Maminka.czTipy a rady v těhotenství

Kde mají těhotné ženy přednost a jak ji mohou uplatnit?

Michaela Láchová 27.  7.  2018
V zahraničí je běžné, že těhotné a maminky s kočárky mají přednost. Jak je tomu u nás? Můžete u lékaře, v obchodě nebo ve frontě na novou občanku všechny předběhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Asi nám dáte za pravdu, že běhání po úřadech nebo doktorech není to, co by si člověk vyloženě užíval. A tuplem ne, pokud s sebou vláčíte kojence v kočárku a za zbývající volnou ruku neposedné batole, nebo v případě, že nosíte pod tričkem už pořádný „bubínek“.

Galantnost a morálka se snad ještě z naší společnosti úplně nevytratily (odvážné tvrzení, že?), a tak se můžete spolehnout, že se vždycky v jakékoli vícehlavé frontě najde nějaký dobrák, který pohledem na vaše těhotenské bříško zjihne a ochotně vám nabídne svůj vyčekaný důlek. Je ale nutné na něj pokaždé spoléhat? Asi vás zklameme, ale v podstatě ano.

Jste těhotná? Nebojte se a řekněte si muži o pomoc! Kdy jindy?

Na úřadech nebo v nemocnicích jsme nenalezli jedinou směrnici nebo speciální předpis, který by těhotné ženě zaručoval, že bude vzhledem ke svému stavu přijata přednostně. I tak se ale dá v tomto směru leccos podniknout. Tak, abyste se mohla v tramvaji v klidu posadit. Tak, abyste měla co nejmenší pravděpodobnost, že v čekárně plné chrchlajících lidí strávíte pomalu celý třetí trimestr.

Pokud se chystáte k praktickému lékaři na povinnou prohlídku v těhotenství, určitě se předem objednejte. Na podobné prohlídky mají většinou lékaři vymezené ordinační hodiny. Stane-li se vám tedy přece jen, že budete muset chvilku čekat, budete pravděpodobně sedět mezi zdravými pacienty. Jestliže jste akutně nemocná, zavolejte předem do ordinace a domluvte se na dalším postupu.

„Když vidím v ordinaci nemocnou nastávající maminku, vždy se snažím, aby byla ošetřena přednostně,“ potvrzuje všeobecná sestra Šárka Fučíková. A to samé nám potvrdily i sestřičky v pěti ordinacích praktického lékaře v několika městech, které jsme náhodně oslovili. „Na dveřích lékaře často naleznete ceduli s formulkou o tom, že pořadí pacientů určuje lékař,“ podotýká mluvčí VFN v Praze PhDr. Filip Brož s tím, že je ponecháno na samotných lékařích, podle jakého klíče si pacienty pozvou do ordinace. 

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví

Chcete se posadit? 

Spousta těhotných si třeba stěžuje na nevšímavost a nepochopení u cestujících městskou hromadnou dopravou. Zahřívají si svou sedačku, a aby nemuseli vstávat, raději dělají, že nikoho nevidí, a klofají si do mobilu. Však je tam přece spousta dalších lidí, kteří tu těhuli můžou pustit sednout. A je vůbec těhotná? Není jen tlustá? Ještě bych ji urazil… Ale právě jen pouhá obava, aby se člověk neztrapnil, může stát za tím, že sedačku raději neuvolní. A co si budeme povídat, zvlášť v začátcích není těhotenství opravdu moc poznat.

Možná je namístě si o uvolnění sedačky sama říct, pokud máte pocit, že to opravdu potřebujete. Všimněte si taky, že když už vás někdo pustí sám od sebe sednout, jsou to většinou ženy, které za sebou mají už mateřskou zkušenost. Třeba v londýnském metru už nějakou dobu skvěle fungují připínací placky na oblečení s nápisem „Baby on Board“, tuto kampaň podpořila i oblíbená těhulka, vévodkyně Kate. O podobnou placku už můžete požádat i brněnský dopravní podnik. V Praze zatím tato novinka neprošla, ačkoli se ji už před více než deseti lety snažila prosadit tehdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková, ovšem bezúspěšně. V městské dopravě, ve frontách i v čekárnách chtěla těhotným pomoci speciální kartičkou, kterou by nastávající maminky v případě potřeby ukazovaly.

