Maminka.czTěhotenství

Kdy je ten správný čas na těhotenský test?

Adéla Vedralová 19.  12.  2012
Když se snažíte cíleně počít miminko, nejraději byste si chtěla úspěšné oplodnění ověřit ihned, okamžitě. Jenže to abyste si v takovém spěchu raději zašla na seanci k vědmě. Protože opravdu spolehlivý výsledek na těhotenském testu si přečtete až po určitém čase…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, v lékárně jsou sice k mání testy, které zajišťují verdikt, zda jste nebo nejste těhotná, už po pár dnech po oplodnění. Nejen, že si za ně značně připlatíte, ale jejich spolehlivost je více než sporná. Po pouhých 5 až sedmi dnech tělo ještě nevyšle dostatečný signál, že se v něm vyvíjí nový život. Všechny těhotenské testy reagují na přítomnost hormonu gHC v moči.

A co je tento hormon vlastně zač? Jeho celý název je Choriogonadotropin a vzniká ve chvíli, kdy se v těle maminky začne vyvíjet embrio. Z počátku je zjistitelný pouze z krevního rozboru, ale i na něj si budete muset počkat minimálně 7 až 9 dní po domnělém oplodnění. V moči je hormon přítomen dokonce až o 3 dny později. Takže radíme vyzbrojit se trpělivostí. Pokud chcete vědět stoprocentně, na čem jste, klidně si nastavte stopky na celé dva týdny. Obecně platí poučka, že čím déle vydržíte, tím to bude jistější.

ČTĚTE TAKÉ: Rok 2012: Připomeňtě si nejslavnější porody (fotogalerie)

Pokud vám tedy bude v lékárně paní magistra nabízet zázračný rychlý test, můžete jej zkusit, ale jeho výsledek berte jako ne úplně stoprocentní. Stejně si pro kontrolu určitě pořídíte o pár dní později ten „obyčejnější“. Takže zvažte investici. „Kdybych spočítala všechny peníze, které jsem utratila za těhotenské testy, možná bych měla na celkem pěknou dovolenou někde v teple. Nikdy jsem nevydržela a chtěla mít jasno hned teď. Koupila jsem snad všechny druhy, co měli a testovala se třeba po týdnu. Vždycky mi vyšly negativní. A když jsem zkoušela po dalších 14 dnech, bylo to tam. Teď mám roční Markétku,“ shrnuje své zkušenosti osmadvacetiletá "testoholička" Lucie.

Když se to vezme logicky, měla byste vlastně do 14 dní po ovulaci začít menstruovat. A pokud zaznamenáte zpoždění, tak s jistou mírou nadsázky vlastně ani žádný testík z lékárny nepotřebujete… Ale k potvrzení krásné domněnky se přece jen hodí!

„To, že jsem těhotná, jsem tak nějak tušila. Bolela mě prsa a z ničeho nic se o dost zvětšila. A když jsem si po pár bezesných nocích udělala test, ukázaly se dvě čárky. Gynekoložka mi o pár dní později potvrdila, že jsem vážně hodně intuitivní, protože plod byl starý něco málo přes tři týdny. To většina žen ještě nic nepozoruje. Takže podle všeho začalo tělo na miminko reagovat hodně brzy,“ vypráví třicetiletá Anna. Věřte tedy nejen testům, ale naslouchejte také svému tělu!

Témata: Těhotenství, Těhotenský test, Čas, Rychlý test, Správný čas, Test, Krevní rozbor, Těhotenské testy na Heureka.cz