Maminka.czŠkolák

Kdy má dítě umět kotoul? Jaký pohyb je vhodný pro roční, tříleté nebo šestileté děti?

redakce 20.  1.  2017
Přemýšlíte, zda je vše v pořádku, když váš Kubík ještě ve třech letech nerad běhá, zatímco sousedovic Fanda metá po koberci jeden kotoul za druhým? Zeptali jsme se odborníků, jaké pohybové dovednosti by měly děti v určitém věku splňovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„V prvních měsících života dítěte jde hlavně o vhodnou manipulaci s miminkem a stimulaci aktivních bodů. U kojenců a batolat můžeme pozvolna usilovat o podporu a rozvíjení pohybů, které odpovídají jejich psychomotorickému vývoji – otáčení, plazení, lezení, sed a začátky chůze.

Klepněte pro větší obrázek

V období do jednoho roku je důležité provést děti všemi fázemi vývoje a žádnou nevynechat, zejména dbát na to, aby dítě co nejdéle lezlo ještě před tím, než se posadí. Samotná chůze může, ale nemusí, přijít s prvními narozeninami. Její podpora a upevňování jsou pak nejdůležitější v druhém roce života,“ vysvětluje Kristýna Přibylová ze speciálních dětských tělocvičen Monkey´s Gym.  

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Batole, Praktické rady, Sport, Pohyb, Kotoul, Atletika, Kojenecké plavání, Správné dávkování, Seskok, Pohyb dětí, Pravidelný pohyb, Pohybová průprava, Pohybový aparát, Plazení, Kristýna Přibylová, Naběhaný kilometr, Stolička, Kraul, Druhý rok, Přípravka, Jak, Fáze vývoje, Sport na Heureka.cz