Maminka.czTalent

Každý má talent. Jak ho podpořit u dítěte a jak u sebe? Přes vášně!

Lenka Brožová 17.  1.  2023
„Chcete-li rozvíjet talenty svých dětí, musíte se stát vášnivými a vnímavými pozorovateli. Potíž je, jak to dát do praxe, když přijdete večer z práce a máte všeho plnou hlavu i ruce,“ říká vrcholová manažerka a čtyřnásobná maminka Radka Dohnalová. Tady jsou její osobní tipy, jak rozpoznat a podpořit potenciál vašeho dítěte a taky jak odblokovat svůj vlastní.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý z nás se rodí s nějakými talenty nebo dispozicemi, aby nám něco šlo s lehkostí. Skutečně to tak je – úplně každý! Proč to pak ale tady tedy není samý Picasso, Freud nebo Jágr?

„Protože talent sám o sobě ještě nestačí, je potřeba ho napojit na nějaké vášně, tedy témata nebo oblasti, která nás natolik baví, že jsme ochotni pro to něco udělat. Dát tomu celé srdce. Vášeň je totiž nekonečný zdroj energie nebo nadšení,“ říká Radka Dohnalová, autorka programů na rozvoj autentického a adaptivního leadershipu, která učí vrcholové manažery celého světa objevovat svůj potenciál, dovednosti a především talenty. A pro Maminka.cz prozradila část svého know-how.

VIDEO: Na blízko - rozhovor s Radkou Dohnalovou 

Jak se stát odborníkem na své dítě

Cenné zkušenosti Radky Dohnalové nepramení výhradně z prvoligového korporátního prostředí a studia Harvardu, ale také z čtyřnásobného mateřství. „Každé z našich dětí mě učí zásadní životní věci,“ říká a přidává tipy, co jí při výchově funguje. 

Dejte si rande. Jen vy a dítě, s vaší plnou pozorností. Odsuňte veškerou agendu, a ať už budete dělat společně cokoli a kdekoli, buďte tam s ním, přítomní, tady a teď.

Uvědomte si, že vaše dítě je jiné než vy. A nechte se tím fascinovat!

Dívejte se na své dítě jako na zajímavý film. A váš zajímavý potomek v něm hraje hlavní roli.  Soustředěně pozorujte, co ho baví, k čemu se vrací.

Vnímejte protitlaky. Ty vám pomáhají identifikovat, kudy ne. Protože to, co dítě odmítá nebo co mu nejde, je možná opakem toho, pro co má talent nebo vášně.

Naučte se „pouštět“. Klíčovou dovedností pro úspěšný rozvoj je schopnost se nejen učit nové dovednosti, ale také se umět vzdát těch, které ztrácejí na relevanci. Umožněte to dítěti.

Vytvořte společnou tabuli magických momentů. A na ní ať si dítě samo zvolí, jaký magický moment chce mít s vámi a jaký se svým tatínkem.

Dejte dítěti 30 minut týdně, kdy může dělat cokoli. A i když vám ta aktivita třeba nedává smysl, žasněte nad dětským potenciálem, který se hlásí o slovo a pozornost. Tahle půlhodina může rozsvítit vás nebo vaše dítě.

Jaká jste matka? V tomhle se určitě najdete!

Jak odblokovat svůj dospělý potenciál

Leadershipovými programy pro ženy firmy ATAIRU prošly stovky manažerek. Pro odstraňování blokátorů toho, co v nás je a čeho můžeme dosáhnout, Radka Dohnalová doporučuje zaměřit se na tyto tři oblasti:

1. Soukromé strachy

Pochyby, že nebudete dost dobrá matka, když nezůstanete tři roky na mateřské a podobně. Každý z nás takové nějaké strachy máme, a i když se tváří jako z osobní roviny, ovlivňují i tu profesní.

2. Partnerství až na prvním místě

Provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandberg říká, že nejdůležitější rozhodnutí pro každou ženu je, koho si vezme za manžela, protože to má dopad na to, jakým způsobem může pracovat a zároveň se starat o děti. A já to podepisuji! Samozřejmě se to mění v různých fázích vztahu, s mým mužem ale přistupujeme k výchově velmi partnersky. Jasně, když jsou děti menší, jsem aktivnější já. Ale u těch starších už si dělíme povinnosti půl na půl. A oba do toho investujeme hodně času, je to pro nás priorita. Kdybychom nebyli takto angažovaní, nemohli bychom mít čtyři děti a zároveň dělat práci, která je pro nás důležitá.

3. NoToDo

Třetí bod je spojený s tím prvním: Když přetransformujete strachy, naučíte se některé věci nedělat a být s tím o. k. S každým dalším dítětem jsem si kladla otázku, které věci například v domácnosti přestanu dělat, protože se to nedá zvládat. Musíte být ale dostatečně silná, abyste zvládla ustát poznámky typu „ty nevaříš večeři každý den?“.


Vnímejte, k čemu dítě přirozeně tíhne, i když nemusí

Jakožto čtyřnásobná maminka RADKA DOHNALOVÁ to, co učí, zároveň intenzivně žije. Vedle programů pro rozvoj špičkových manažerů se TAK zajímá i o rozpoznávání dětských talentů a vášní.

Klepněte pro větší obrázek

Mají práce se světovými lídry a rozvoj dětských talentů něco společného?

Primárně pracuji s lídry a často vidím, jak dospělí v našich programech autentického leadershipu objevují své talenty a vášně a říkají: „Ty jo, to by bylo skvělé, kdybych to věděl dřív, dělal bych jinou práci.“ I proto je důležité zabývat se talenty už u dětí. Aby lidé teprve ve třiceti čtyřiceti nehledali, co je vlastně baví. Naši klienti mají samozřejmě i děti, a tak se s nimi o tomto tématu často bavím. Já sama mám čtyři a fascinuje mě sledovat, jaký mají potenciál.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak poznám, pro co má moje dítě dispozice?

Mám dítě podporovat v tom, co mu jde, nebo spíš trénovat dovednosti, ve kterých se mu nedaří?

Jak dětský talent uplatnit v praxi?

Jak být dobrá máma a zároveň budovat kariéru?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Slavné maminky, Rozhovor, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Autismus, Talent, OSN, Talentované děti, Porozumět autismu, Vášeň, Picasso, Jonášek, Silná stránka, TAK, Harvard, Podstata, Evropa, Česká republika, Rande, Dovednost, Jonáš, Maminka, Jágr, Potenciál, Freud