Maminka.czBatole

Kdy a jak Vám může začít dítě pomáhat?

Kateřina Černá 25.  11.  2010
Kdy a jak Vám může začít dítě pomáhat?
Pár let jste byla se svými dětmi na mateřské a nyní přišel čas vrátit se do práce. Vracíte se z práce až večer, stejně jako manžel a je tedy potřeba již odrostlé děti zapojit do domácích prací. Pokud jste dosud po nich nic nechtěla, nečekejte, že se do toho nyní pustí s nadšením. A čím jsou starší, tím je to horší. Jak takové situaci předejít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Začněte s pomáháním již úplně odmala, myšleno od roku maximálně dvou. Pokud si dítě roztahá hračky z krabice, je dobré, aby se je naučilo naskládat zpátky. Jestliže učíte takto malé děti, jak být užitečné, je potřeba dodržovat několik zásad.

Je potřeba, abyste mu danou činnost předvedla a prováděla ji s ním. Představa odejdete do jiné místnosti a necháte roční dítko samotné, aby si uklidilo hračky, je poněkud nereálná. Další radou je snažit se, aby dítě co nejdéle považovalo tyto úkoly za zábavu, nikoliv povinnost.

Je jasné, že puberťákovi asi nenamluvíte, že u mytí oken se pobaví více než u návštěvy kina, ale batolátko bude mnohdy vděčné za to, že bude moct být s Vámi a dělat to stejné co Vy. Takže pokud uvidí, že sbíráte hračky, při troše štěstí a vytrvalosti je bude sbírat s Vámi a při vysávání se bude dožadovat taktéž svého malého vysavače.

Stále však musíte mít na paměti, že takto malé dítě Vám práci rozhodně neulehčí, spíše naopak, stejná činnost Vám zabere minimálně dvakrát tolik času. Je však třeba myslet na to, že se Vám to v budoucnu zúročí a vydržet to. Pokud tedy Váš dvouletý prcek chce s Vámi zalévat kytky, nechejte ho, i když budete neustále utírat loužičky. Za pár let budete vděčná, pokud mu tato obliba zůstane.

Čtěte také: Kde má posedlost absolutní čistotou hranice?

Už od raného dětství důsledně dbejte na to, aby jste dítě chválili za snahu, i když výsledek není podle Vašich představ. I pokud je na zrcadle „vyleštěném“ tříletým prckem více šmouh než bylo původně, nezapomeňte dítě pochválit a napáchané škody spravit, až Vás u toho neuvidí. Velmi efektivní je i pochvala před další osobou, například babičkou nebo tatínkem.

Pokud děti povyrostou a už je nebude bavit pouhé napodobování toho, co dělá maminka a tatínek, je dobré vyzkoušet udělat z povinnosti hru. Pokud máte děti alespoň dvě, můžete využít jejich soupeřivosti alespoň jednou ve Váš prospěch. Uspořádejte závody, stopujte časy a vyhlašujte vítěze v různých sportovních klání od skládání prádla po vyskládávání myčky.

V raných školních letech bývají děti velmi snaživé a jsou rádi, pokud se cítí užiteční. Dejte jim proto nějaký úkol, který budou pravidelně plnit a dávejte důrazně najevo potěšení z toho, jak krásně jej plní. Nikdy před dítětem jeho úkol neopravujte, podrylo by to jeho přesvědčení o vlastní důležitosti a ztratilo by tím motivaci.

Dejte hlavně pozor na to, aby se domácí práce nestaly od raného dětství důvodem neustálého křiku a věčně nervózní maminky. Děti by měly pomáhat, ale minimálně do určitého věku by to měly dělat rády, ne za doprovodu každodenních scén.

Využijte tedy předvánočního času snažte se děti zapojit do pečení cukroví nebo výzdoby domu. Ty menší Vám sice příliš práce neulehčí, ale uvidíte, že se Vám to vyplatí!

Čtěte také: Kde má posedlost absolutní čistotou hranice?

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Praktické rady, Sportovní klání, Roční dítě, Předvánoční čas, Zac, Muž, Jak