Únavné nakupování 

Podívejme se teď do obchodů. Ještě před několika lety fungovaly v několika velkých hypermarketech přednostní pokladny pro těhotné, označené symbolem nastávající maminky s bříškem. Podle tiskové mluvčí společnosti Globus Pavly Hobíkové je v rámci rekonstrukce prodejen už neobnovili, protože o tuto službu nebyl příliš velký zájem. Naopak ale přidali širší parkovací místa pro rodiny s kočárky v blízkosti vstupu, které vyhodnotili jako potřebnější. „Nastávající maminky, stejně jako například rodiče s malými dětmi, mohou požádat o odbavení nákupu na informacích, kde jim naši kolegové rádi vyjdou vstříc,“ upozorňuje tisková mluvčí obchodního řetězce Albert Barbora Vanko. I v obchodech ale platí, že „je to o lidech“ (a často i o jejich momentálních náladách). Někde (a někdy) vás pustí automaticky, ať s bříškem nebo s kočárkem, jinde to bude problém. 

Proč rodíme vleže? 

Vždycky nejdřív vyhodnoťte situaci 

Rozhlédněte se kolem sebe. Nestojí vedle vás v autobuse dvě stařenky o holi? Sedí pod vámi puberťák datlující do mobilu? Zvedněte ho. Slušně, mile, s úsměvem. Asi vám ho neoplatí, protože jste mu právě zkazila poslední level nejbombovější hry, ale pustí vás, uvidíte. Jdete na úřad a před vámi se vine dlouhý, dvacetihlavý had otráveně žmoulající lístečky s pořadovými čísly? Poproste „ho“, aby vám dal přednost, pokud tedy není některý z jeho článků výrazně postaršího charakteru, ten by si ji totiž určitě taky zasloužil. A pokud je to ve frontě samý jura (zvlášť mužského pohlaví), hanba by ho musela fackovat, pokud by vás nepustil – tak ať už jste vepředu!

„Věřím ve zdravý rozum lidí čekajících ve frontách. Žádné stížnosti ze strany těhotných maminek jsme zatím v tomto směru nezaznamenali,“ říká mluvčí Magistrátu hl. města Prahy Vít Hofman. Některé zahraniční banky ovšem například už přicházejí i do Česka se speciálním tlačítkem upřednostňujícím těhotné ženy nebo maminky s dětmi. Třeba se takových míst časem dočkáme ve větším než malém množství. 

Věděla jste, že... 

  • I na návštěvu už se na mnoha místech můžete předem objednat. Zjistěte si to, než se tam vydáte, a pokud to jde, využijte toho.
  • V brněnské městské dopravě můžete požádat o speciální placku pro nastávající maminky, abyste tak spolucestujícím dala jasně najevo, že byste se ráda posadila.
  • Podmínky leteckých společností pro přepravu cestujících se mohou lišit, stejně tak situace při odbavování a případná přednost pro těhotné nebo rodiny s dětmi. Cestovat letadlem můžete až do ukončeného 34. týdne těhotenství, většinou po vás budou v této souvislosti vyžadovat potvrzení od lékaře. 
Má doma 13 synů a nyní je znovu těhotná. Co myslíte, bude to konečně holčička?
Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?
Devátý měsíc těhotenství. Jak zvládnout nejdelší týdny do porodu?
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Chování a vztahy, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Tisková mluvčí, Velký zájem, Maminka, Neposedné batole, Praha, Zdravý rozum, Čekárna plný, Malé množství, Jak, Kočárek, Odvážné tvrzení, Ukončený týden, Zen, Ordinace, Speciální kartička, Jura, Glóbus, Česká republika, Přednost, Rekonstrukce