Maminka.czDěti a mateřství

Kdy je čas na první panenku?

Martina Machová 20.  6.  2014
Kdy je čas na první panenku?
Kdy koupit první panenku? Jak by měla vypadat? Víte, že obyčejná panenka napomáhá rozvíjet fantazii, sdílet dětský smutek i radost a dokonce prý pomáhá i rodičům porozumět pocitům dítěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná panenky nepatřily mezi vaše oblíbené hračky, možná jste si raději hrála s auty, stavebnicí, plyšáky nebo lukem a šípy. Přesto všechno jste ale určitě alespoň jednu panenku měla a možná jí i čas od času oprášila. Nicméně většina malých slečen si s panenkami hraje ráda; převléká je, krmí, češe (i stříhá), dokonce jim dává na zadek nebo výchovně vysvětluje, časem dostávají také lekce ze psaní či kreslení. Určitě si i vy sama vzpomenete, jak vypadala vaše první „nána“, nebo alespoň ta nejoblíbenější. Možná ji máte dokonce stále schovanou, protože jste spolu tolik prožily, tolik pocitů i tajemstvích sdílely…

Panenka je důležitá, tvrdí odborníci

Psychologové se shodují na tom, že dítě se v raném věku nejvíce formuje a učí nápodobou. „Když dítě napodobuje tatínka nebo maminku, učí se vlastně vcítit do druhých, ale také vyjádřit vlastní myšlenky a budovat si vlastní sebedůvěru,“ tvrdí dětská psycholožka a maminka 3 dětí Anne Bacus. Panenka podobně jako další jednoduché hračky pomáhá rozvíjet fantazii, díky panence může dítě vytvářet a prožívat své vlastní příběhy a znovu oživovat již prožité radosti, strasti i úplně běžné věci, které se kolem něj dějí. Někdy s panenkou sdílí smutek a vztek, jindy zase radost. Je úžasné pozorovat, jakým způsobem si dítko s panenkou hraje, možná nám to napoví i něco o nás samotných.

Určitě si přečtěte:Co frčí v dětských pokojíčcích. Seznamte se s nejoblíbenějšími hračkami

Kdy je nejvhodnější doba?

Naprosto přesná odpověď neexistuje. Nicméně jako přijatelné se jeví mladší batolecí období, tedy věk od jednoho do dvou let a samozřejmě i dále. Děti v tomto věku hodně napodobují své rodiče, prarodiče, sourozence i „kamarády“. V roce a půl si již některé děti hrají tak, že svou panenku „jako“ krmí, dělají jí „malá, malá“ i „tytyty“ a různými sobě vlastními způsoby se o ní starají. A pozor! Nejde výhradně pouze o holčičky, někdy se panenky po starší sestře chopí i kluk. Nebo si panenku půjčí v dětském centru či na hřišti od nějaké holčičky, kterou předtím pozoroval při velmi zajímavé hře. To, že si i kluk chvíli hraje s panenkou, není potřeba vnímat jakkoliv patologicky, je to prostě jen další hračka, kterou někde viděl a v tu chvíli se mu líbilo, jak si s ní jiný hraje. Ano, opět napodobuje, zkouší, vžívá se, a cvičí fantazii…

6 vlastností, které by první panenka měla splňovat

  • Panenka by neměla být příliš velká a těžká, dítě by ji mělo vzít bez problémů do náruče.
  • Samozřejmě musí mít příslušné hygienické atesty.
  • Dítěti se bude líbit panenka, která je mu trochu podobná; např. barvou vlasů, očí, oblečením. Většině dětí se líbí panenky s vlásky.
  • Pokud tušíte, že bude panenka dítko doprovázet i večer do postele, volte raději panenky s příjemným měkkým tělem. Některé děti si však panenku rády berou i do vany, v takovém případě oceníte celoplastovou panenku, kupříkladu typu „miminko“.
  • Panenka by měla mít vlídný, milý a klidně i usměvavý obličej. Zkrátka musí působit příjemně.
  • První panenka pro holčičku by dle některých odborníků neměla být kluk, holčičky se s ní prý obtížněji identifikují.

Čím je hračka jednoduší, tím lépe: Aneb musí umět mluvit, plakat, čurat, chodit?

První panenka nemusí dle odborníků na dětskou duši umět vůbec nic! „Čím je hračka jednoduší, tím více rozvíjí dětskou představivost,“ říká psycholožka Anne Bacus. Navíc jsou „multifunkční“panenky obvykle těžší, křehčí a samozřejmě i dražší než jednoduché panenky. Batole, na rozdíl třeba od předškolačky, takovou panenku stejně patřičně neocení.

NÁŠ TIP:Oblíbenou panenku jde skvěle využívat i při učení různých nových dovedností: panenka si sedne na nočníček, panenka se jde koupat, panenku uložíme do její postýlky, panenka se vysavače nebojí, klidně na něm i sedí nebo pohladí pejska apod. Panenka, která v rukou dítěte něco nechce, vám zase naopak může pomoci pochopit, co se odehrává v křehké dětské duši.

Témata: Děti, Čas, Nejvhodnější doba, TýTý, Nejoblíbenější hračka, Usměvavý obličej, Anne Bacus, Pán