Maminka.czZdraví

Kdy na sex vlítnout po porodu

Michaela Karavarakis 15.  4.  2014
Kdy na sex vlítnout po porodu
Bude sex po porodu bolet? A jak moc? Bude to horší než úplně první sex vašeho života, nebo srovnatelné? A můžu se na to vůbec připravit? Přečtěte si, jak to prožívaly ostatní ženy i co obecně doporučují i před čím varují lékaři.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sex před porodem bývá odborníky i matkami spíše doporučován. Moje kamarádka používala před příchodem svého druhého dítěte na svět termín „vyšťuchovací“ sex. Horlivě se mu s partnerem věnovali po dobu jednoho týdne těsně před porodem (přenášela) a to i několikrát denně. Po každém takovém „vyšťuchovacím“ dýchánku doufala, že už konečně porodí, ovšem zároveň si tajně přála, aby měli čas ještě na jeden na dva chody. Bohužel, sex po porodu takové nadšení obvykle neprovází.

Rozhoduje psychika i fyzický stav

Na úvod, než někoho zbytečně vystrašíme, cítíme potřebu zmínit, že zážitek z prvního sexu po porodu je záležitost vysoce individuální. To, co někdo pociťuje jako bolestivé až traumatizující, jde jinému snadno a napodruhé už to dává s přehledem.
Hodně přirozeně záleží na rozsahu poranění v oblasti pochvy a poševního vchodu. Porod bez nástřihu a následných stehů vám rozhodně dává větší šanci na příjemnější prožitek, než pokud k nástřihu a stehům dojde. Pokud k nim dojde, stehy na vnější části poševního vchodu se pochopitelně hojí lépe a rychleji, než pokud dojde k poranění a šití vevnitř. A podcenit se nesmí ani psychika.

Monika (25):"Eliška byla maličká, ale lezla tak blbě, že mě doktor nakonec nastřihnout musel. Pár dní po porodu mi navíc ještě šití oteklo a začalo znovu krvácet. První sex jsme měli až po konci šestinedělí po kontrole na gyndě, kde mi řekli, že už je všechno ok. Byl to ale nezvyk. Pro manžela i pro mě. Jednak to ze začátku bolelo jak čert a pak taky najednou jsem tam dole byla jiná. Musím ale říct, že po pár týdnech jsem se opět přiblížila své původní velikosti i podobě. Buď anebo jsme si na ni zvykli. ;)“

Správně šest neděl

Podle lékařů bychom s prvním sexem po porodu měly počkat ideálně až na konec šestinedělí. Děloha se stále čistí, rány se hojí a tak hrozí větší nebezpečí infekce. Většina žen opět začíná sexuálně žít zhruba šest až osm týdnů po porodu. Ovšem toto jsou pouze obecná čísla.

Pokud porod proběhl bez problémů, rány se zhojily, nekrvácíte a hlavně máte na to chuť, pak není problém – samozřejmě za předpokladu důkladné hygieny před – milovat se s partnerem ještě před završením šestinedělí.

Adéla (26): "Načetla jsem toho o prvním sexu po porodu moře a měla z toho děsnej strach. O to víc mě pak překvapilo, když jsem na to docela záhy po porodu dostala děsnou chuť. Spali jsme spolu s partnerem poprvé asi po čtyřech týdnech od porodu a dobrý. Trochu to na začátku tahalo, ale měli jsme lubrikační gel a přítel byl pomalej a opatrnej, takže ve výsledku super.“

Neodkládejte to moc dlouho

Odborníci spíše doporučují neuspěchat to, jedním dechem ale dodávají: nečekejte ani příliš dlouho. Čím déle budete první sex po porodu odkládat a vyhýbat se mu, tím větší psychický blok si vybudujete a tím těžší pro vás tento první intimní zážitek nakonec bude.

Simona (24):"Nám to s manželem trvalo půl roku a i po tak dlouhý době to bylo napoprvé hrozný. Když jsme to zkoušeli před tím, museli jsme toho vždycky po 5 sekundách nechat, jak to bolelo. Pořád jsem cítila, jak mě to táhne a škube v místech, kde jsem byla šitá, a nemohla jsem se absolutně uvolnit.“

Přečtěte si také:Vyberte si boty, co vám padnou jako šité na míru

Mluvte o svých pocitech

Mnoho žen se obává bolesti. Mnoho se trápí tím, jestli ještě budou pro svého partnera sexy kvůli kilům navíc i pomalu splaskávajícímu břichu. Mnoho má strach z toho, že svého partnera při styku neucítí tolik jako před tím (díky roztaženým porodním cestám).

Klára (30): „Před několika měsíci jsme měli s manželem první sex po porodu. Já si to docela užila – v rámci možností, Pepa mi však po sexu řekl, že mě skoro necítil. Že jsem tam dole najednou strašně široká. Docela mě to mrzelo a na dalších pár týdnů mi to vzalo veškerou chuť na sex.“

I když jsou tyto obavy pochopitelné, často se jim dá lehce odpomoct. Pokud zažíváte podobné nejistoty, je nejlepší obnovovat intimní soužití s vaším partnerem postupně a pomalu. Poprvé se třeba jenom mazlete a hlaďte, k pohlavnímu styku nemusí vůbec dojít.

Rovněž je dobré vzít si na pomoc lubrikační gel, jelikož sliznice pochvy bývá kvůli rozbouřené hladině hormonů sušší. Nenuťte se do sexu jenom kvůli partnerovi, ale neodmítejte programově jeho dotyky a pohlazení jen z obavy, v co by mohly vyústit. Uvidíte, že tu pravou chvíli odhadnete oba správně.

Témata: Zdraví, Porod, Láska a vztahy, Po porodu, Šestinedělí, Sex, Psychický blok, Nechat já!, Intimní zážitek, Lubrikační gel, První sex, Původní velikost, Pór, Pepa, Fyzický stav, Zdraví na Heureka.cz