Maminka.czVaše příběhy

Kdo je lepší gynekolog: muž, nebo žena? Tohle jsou pro a proti

Martina Machová 19.  1.  2019
Muži prý mají nadhled a nebývají náladoví, ženy jsou zase chápavější a dokáží se do problému více vcítit – souhlasíte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnohé z nás si ve svých „nácti“ absolutně nedokázaly představit, že je bude vyšetřovat gynekolog-muž, navíc ve věku jejich otce či dokonce dědečka! Mnohé dámy si však na základě zkušeností a jisté osobní zralosti časem utříbily názor a vzaly nakonec muže na milost nebo na ně v roli gynekologa dokonce nyní nedají dopustit. K těmto ženám patří i Judita…

Jsem těhotná! Kdy jít poprvé k lékaři a na co se připravit?

K ženské bych nešla, opravdu ne!

Jednoznačně upřednostňuji gynekology muže. K tomu svému chodím už přes deset let a doufám, že ještě dlouho chodit budu. Chlapi mají nadhled, nebývají náladoví a myslím, že jsou při prohlídkách jemnější. Alespoň já osobně mám takovou zkušenost,“ tvrdí dvojnásobná maminka Judita. Judita se svým názorem není sama, mnoho žen nedá na gynekology-muže dopustit; tvrdí, že jsou věcnější, nemluví s pacientkami tolik z patra, neboť jsou si vědomi jakéhosi „hendikepu“ osobního prožitku. Občas zazní i poznámka, že muži na rozdíl od žen nebývají tak náladoví a častěji mají souběžné zkušenosti z operačních sálů, což se pochopitelně u odborníka takříkajíc „počítá“.

Být u porodu se neomrzí. Je to zázrak, říká novorozenecká sestra

Bože, k chlapovi nikdy!

„Je mi nepříjemné jen pomyšlení na to, že roztahuji nohy před úplně cizím mužem a on do mě sahá, kouká do mě kolposkopem, ptá se na intimní věci a podobně. Stačilo mi, když se u mého druhého porodu zjevil ve dveřích lékař místo dohodnuté lékařky. Byl sice milý, ale ty jeho dvojsmyslné řeči, když mě sešíval…“ svěřila se nám Aťka. Ani Aťka není se svými pocity sama, mnoho žen by dobrovolně k muži-gynekologovi nešlo. Tyto ženy se obvykle před cizím mužem jednoduše stydí, nejsou schopné se uvolnit, sdílet otevřeně své zdravotní problémy a ve své podstatě lékaři-muži nedůvěřují. Jak může chápat muž problémy týkající se části těla, kterou nemá? Vždyť nikdy nemenstruoval, neměl zánět, neprožil potrat či porod! Dlužno podotknout, že mezi „odmítačkami“ gynekologů-mužů je pochopitelně řada mladých (pubertálních) slečen, jejichž názor se bude ještě vyvíjet.

Nástřih a šití mi zkazily porod, říká Dáša. Bylo to vůbec potřeba?

Ať je klidně „ufon“, hlavně když se chová lidsky a pomůže

„Bože, co je to za otázku? Dobrý gynekolog může být pro mne za mne klidně ufon! Avšak ufonek šikovný, s lidským přístupem i potřebnou erudicí. To je moje jediné kritérium – na lékaře, učitele, kolegy, šéfy i prezidenta!“ říká bez skrupulí energická maminka Irena. A jak to máte v tomto ohledu vy, milé maminky? Muž, žena, anebo vám zkrátka stačí vlídný přístup a odbornost bez důrazu na pohlaví?

Okamžitě vypadněte, zakřičela žena na gynekologa. Proč? 

Jaké prohlídky vás čekají u gynekologa v těhotenství
Témata: Gynekologie a porodnictví (poradna), Vaše příběhy, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, žena, Druhý porod, Gynekolog, Dvojnásobná maminka, Maminka, Ufon, BÝT U PORODU, Intimní věc, Lidský přístup, Nadhled, Milá maminka, Mladá slečna, KDO, Judita, Muž, Cizí muž, Problém týkající, Zdravotní problém, Zen