Maminka.czRodina

Kde je Ježíškovo nebe a co mají v pytli čerti? Tyhle výlety doporučujeme

Simona Procházková 6.  12.  2019
Druhý adventní víkend je tu a my pro vás máme pár tipů na pohodové rodinné výlety, které si užijí děti i dospěláci. Pokud chcete vstřebat trochu sváteční nálady, odpočinout si a vidět radost v dětských očích, inspirujte se!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mikulášská nadílka na Lipně

Už zítra dorazí na lipenskou Stezku korunami stromů svatý Mikuláš se svojí početnou družinou. Malí i velcí se tak mohou těšit na celodenní program plný zábavy i dárečků, který zahájí již před polednem Lišák Fox, oblíbený maskot Lipna, svým originálním kouzelnickým představením. A pak už by se všichni nezbedníci měli mít na pozoru, bude totiž následovat příjezd čertů, andělů a samozřejmě i Mikuláše. Pro hodné a šikovné děti budou samozřejmě připravené dárky a sladkosti (ale rovněž nejrůznější úkoly). Natrénujte s ratolestmi nějakou písničku nebo krátkou básničku, aby potěšily Mikuláše a nenazlobili nekompromisní pekelníky. Celá akce bude probíhat v bezprostřední blízkosti Stezky, na vrcholu Kramolína. Dostanete se sem během chvilky z centrálního parkoviště v Lipně nad Vltavou, buď speciálním stezkabusem, nebo pěšky, zhruba dvacetiminutovou příjemnou procházkou lesem. A až se budete chtít zahřát nebo poobědvat něco dobrého, vsaďte na novou samoobslužnou restauraci Energo, která atraktivním interiérem připomíná podobné podniky ve vyhlášených alpských střediscích. Navíc nabízí velkou terasu s výhledem na sjezdovky i jezero.

Ježíškovo nebe v Perníkové chaloupce

Od soboty 7. prosince až do Silvestra si v Muzeu perníku a pohádek v Perníkové chaloupce pod Kunětickou horou v Rábech u Pardubic nachystali (nejen) pro natěšené děti pohádkově vyzdobenou chaloupku. Co všechno tady bude k vidění? Kromě celé řady slavnostně nazdobených vánočních stromečků v různých stylech a originálních svátečních zimních dekorací také spousta dobrot k ochutnání. V „Království perníku“ samozřejmě nesmí chybět jeho tradiční vůně, která je doslova všudypřítomná. Kromě perníčků a perníkových dekorací budete moci obdivovat ozdoby ze slámy, papíru, nití a provázků i sušeného ovoce. Z perníku tady mají dokonce celý betlém. Nejmenší návštěvníky bude nejspíš hodně zajímat Ježíškovo nebe s ohnivým peklem pod Perníkovou chaloupkou. Otevřené je pro všechny, kteří, stejně jako Jeníček s Mařenkou, „kradou jako straky“. Vánoční výstava je celý prosinec otevřena denně, přesto organizátoři doporučují předem se objednat. Pro rodiny je skvělou volbou víkendový program „Prohlídka perníkové chaloupky“ (vždy v sobotu a neděli v 11:00, 13:00 a 15:00 hod., 23.–26. 12. bude zavřeno, 27.–31. 12. se však můžete objednat.)

Za příběhem vánočního stromu, za čerty na Konopiště! Užijte si advent společně


Vánoční prohlídky zámku Karlova Koruna

I když vaše ratolesti „povinné“ návštěvy hradů a zámků zrovna příliš nebaví, z těch adventních na východočeské Karlově Koruně budou stoprocentně nadšené. Zámecká expozice se totiž v prosinci promění na vánoční světničky různých států – blíže tak díky nim poznáte Vánoce v Rusku s krásnou Sněhuročkou a Dědou Mrázem, Vánoce v Itálii a dobrosrdečnou Befanu nebo Santu a svátky v Americe. Seznámíte se s tradičními zvyky a odlišnostmi, na které u nás nejsme zvyklí. Ve sloupovém sále zámku navíc překvapí velká výstava sněhuláků (mezi kterými je možné běhat slalom). Pro děti budou připravené výtvarné dílničky, kde si mohou vlastnoručně vyrobit malé dárečky nebo přáníčka. Také ale při různých kvízech a soutěžích třeba zachránit ledního medvídka nebo se  podívat do pytle, co tam schovávají čerti. A pozor, nepropásněte! Na nádvoří bude umístěna Ježíškova pošta, odkud si můžete odeslat vyrobené přáníčko s vánočním razítkem. A jelikož nebude chybět ani jarmark, vyberete možná nějaké dárky a pochutnáte si na pečených kaštanech a dalších tradičních dobrotách.

Vodní Mikulášská a Čertovské saunování

Vezměte ratolesti na netradiční nadílku, a to do Vodního světa v pražském Aquapalace. V sobotu 7. a v neděli 8. prosince je tady čeká spousta překvapení a samozřejmě také dárků. Pro děti (hodné i zlobivé, plavce i neplavce) bude připraven celodenní program. Co je čeká? Tak například lovení vánočních perel, velké sobí závody, houpání na vánoční kouli, vodní koulovaná, čertovsko-kouzelnické vystoupení a v neposlední řadě pak soutěž o nejlepšího tanečníka a temperamentní zumba show. Milé překvapení je ovšem nachystáno také pro dospěláky. Toužíte po klidném večeru s partnerem nebo kamarádkou? Odvezte děti večer k babičce a užijte si Čertovské saunování v Saunovém světě, třeba při speciálních „pekelných“ ale i „andělských“ voňavých ceremoniálech.

Jízda rolbou, výšlap na sněžnicích nebo betlémy. Kam vyrazit mezi svátky?

Adventní dny na zámku Jindřichův Hradec

O druhém adventním víkendu si nenechte ujít tradiční jarmark a vánoční trhy na kouzelném jihočeském zámku. Mají jedinečnou, takřka rodinnou atmosféru, a pokud chcete nasát sváteční náladu, dobře se najíst a napít a zabavit potomky, budete právě tady na tom správném místě. Těšit se můžete na tržiště s originálním zbožím, poctivými rukodělnými výrobky a také sladkými i slanými pochoutkami od regionálních výrobců a uměleckých řemeslníků, které najdete na druhém a třetím nádvoří. V rámci doprovodného programu si přijdou na své úplně všichni. K vidění budou po oba dva dny hudební i divadelní vystoupení, sokolníci s jejich cvičenými dravci, turnaj v lukostřelbě nebo ukázky dobového tance. Své umění předvedou hrnčíři, umělečtí kováři i řezbáři a v tvůrčích dílnách si můžete vyzkoušet vlastní zručnost. Děti každého věku jsou zvány na Čertovskou pohádku aneb Jak voják s čerty zápolil plnou humoru, kejklování a krásných kostýmů.

Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Rodina a vy, Výlety, čert, Centrální parkoviště, Lipno nad Vltavou, Tržiště, Stezka, Koruna stromu, Jindřichův Hradec, Interiér, Chaloupka, Vodní svět, Saunový svět, Perníková, Ratolest, Perníková chaloupka, Lipno, Zámek, Pytel, Vánoční trhy, Dospělák, Adventní víkend