Maminka.czZdraví

Každé bezvědomí musí vyšetřit lékař. Pozor na nebezpečný lucidní interval

Martina Machová 11.  8.  2016
Ne každé bezvědomí je závažné, ale každé bezvědomí po úrazu hlavy by měl vyšetřit lékař! Své o tom ví i paní Věra, maminka čtyřletého Vojty, který po pádu z houpačky strávil měsíc v nemocnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako lucidní interval se v medicíně označuje časový úsek mezi úrazem a počátkem velmi závažného zhoršení stavu v důsledku poranění. Během tohoto časového úseku, který může trvat několik hodin i dní, se zraněný jeví jako zdravý. Své by o tom mohla vyprávět paní Věra, maminka čtyřletého Vojty, který se minulý rok ocitl po nevinně vyhlížejícím pádu takřka na hraně života a smrti. Jen náhoda pomohla tomu, aby vše nedopadlo mnohem hůř…

Úraz se nevyplatí podcenit

„Nebýt straší paní, která byla v tu dobu s vnučkou na hřišti, by dnes Vojta možná nežil, nebo by měl vážně poškozený mozek. Jak se vše odehrálo? Úplně jednoduše; Vojta vylétl nedopatřením z houpačky a hlavou prudce vrazil do betonové lavičky. Byla to obrovská rána a Vojta upadl do bezvědomí, z něhož se však k mé obrovské úlevě během pár minut probral. Vše nasvědčovalo tomu, že jsme měli štěstí. Vojta nejdřív plakal, ale pak jsme si normálně povídali a Vojta by si šel nejraději znovu hrát.

Pád a bezvědomí
Pediatrie (poradna)

Pád a bezvědomí


Vše sledovala starší paní, která mi Vojtu pomáhala probrat. Paní byla bývalá zdravotní sestra a velmi mi kladla na srdce, abych nepodlehla euforii a pro svůj klid a Vojtovo bezpečí ihned zašla do nedaleké nemocnice. Přišlo mi to zbytečné. Vojta se jevil až na obrovskou bouli naprosto v pořádku, ale paní mě vylekala! Prý může jít o tzv. lucidní interval, časový úsek, kdy se přechodně neprojevuje skryté krvácení do mozku.

Pokud by ale skutečně došlo ke krvácení, zraněný časem upadne do hlubokého bezvědomí, ze kterého už nebývá cesta zpět. Uf to bylo moc! Volala jsem manželovi a byla trochu naštvaná na paní, proč mě tak děsí. Manžel měl jasno, máme jít ihned pro jistotu k lékaři.

 Zranění hlavy patří vedle poranění páteře k těm potencionálně nejzávažnějším.

 

Zkrátím to; měli jsme štěstí v neštěstí, Vojta šel po vyšetření v nemocnici ihned na sál! Stále jsem si říkala, že to nemůže být pravda, že se asi spletli! V nemocnici si Vojtu i kvůli určitým komplikacím nechali skoro měsíc. Ráda bych tedy všem maminkám vzkázala, aby nikdy nepodceňovaly i krátkodobé bezvědomí po úraze hlavy a jely s dítětem raději k lékaři.“

(z vyprávění maminky Věry P.)

Lucidní interval očima odborníka

Zranění hlavy patří vedle poranění páteře k těm potencionálně nejzávažnějším. Dojde-li po pádu, srážce či úderu k nárazu do hlavy, může v závažných případech dojít ke stlačení mozku následkem nitrolebního krvácení – a to buď masivního, nebo zákeřného a nenápadného pozvolného. Krevní výron postupně utlačuje mozek, což bývá bez včasného zásahu lékařů fatální.

„Stlačení mozku (komprese) patří mezi nejzávažnější poranění. Poranění může mít nevýrazné příznaky v první fázi, které mohou zastínit příznaky pozdějšího těžkého, život ohrožujícího stavu,“ upozorňuje v publikaci První pomoc u dětí pediatr Pavel Srnský.

Lékař dále vysvětluje: „Úraz často doprovází tzv. dvoufázové bezvědomí, první kratší fázi poruchy střídá fáze návratu vědomí, dítě se probouzí a reaguje. Příznaky svádí k podezření na otřes mozku a podcenění poranění. Po určité době nastupuje druhá fáze již hlubokého bezvědomí, objevují se poruchy životních funkcí.“ Ne každé bezvědomí je závažné, ale každé bezvědomí po úraze hlavy by měl vyšetřit lékař.

Z příhody malého Vojty a odborného vysvětlení lékaře naprosto přirozeně vyplývá, že každé bezvědomí, které se dostaví po úraze hlavy, by měl vyšetřit lékař. Samozřejmě ne každé bezvědomí značí závažné krvácení a život ohrožující stav. Avšak vždy je dobré si tyto skutečnosti nechat potvrdit lékařem.

Pokud po krátkodobém bezvědomí, po němž se dítě jeví zcela v pořádku, dojde k opětovnému zhoršení jeho stavu: dítě bolí hlava, bolesti se stupňují, zraněnému je špatně, zvrací, dochází ke změnám v chování dítěte a dalším komplikacím – neprodleně volejte Zdravotnickou záchrannou službu a zdůrazněte, že ke stavu došlo po předchozím poranění hlavy s bezvědomím.

PORADNA: Jak chránit děti před úrazy
Dětské úrazy v létě - pozor na únavu
Témata: Zdraví, Minulý rok, Interval, Bezvědomí, Chování dítěte, Druhá fáze, Zdravotní sestra, Úraz hlavy, Nebe, Pavel Srnský, Kaz, Poranění hlavy, Lék, Luci, Lékař, Poškozený mozek, Krevní výron, Poranění páteře, Zdraví na Heureka.cz