Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Budu sám doma... Nejdřív ve 12 letech, tvrdí odborník. Kdy jste to poprvé dovolili?

Simona Procházková 4.  10.  2023
Není na to ještě moc malé? Zná číslo na hasiče? A co když se něco stane? Pokud máte doma devítiletého nebo desetiletého potomka, určitě přemýšlíte nad tím, kdy už to bude „bezpečné“. Na čem všem záleží? A je vůbec možné jednoznačně určit vhodný věk? Možná vás překvapíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rozhodování o tak zásadní věci není vůbec jednoduché a pro mnoho rodičů je tato otázka hodně zapeklitým problémem. Podle čeho poznáte, že už je dítě dostatečně zralé a natolik zodpovědné, aby mohlo zůstat nějakou dobu v bytě nebo domě samotné?

Jak to udělat, abyste zbytečně úzkostlivě nebránili přirozenému procesu osamostatňování a na druhou stranu vás netrápily výčitky a netrnuli jste strachem, zda to ratolest „ve zdraví“ zvládne?

Zákony sice žádnou konkrétní věkovou hranici, odkdy můžete dítě nechat o samotě, neurčují, nicméně vy za něj nesete plnou zodpovědnost (tedy i za vše, co se případně přihodí v době vaší nepřítomnosti).

VIDEO: Podcast Maminka: Žárlivé děti

Sám doma: Pár hodin, žádný problém?

Jak tedy poznat, že nastává ten pravý moment? Nejnovější americká studie, kterou zrealizoval kolektiv psychologů a sociálních pracovníků, ve svých závěrech naznačuje, že za relativně bezproblémový a bezpečný věk se v tomto ohledu považuje 12 let. Žáka šesté třídy základní školy tedy podle nich můžete již nechat nějakou dobu (pár hodin) doma o samotě. Vždy ale záleží i na dalších okolnostech, jako jsou povaha, založení a také míra zodpovědnosti dítěte. Je to vždy velmi individuální.

„Každé dítě je samozřejmě jiné, a konkrétní situace se tak může v jednotlivých rodinách hodně lišit. Obecně je ale možné říci, že od dosažení 12 let věku může zůstat dítě samotné,“ uvádí prof. Dr. Charles Jennissen, pediatr a lékař urgentní medicíny na University of Iowa Carver College of Medicine.

A dodává: „Myslím, že začít o tom uvažovat je reálné někdy mezi desátým a dvanáctým rokem, ovšem v závislosti na osobnosti dítěte a úrovni jeho vývoje. Některé ještě nemusí být duševně zralé a připravené nebo trpět nejrůznějšími zdravotními problémy. Univerzální doporučení neexistuje.“

Kdy pustit školáka poprvé samotného do školy? Ve druhé třídě už to zvládne

Zákony neexistují! Měly by?

Co říkají výsledky studie (probíhala v roce 2015), které se zúčastnilo 485 členů Národní asociace sociálních pracovníků (při Americké pediatrické akademii)? Vědci si položili několik zásadních otázek, týkajících se toho, v jakých případech a situacích je zanechání dítěte o samotě doma na dobu čtyř hodin považováno za zanedbání povinné péče. Odborníci brali v potaz, že ve většině států nejsou dané zákony, které by nařizovaly, do jakého věku je takové chování trestné.

Nicméně 83 % zúčastněných je přesvědčeno, že za zanedbání péče lze považovat opuštění šestiletého dítěte, v případě osmiletého se pak ve stejném duchu vyjádřilo 51 % (a to i za předpokladu, že se nic nepřihodí, nedojde k úrazu ani zranění a vše proběhne v pořádku).

Naproti tomu, jen 11 % dotázaných uvedlo, že nezodpovědné je nechávat doma o samotě dvanáctiletého potomka. Jen jedno procento psychologů a sociálních pracovníků se domnívá, že za zanedbání rodičovské péče je možné považovat i případ, kdy doma necháte o samotě na pár hodin čtrnáctiletého školáka.

Iniciátoři studie i respondenti, kteří se na její realizaci podíleli, se shodují, že je třeba podpořit vznik a zavedení národních směrnic nebo přímo zákonů, které by byly určitým „vodítkem“ pro rodiče a zabývaly se pravidly bezpečnosti a ochrany dětí v tomto směru. Mezi samotnými rodiči totiž panují hodně protichůdné názory na téma, kdy je v pořádku nechávat své ratolesti bez dozoru.

Chcete zvýšit sebevědomí dítěte? Nešetřete komplimenty ani kritikou!
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Školák, Rodina a vy, Rodiče, letec, Ratolest, Zanedbání, Zdravotní problémy, Založení, Psycholog, Asociace, Dom, Samota, Sám doma, Sociální pracovník, Potomek, Věk, Studie