Maminka.czŠkoly

Kdy se otevřou základní školy, kolik dětí se do nich vejde a jak bude vypadat vyučování?

Radka Wallerová 12.  5.  2020
Do otevření škol pro první stupeň zbývají necelé dva týdny – mělo by nastat v pondělí 25. května. Školy postupně zveřejňují podmínky, za jakých pro žáky otevřou, a už teď je jasné, že děti čeká spousta omezení. A taky to, že spíše než o výuku půjde de facto o hlídání dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 "Zvažovala jsem, zda děti do školy pošlu, nebo ne, ale nenapadlo mě, že mě ze školy rovnou poprosí, abych to nedělala," říká Karolína, matka dvou žáků prvního stupně jedné pražské základní školy. Jako překladatelka může pracovat z domova, takže rodina to už nějak do konce školního roku doklepe, ale její případ není zdaleka ojedinělý.

Jste OSVČ a potřebujete ošetřovné za duben? TADY PÍŠEME JAK NA TO

Školy – a podobně mnohé školky – chápou své otevření jako nouzovou možnost pro rodiče, kteří nemají jiné řešení a už se musí vrátit do práce 

Jak žádat o ošetřovné za duben: OSVČ mohou využít on line formulář

Rodiče do školy děti posílat nemusí, je to na jejich dobrovolném rozhodnutí. Ministr školství Robert Plaga odhaduje, že do škol dorazí přibližně polovina dětí. Každopádně, kolik jich bude, zajímá i školy – právě v těchto dnech proto mnohde po rodičích chtějí, aby vyplnili dotazník nebo nějakou jinou formou dali vědět, zda potomek do školy přijde.

Pokud děti nastoupí do školy, rodiče ztrácí nárok na ošetřovné, které teď stát vyplácí rodičům dětí do 13 let dlouhodobě právě kvůli koronovirovým omezením.

Jak bude vypadat výuka? 

Ředitelé škol se netají tím, že je pro ně mimořádně obtížné splnit všechny podmínky, bez nichž nejde děti do školy pustit. Například to, aby se žáci učili v nejvýše patnáctičlenných skupinách, které se nebudou nijak měnit ani potkávat. Proto mnohde nechtěli otevřít jídelnu či družinu. Ačkoli to je jeden z požadavků ministerstva, které chce, aby škola zajistila provoz od osmi ráno do čtyř odpoledne. Tohle je ještě stále na mnoha místech otevřené.

Mimochodem, kvůli tomu, aby skupiny dětí zůstávaly stejné, není možné poslat dítě do školy třeba jen na dva dny v týdnu.

Je tu i spousta dalších otázek. Třeba to, jak bude vypadat výuka? Nebo to, za jakých podmínek se mohou děti do školy vůbec dostat, když před budovou musí udržovat dvoumetrové rozestupy a na obličejích mít roušky. Ve třídě je mít nemusí, pokud se na tak učitel rozhodne. Ale ve společných prostorách ano. 

PODCAST: Poučí se školy z toho, co se ukázalo během koronaviru při učení doma?

Už je víceméně zjevné, že v podstatě nikde se na prvním stupni nebude učit, třeba proto, že učitel nebo učitelka patří do rizikové skupiny a do práce se vrátit nemůžou. Nebo proto, že učitelů není tolik, aby pokryli všechny malé skupiny dětí. Někde tohle řeší třeba tak, že některé skupiny budou mít výuku dopoledne, jiné odpoledne. Rodičovská logistika na druhou.

Pravidla týkající se počtu žáků, nošení roušek, vymezení bezpečné vzdálenosti jsou přitom závazná. Pravidla týkající se úklidu, chození ven a podobně jsou pro školu doporučující.

Všichni doma musí být zdraví

Rodiče, kteří se rozhodnou dítě do školy poslat, mimo jiné musí podepsat čestné prohlášení, že v rodině není nikdo, koho by ohrozilo, kdyby se žák případně ve škole nakazil koronavirem. Tedy to, zda nesdílí domácnost s nikým rizikovým. Jde o lidi s chronickými onemocněními – sem patří třeba lidé, kteří se léčí s oběhovými problémy včetně vysokého tlaku, příbuzní s oslabenou imunitou a starší 65 let.

Aktuální upřesňující informace a odpovědi na další otázky najdete na webu Ministerstva školství TADY

To je doják! Královské děti na videu děkují doktorům a sestrám
Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školák, Imunita, Rodiče, Školství, Domácí škola, Hlídání dětí, Školy, Zpátky do práce, Mateřská škola, Předškolák, Škola, NIC, Vymezení, Základ, Stupeň, Žák, Robert Plaga, Výuka, Plaga, Vyučování, Odhad, Logistika, Společný prostor, Děti