Maminka.czJídelníček pro miminko

Kdy začít dávat dětem bílý jogurt? A jaké sýry nepatří do jídelníčku kojence?

Markéta Novák Matějková 14.  3.  2019
Výživu kojenců řeší snad každá maminka. Máte za sebou ovocné a masozeleninové příkrmy a říkáte si, zda už je ten správný čas přidat mléčnou svačinku ve formě jogurtu či sýru? Přečtěte si, kdy můžete začít a proč dát přednost bílému jogurtu před ovocným.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každé dítě je originál a žádný zaručený a jediný správný „návod“ na postup zavádění příkrmů a rozšiřování repertoáru jeho jídelníčku neexistuje. Kdy je ideální nabídnout kojenci poprvé jogurt nebo sýr? Poradíme.

VIDEO: Potřebují děti kravské mléko nebo ne?

Kdy kojenci poprvé nabídnout jogurt? A jaký?

Obecně se doporučuje zařadit jogurt do jídelníčku na konci sedmého měsíce nebo v průběhu osmého měsíce. Ideální je bílý jogurt, nejlépe s živou jogurtovou kulturou.
 
Pro děti nejsou vhodné nízkotučné ani smetanové jogurty a už vůbec ne přislazované. Vybírejte přírodní mléčné produkty. Nejrůznější dezerty, ačkoliv je na nich uvedeno, že jsou již pro děti od 7. měsíce, jsou často sladké, jiné zase mohou být aromatizované nebo obsahují zvýrazňovače chuti.
 

 V případě jogurtů, stejně jako u jakýchkoliv jiných potravin, se vyplatí číst poctivě etiketu. Ne všechny produkty, které se "tváří" jako jogurty, jimi opravdu jsou.

Pozor na cukr, nezvykejte dítě na sladkou chuť 

Dobrá rada zní, že děti je lepší zvykat na chuť bílého jogurtu a ovocný dát až mnohem později. Pokud byste totiž začali rovnou s ovocnými jogurty nebo sladkými mléčnými dezerty, můžete si být téměř stoprocentně jistí, že vám dítě bílý jogurt odmítne.
 

 I tak nemusí všem dětem jogurt hned chutnat, protože jim může připadat moc kyselý. V tomto případě můžete zkusit řecký bílý jogurt, který je pro děti jemnější. Obecně ale dětem většinou chutná Activia nebo Hollandia. Vyzkoušejte více značek a uvidíte, která nakonec vašemu drobečkovi nejvíce zachutná.

Ryby a první příkrmy: Kdy je zařadit a které jsou pro děti nejvhodnější?

U kojenců pozor na tvaroh

Z mléčných výrobků není pro kojence vhodný tvaroh, protože obsahuje vysoký podíl bílkoviny. Zajímavé je, že Světová zdravotnická organizace se o tvarohu v této souvislosti nezmiňuje. Pro starší děti klidně můžete místo tvarohu sáhnout po ricottě, která se vyrábí ze syrovátky.

Čerstvé sýry ano, na tavené zapomeňte

Čerstvé sýry bez příchutí typu žervé můžete dětem zařadit do jídelníčku okolo devátého měsíce. Tvrdé sýry většinou pediatři doporučují zařadit až po prvním roce a později.
 
Taveným sýrům se v dětském jídelníčku pokud možno vyhněte. Důvod je jasný.

Aby byly totiž tavené sýry měkké a snadno roztíratelné, používají se při jejich výrobě tzv. tavicí soli, nejčastěji fosforečnany. Tyto látky jsou sice důležité pro správné ukládání vápníku do kostí, ale ve velkém množství mohou naopak škodit. Pokud je jich totiž ve stravě nesprávný poměr (více fosforu než vápníku), mohou způsobovat odplavování vápníku z těla a dokonce jeho odebírání z kostí. Pro děti, u nichž je potřeba velké množství vápníku pro správný růst kostí a zubů, je pravidelné podávání tavených sýru nevhodné.

Témata: Kojenec, Jídelníček, Miminko, Jídelníček pro miminko, jogurt, Odebírání, Zvýrazňovač, Holland, Tavený sýr, Děti, Sýr, Zac, Čerstvý sýr, Svačinka, DAV, Syrová, Bílý jogurt, Tvaroh, Vápník