Maminka.czLáska a vztahy

Feťáci lásky: Kdo to je? A umí fungovat jako rodiče?

Jana Potužníková 6.  3.  2024
Jejich vášní je slabost pro stav zamilovanosti. Jejich slabinou fakt, že právě bez zamilovanosti považují vztah za nezajímavý a odcházejí z něj při prvním problému. Dá se vůbec žít s „feťáky lásky“? Jací mohou být rodiče, a dá se jejich závislost na hormonálním koktejlu – s nadsázkou řečeno – vyléčit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zamilovat se je asi ta nejhezčí věc na světě. Nemusíte spát, jíst, jste roztomile roztržití, obličej máte vyžehlený od únavy i vrásek, doslova záříte a přitahujete pozornost nejbližšího okolí i těch, kteří by se s vámi rádi seznámili. Cítíte se žádoucí i žádaní, spousta věcí najednou funguje snáz, nic pro vás není překážkou a chvíle trávené s tím, do koho jste zamilovaní, jsou romantičtější než všechny filmy od Danielly Steel a Rosamunde Pilcher dohromady. Jenže zatímco „rozumní smrtelníci“ počítají s tím, že tato počáteční fáze vztahu potrvá maximálně nějaký rok až rok a půl - a pak přijde ta skutečná dřina, nutnost nepoddat se rutině - tak feťáci lásky s ničím takovým nekalkulují.

VIDEO: Podcast Maminka: Sex a intimita ve vztahu po porodu - bude to jako dřív?

„Pro ně je právě počáteční zamilovanost tím hlavním cílem vztahu. Jsou přesvědčení, že cit, který vzniká za vydatné podpory hormonů, je ta pravá láska, o které se všude mluví, píše, o které si oni celý život snili. S ničím jiným nepočítají a úplně se tím zbavují zodpovědnosti, která by měla přijít ruku v ruce s pokračováním vztahu,“ říká k tomu párový terapeut Mgr. Honza Vojtko (potetovana-duse.cz).

Roztomilí, ale nebezpeční

Feťáky lásky nenapadá, že hormonální okouzlení nestačí. Cítí se skvěle a pro své okolí jsou nesmírně roztomilí. Dvoří se, lebedí si ve své hormonální koupeli. Hýří dobrou náladou. Jsou okouzlující!

„Jenže také nebezpeční. Jejich chování je nebezpečné, protože jeho prostřednictvím tomu druhému slibují někoho, kým sami ve skutečnosti nejsou. Ony amfetaminové hormony, pod jejichž vlivem jednají, je totiž mění. Jejich chování, vystupování… Vytvářejí o nich iluzi a klamou jimi toho druhého partnera nebo partnerku,“ vysvětluje Honza Vojtko s tím, že té iluzi, tomu okouzlení podléhají zpočátku oba dva, proto je navíc ze strany svého partnera feťák lásky řadu měsíců "neprokouknutelný". Jedinou útěchou je, že čím jsme starší, tím je to pro nás snazší, protože bývá kratší ona symbiotická část vztahu.

Mozek rychleji vyhodnocuje, pracuje už s nějakými svými předchozími zkušenostmi z předchozích vztahů, a i když možná nejsme schopní hned říct, co je špatně, vnímáme podle Honzy Vojtka určitou nesrovnalost. Ale přesto, dokud zamilovanost trvá, je svým způsobem neodhalitelné, že feťák lásky chce vlastně jen to, co je teď, a s ničím dalším nepočítá. Protože to je mu nepohodlné.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Kdy odcházejí závisláci na lásce ze vztahů, jsou vůbec schopni opravdově milovat a proč si libují v roli oběti?

Párový terapeut vysvětlí, jaké vzorce chování ovlivňují „feťáky lásky“ a jakou roli hraje „opičí láska,“ kterou možná zažili v dětství.

Jaký rodič může být někdo závislý na zamilovanosti?

A bude své děti rovněž vychovávat k závislým vztahům a podmíněné lásce?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Láska a vztahy, Rodičovství, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Manželská krize, Sex, Závislost, rozvod, Rozchod, Nevěra, koktejl, dopamin, Feťák, Honza Vojtko, Adrenalin, Zamilovanost, Láska, Přesvědčení, Vztah, NORADRENALIN, Chování, Přepis, Vzorec