Maminka.czTěhotenství a porod

Kdy je nejlepší rodit? V naší zemi favorizujeme jaro

Martina Machová 23.  4.  2013
Kdy je nejlepší rodit? V naší zemi favorizujeme jaro
Je lepší rodit v horkém létě, nebo studené zimě? Jaké roční období je nejideálnější pro poslední týdny těhotenství?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také občas nostalgicky zavzpomínáte, jak jste se oděná do neforemných svršků nápadně připomínajících pytel od metráku brambor dýchavičně loudala na oteklých končetinách horkými ulicemi? Nebo vás vaše těhotenské vzpomínky spíše zebou, protože rostoucí bříško prostě již nešlo schovat do kabátu, a na měsíc, který vás dělil od porodu, se vám již nechtělo kupovat nový zimní kabát, když jich máte – avšak ve velikosti č. 38 – plnou skříň?

Favoritem není ani léto ani zima, ale…

Asi to uhádnete, ano, neoblíbenějšími porodními měsíci jsou měsíce jarní. Důvodů je vícero; nebývá zničující vedro, ani třeskuté mrazy, které obvykle značně redukují náš těhotenský šatník. V zimě navíc míváme častěji problémy s „venčením“ novopečeného člena rodiny – zpočátku tápeme, je-li dostatečně oblečen, zda není smog či velmi mrazivý vzduch.

Naopak v létě mohou poporodní dny plynout docela hezky, avšak pouze v případě, pohybuje-li se rtuť teploměru okolo vlídných 25°C. Tehdy je nám hej, ale běda, nastanou-li teploty přes 30°C. To se snažíme čerstvé miminko před teplem chránit, jak jen to jde a obvykle velmi řešíme, zda má opravdu dostatek tekutin. V horku se navíc hůře hojí poporodní poranění, a pobyt v neklimatizovaném nemocničním pokoji se stává očistcem.

Jak to tak v životě bývá, zlatý je pravděpodobně onen pomyslný střed – tedy jaro a snad i podzim, jenže po podzimu přichází chmurná zima, a tak je nad slunce jasné, kdo v tomto duelu vítězí.

Moudrá příroda nám jde příkladem

Pokud bychom si vzali příklad z přírody, v porodní hitparádě jednoznačně boduje zelené jaro. Vždyť se většina mláďat rodí právě v tomto nejradostnějším období roku; během jarních měsíců mrňouskové zesílí a již zocelení si spolu se svými rodiči užívají léta a podzimu. V zimě už je pak nic nepřekvapí.

A co mají společného na jaře narozená lidská mláďátka? Pokud odečtete 9 měsíců je vše jasné – LÉTO. „Jarňátka“ jsou počatá v létě. Léto je obdobím dovolených, odpočinku, relaxace, krátkých sukének, titěrných triček a vlahých letních večerů…. Lze se pak divit, že na světě pobíhá tolik „březňáček, dubňátek a květňátek“? (Tedy alespoň v našich zeměpisných šířkách.)

Témata: JAR, jaro, Duel, Metrák, Mrazivý vzduch, NEJ, Těhotenský šatník, Náš, Jarní měsíc, Nemocniční pokoj, Těhotenské šaty