových poradců je káva v malém množství prospěšná, ale mít lepší výkon je možné i jinak.

Už v dávných dobách lidé věděli, že kupříkladu čaj je rovnocennou alternativou, s možná ještě více pozitivními vlastnostmi. Ne nadarmo je čaj nejvíce konzumovaným nápojem na světě, hned po vodě. Čaj je nápoj s tisíciletou historií. A to je první z tipů:

Tip 1: Zkuste pravý čaj

Asi to zní jako paradox, ale není čaj jako čaj, většinou pijeme čaj starý, nebo jen drť, kde je pozitivních účinků pramálo. Za čaj odborníci považují jen nápoj z rostliny Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica. Čaj působí na celý organismus.

Ovlivňuje trávící soustavu, pomáhá při zažívání. Prokrvuje orgány, a to především mozek a ledviny, s tím souvisí i vylučovací soustava. Jeho účinky mohou ovlivnit i imunitní systém. Na výběr máme z různých druhů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Černé, červené, zelené, žluté, bílé, čaje typu oolong, čaje tmavé či aromatizované. Ale pozor na mýtus: nápoje z jiných rostlin nelze za čaj považovat, někdy bývají označovány za „nečaje“ (např. Rooibos, Lapacho, Yerba Mate apod.).

Čajový kofein, neboli thein se uvolňuje pomaleji, a tak i jeho účinky jsou mírnější a dlouhodobější. Nedráždí navíc tolik žaludek. A je to právě thein, který povzbuzuje nervovou soustavu a mozek. Pomáhá tedy při učení, práci, únavě. Čaj je vyhledávaný nejvíce pro jeho blahodárné účinky na zdraví.

Pokud chcete zmenšit energetickou závislost na kávě, zkuste to s pomocí třeba zeleného čaje. Ten obsahuje právě thein, který vás nabudí podobně jako káva. Pijte pravidelně pět šálků v průběhu celého dne.

Klepněte pro větší obrázek

„Pro zajímavost, MatchaTea může udržet hladinu energie na 3-6 hodin, s pouze 34 miligramy kofeinu, což odpovídá zhruba jedné třetině šálku kávy,“ uvádí Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz.

Tip 2: Raději pořádně spěte a odpočívejte

Zvýšená potřeba těla po kofeinu je často důsledkem nedostatečného odpočinku. Tělo si pochopitelně nejvíce odpočine ve spánku, proto tuhle aktivitu, která člověku zabere až čtvrtinu života, není radno zanedbávat. Důležité je i spát kvalitně.

Tip 3: Sestavte si správný jídelníček

Únava je to přirozený jev našeho denního biorytmu, ale sami si ovlivňujeme, v jaké míře nás únava přepadne. Přemýšlejte nad složením jídla, třeba vašeho oběda. Ten by neměl být příliš těžký, tučný nebo s větším obsahem jednoduchých cukrů. Bohužel klasická česká kuchyně taková převážně je.

„Takové jídlo se dlouho tráví, krev se přesouvá do trávicího ústrojí, místo aby se nám dostatečně okysličoval mozek a zmíněná únava je na světě. Právě proto obědvejte lehčí jídla, která budou mít vyvážený poměr sacharidů a bílkovin,“ radí Štěpánka Štěpánová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz.

Jezte např. drůbeží maso, ryby a luštěniny s přílohou jako je rýže, bulgur, quinoa, vařený brambor nebo kousek celozrnného pečiva, vše doplněné samozřejmě o zeleninu.

Talíř by měl být poskládán tak, že 1/3 bude tvořit bílkovina, 1/3 zelenina a poslední 1/3 sacharidová příloha. Pozor, nejhorší je, když dlouhodobě vynecháváte sacharidové přílohy. Tím své tělo překyselujete a cítíte se vyčerpaní. To pak nadále stěžuje redukci hmotnosti.

Proti únavě také skvěle dle slov odborníků pomáhají dopolední a odpolední svačiny v podobě ovoce.

Tip 4: Dbejte na pitný režim

Podle výživových poradců dbejte na pitný režim a nezahánějte únavu slazenými nápoji. Právě dehydratace často přímo souvisí s únavou, někdy se za ni dokonce jen převléká. Na každých 10 kilogramů hmotnosti počítejte s 300 až 500 ml tekutin, naprosté minimum je 1,5 litru.

Tip 5: Příliš unavení na sport? Zkuste to překonat

Chtěli byste se pustit do cvičení, ale chybí vám energie? Jen začněte. Ač se to zdá paradoxní, pohyb vám chybějící energii dodá. Pět až deset minut protahovacích cviků nebo projížďka na kole umí zázraky.

Jděte raději na krátkou procházku třeba pro odpolední svačinu, a pokud vám to zaměstnání neumožňuje, tak se zkuste alespoň protáhnout třeba u otevřeného okna. 

Rychlokurz známých druhů čajů

Třebaže mají odlišnou chuť a vlastnosti, jedná se o listy rostliny Camelia Sinensis nebo Camelia Assamica. Rozdíly pak můžeme spatřovat zejména v původu, rodu, a hlavně rozdílném zpracování lístků.

Zelený čaj

Klepněte pro větší obrázek

Zelený čaj je oblíbený především v Japonsku, Číně. Jeho chuť je o dost jemnější než černého. Jeho výroba spočívá v prudkém sušení nebo napaření po jeho zavadnutí. I zelený čaj obsahuje kofein, ale nepůsobí tak agresivně na srdce a cévy. Dále obsahuje různé vitaminy, minerální látky, silice.

Zelený čaj má dále mnoho druhů. Do těchto zelených čajů patří rovněž tradiční japonský Matcha. V překladu z japonštiny znamená doslova „MAT-práškový, CHA-čaj“. Připravuje se z mladých lístků čajovníků, které jsou zastiňované. Tím je právě podpořena tvorba chlorofylu a čaj získá charakteristickou barvu.

„MatchaTea je bohatý na vlákninu, katechiny a aminokyseliny. Doporučuji ho především jako zdroj energie a celkové fyzické i psychické pohody,“ říká Petr Patočka ze společnosti Čajová květina, s.r.o., která do Česka dováží čaj Matcha v BIO kvalitě. Japonský čaj Matcha je dokonce až desetkrát účinnější než sypané zelené čaje, na které jsme běžně zvyklý, protože je připravován z celých, velmi jemně umletých lístků čajovníku.

Černý čaj

Černý čaj je pro Evropu typičtější, s delší tradicí. Obsahuje vyšší podíl kofeinu, který působí na mozkovou a srdeční činnost. Tak zlepšuje náladu a schopnost učit se. Působí tedy celkově povzbudivě. Díky jeho trpkosti, zásadotvornosti, se ho příliš nedoporučuje popíjet na uklidnění žaludku. Fermentací se ztrácí vitamin C, vytvoří v nové mnohotvárné aromatické látky a éterické oleje. Vyrábí se metodou CTC (drcení, trhání, svinování).

5 čajů, které mohou pít i ti nejmenší
Patří podle vás děti do kavárny? Ano nebo ne?

 

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Káva, Zelený čaj, Náš, Jak, Čaj, Kofein, Bílkovina, Zvýšená potřeba, Drůbeží maso, Správný jídelníček, Výroba, Unavení, Příloha, Srdeční činnost, Krevní oběh, Tip, Trávící ústrojí, Protahovací cvik, Trávicí ústrojí, Vaš, Miligram, Slazený nápoj, Černý čaj, Zdraví na Heureka.cz