Maminka.czZdraví

Lékaři: Po běžné nemoci nechte dítě týden doma, potřebuje posílit imunitu

Jana Syslová 12.  11.  2019
Když se dítě dostane z horeček a kašel již také slábne, počítáte nejspíš každý den, kdy už zase půjde do školky a vy se budete moci vrátit do práce. Jenže po každé nemoci by dítě mělo mít dostatek času na doléčení. Uspěchaný návrat do kolektivu totiž může oslabit jeho imunitu a přivodit další, ještě horší nemoc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dokud mu není líp, je mu nejlépe doma

Horečka, kašel nebo rýma, zvracení – když tyhle projevy běžných nemocí přepadnou vašeho kojence nebo batole, určitě s ním nevyrazíte ven, ale držíte ho doma v klidu, dokud mu není líp.

Jenže každá nemoc má jiný průběh i dobu trvání, a tak jakmile je z nejhoršího venku, zajímá vás, kdy ho budete moci vzít na procházku a kdy na návštěvu za ostatními dětmi nebo do školky.

„Osobně to dělám tak, že své dcery beru mezi děti, až když si myslím, že jsou ve stavu, kdy nemůžou nikoho nakazit. Řídím se intuicí a momentální situací. Poctivě se snažím doléčit každou nemoc, která je spojená s teplotou – v takovém případě držím holky doma v klidu a ven mezi lidi určitě nechodíme,“ říká Katka Chobotová, která má desetiletou Emu a dvouletou Leu.

Školák, který za svou váhu nemůže, trénuje triatlon, aby mohl žít co nejdéle

Rekonvalescence po nemoci

Podle dětského lékaře Libora Švece je důsledná rekonvalescence po nemoci důležitá, protože obranyschopnosti organismu dítěte tím dopřáváme čas se zotavit, aby se jeho tělo mohlo naplno bránit dalším infekcím.

„Někde jsem slyšel takové pravidlo, které s oblibou doporučuji: Jak dlouho trvá nemoc, tak dlouho by měla trvat rekonvalescence. A rekonvalescence znamená období, kdy dítě nepřetěžujeme – hlavně musíme omezit rizika, že se někde nakazí novou infekcí,“ upřesňuje pediatr.

Proto byste několik dní po nemoci neměli s dítětem chodit mezi ostatní děti, v případě předškoláků je dobré odložit nástup do školky. Možná namítáte, že si to kvůli práci nemůžete dovolit, jenže je třeba pamatovat, že to děláte především pro zdraví dítěte.

„Řečeno sportovní terminologií: během rekonvalescence musíme snížit a jen postupně navyšovat tréninkové dávky.

Vím, že pracující rodiče to v praxi mohou někdy těžko dodržovat, ovšem největší problémy máme u maminek, které jsou doma s miminkem na rodičovské, ale školkového sourozence opakovaně rychle vracejí do kolektivu a pak se diví, že je zase nemocný,“ podotýká lékař Libor Švec.

Když dítě chytne brzy po nemoci jinou chorobu, průběh bývá horší a komplikovanější. Dítě s rýmou a kašlem se může nakazit třeba střevní chřipkou, případně se původní respirační infekce zkomplikuje a vyústí v zánět průdušek nebo bronchopneumonii (zánětlivé onemocnění plic).

 

Jsou-li děti nemocné týden, pak by ještě další týden měly mít čas na posílení imunity, než se vrátí do školky.

 

Zkrátka se dostanete do bludného kruhu. „Když navíc mají rodiče doma například malého kojence nebo batole a starší dítě přinese ze školky domů nové onemocnění, miminko pak může mít i běžnou nemoc s daleko horším průběhem,“ vysvětluje pediatr, proč je důležité posílat dítě do kolektivu teprve ve chvíli, kdy je doléčené a jeho imunita měla dostatečný čas na to, aby se po nemoci vrátila do obranyschopného stavu.

Češi jsou přeborníci v přecházení nemocí. I proto je tolik trápí opakovaná nachlazení

Zdravotní procházka povolena

Nemocné dítě patří do postele. Tuhle zásadu asi není třeba rodičům zvlášť zdůrazňovat. Když teploměr naměří horečku, necháte potomka doma a procházky či jiné aktivity odložíte.

Jenže jak řešit lehká nachlazení, při nichž má dítě třeba jen rýmu a sem tam zakašle? „Tohle záleží na konkrétní situaci. Když jde o vodnatou rýmu, která není závažná, nebo o občasné zakašlání, chodíme normálně ven. Ale třeba do bazénu bych s akutní rýmou (byť jen vodnatou) nešla,“ říká Katka Chobotová.

Doktor Libor Švec doporučuje krátké zdravotní procházky i při běžné nemoci, jako je rýma a kašel – ovšem když dítě nemá teplotu.

„Při rýmě se dětem venku většinou lépe dýchá, přiměřeně se otužují, po krátké zdravotní vycházce si také lépe odkašlou,“ říká lékař. Procházka by měla trvat půl hodiny až hodinu a rodiče by měli dbát na to, aby dítě příliš neběhalo, neprochladlo, nepromáčelo si boty.

Důležité je počasí (chodit ven byste neměli za deště, silného větru, smogu nebo velkého mrazu) a také cíl procházky – chůze podél frekventované silnice kašlajícímu dítěti spíš uškodí, lepší je vyrazit do parku nebo na zahradu.

„Co rozhodně nedoporučuji, jsou kolektivní zařízení, tedy školky, kroužky a také kina, divadla, obchodní centra – tedy místa, kde je spousta lidí. Takže i plavání, cvičení a podobně je dobré odložit až po rekonvalescenci, tedy zhruba pět až sedm dní po zlepšení nebo ústupu nemoci,“ dodává lékař.

VIDEO: Podívejte se, jak používat odsávačku na rýmu u kojenců

Více se tomuto tématu věnuje listopadové vydání časopisu Maminka, které můžete koupit na www.ikiosek.cz/maminka.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Děti, Video, Předškolák, Batole, Školák, Imunita, Nemoci, Nemoc, Mateřská škola, Dětské nemoci, Kašel, Kašlající dítě, Silnice, Teploměr, Povinné očkování, Trvání, Zánětlivé onemocnění, Obchodní centr, Největší problém, Procházka, Pracující, Nemocné dítě, Smog, Švec, Zdraví na Heureka.cz