Maminka.czPředškolák

Kde ses tohle naučil(a)?

Klára Kotábová 12.  4.  2011
Vaše roztomilé dítko se přímo před vašima očima změnilo v předškoláka – puberťáka. Někoho, kdo neposlouchá, má vlastní rozum a hlavně po letech vaší pečlivé výchovy má najednou neuvěřitelné návyky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti už chodí docela dlouho do mateřské školky nebo školy, a vy zjišťujete, že kromě spousty vědomostí a básniček si domů začínají nosit i záležitosti, které byste raději neslyšela, neviděla, nevnímala. Jenže se před nimi neschováte, takže je lepší postavit se jim čelem a rázně zakročit. Jak?

Především tím, že zklidníte sama sebe a nebudete vyšilovat. Pamatujte si, že jakmile vaše dítko zjistí zvýšený zájem z vaší strany, bude přidávat. Čistě proto, že bude chtít prozkoumat, jak moc vás dokážou rozpálit jeho „nová a zajímavá“ slovíčka.

Oxfordští psychologové tvrdí, že fází „zkoušení“ si projde až 95 % dětí v předškolním a raném školním věku, a je jen na rodičích, jak citlivě se jim podaří vysvětlit svým ratolestem, že se neplive všude okolo sebe, tužka neokusuje, sprostě nenadává, nedloube se v nose a podobně.

Začněte u sebe

Než ale začnete svého studentíka vychovávat, uvědomte si, že se s vulgarismy setká v životě jistě ještě mnohokrát. Spíš se mu snažte vysvětlit, že něco takového šikovné holky a kluci neříkají.

To ovšem půjde jen ztuha, pokud si vybavíte, jak se červenáte, když váš partner usedne za volant a komentuje okolní řidiče. Zameťte si nejprve před svým vlastním prahem a jakmile budete mít jistotu, že jdete zářným příkladem, pak teprve začněte s převýchovou.

Počítejte ale s tím, že to stoprocentně bude velmi náročné. Děti se velmi rády drží toho, co jednou oklasifikovaly jako nevhodné.

Čtěte také: Řekni hezky „helou“!

Proč to tak dělají? Protože velice snadno vycítí, jak moc vás svými hláškami a gesty vytáčejí a rozčilují. A upřímně řečeno, od určitého věku není nic příjemnějšího, než zlobit tátu s mámou. Odmlouváním, gesty a mimikou. Obrňte se trpělivostí a vzpomeňte si, také jste to dělala, i když si to teď odmítáte přiznat.

Stačí jeden škůdce

Psychologové přitakávají i v tom, že špatné příklady táhnou. Jestliže tedy ve třídě bude dvacet slušně vychovaných panenek a jedna s ne příliš pevnými sociálními zvyky, může se stát, že i ta vaše začne najednou zapomínat na mytí rukou, ušklíbat se nad možností, že obsah nosu se čistí pomocí kapesníku, nikoli prstíkem, nebo vás váš syn překvapí myšlenkou, že se vlasy myjí pouze v sobotu a slipy si správní frajeři mění jen po hokeji. Nepropadejte ale panice.

Na své dítě nekřičte, sprostá slova v jeho slovníku přecházejte bez rozčilení a zlobení se, kde že se to zase naučilo. Spíše se snažte pozitivním přístupem motivovat potomka k co nejrychlejšímu návratu ke způsobu chování, které měl, než se s rušitelem starých pořádků setkal. Nečistí si vaše robátko zuby, protože se mu nechce? Vy to dělejte klidně pětkrát denně. Tvrdí, že neví, k čemu je kapesník? Ukažte mu to názorně. A zase pravidelně a pořád dokola. Uvidíte, že podobná taktika zabere, a vy budete slavit úspěch.

Já to tedy beru, šéfe

Pozitivní motivace a příklad z rodiny jsou to jediné, co může vaše zlatíčko ovlivnit při rozhodování, zda se přikloní k modelu vašemu, nebo kamarádovu. A ruku na srdce, neuklouzne i vám občas jadrné slovíčko, když se zrovna nedaří? Pokud ano, dávejte si pozor. To ještě ratolesti vysvětlíte. Že ale mnohem bohatší slovník plný neznámých a krásně znějících slov používá beztrestně spolužák, zatímco ona nesmí, to už se bude řešit hůře. Koledujete si o to, že se přikloní na stranu kamaráda, a až vám takové slovíčko vyletí z úst, možná vás poučí, že si můžete vybrat z mnohem širšího a barvitějšího slovníku. A to byste opravdu chtěla?

Nepopsaný list

Pamatujte si, že dítě přichází na svět jako nepopsaný list papíru a vy do něj svým přístupem otiskujete základní modely chování. Pokud si tedy ještě dnes okusujete nehty, počítejte s tím, že tenhle zvyk se vašemu potomkovi bude ve chvílích nudy rozhodně hodit. Přejídáte se a bojujete permanentně s nadváhou?

Je-li na tom stejně i váš partner, hrozí obezita s o 85 % vyšší pravděpodobností i vašemu potomkovi. Zvláště jestli si čokoládovou tyčinku dáváte se slovy, že ji potřebujete na nervy. Stejné je to i s pohybem, mezilidskými vztahy a podobně. Neptejte se proto, odkud to dítě má, ale nejdříve zkuste zapracovat sama na sobě. Jedině tak se vyhnete tomu, že bude vaše ratolest dělat něco, co se vám vůbec nelíbí.

Klasik i psycholog se shodují na tom, že jako rodič máte jedinečnou možnost vychovat své dítě přesně tak, jak byste sama chtěla.

Pokud dojde k drobným zaškobrtnutím, nedělejte si z toho hlavu. Spolužáci občas zmizí do jiných tříd, nevhodní kamarádi mohou být nahrazeni vhodnějšími. Ale rodina zůstává. A právě v té by mělo vše fungovat přesně tak, jak si představujete, že by měl komunikovat a jednat váš potomek. Jestliže před ním denně předvádíte s partnerem italské divadlo, věřte tomu, že i ono bude jednou ve své domácnosti pokřikovat, až se budou sousedé červenat. A jeho křik bude stále vaše vizitka. Tak než se zase rozkřičíte, rozmyslete si to a važte hlasitost.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Chování a vztahy, Odmlouvání, Základní model, Škůdce, Sprostá slova, I divadlo, Pozitivní motivace, Nepopsaný list