Maminka.czZdraví

Kdy pomůže hipoterapie?

Lucie Kořistová 15.  8.  2015
Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Ale koně umějí daleko víc. Například léčit lidskou psychiku a pomáhat se zdravotními problémy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Roční Matyáš přijel na farmu rodiny Poláčkových v Holi, kde již 6 let působí občanské sdružení pro hipoterapii Caballinus, ve špatné náladě. Dopoledne strávil v nemocnici, po cestě se moc nevyspal, a tak to dává své mamince Anně jasně najevo. To ale jen do doby, než na něj přijde řada na hipoterapii. Jakmile se ho ujme fyzioterapeutka Tereza Honců a položí ho na koně, Matyáš se uklidní a začne se usmívat...

Trpí totiž opožděným vývojem a hypotonií, tedy nižším svalovým napětím. Od druhého měsíce věku cvičí Vojtovu metodu, a když bylo potřeba tuto metodu doplnit další rehabilitací, odborníci z Centra komplexní péče v Motole navrhli mamince právě hipoterapii. „Nejdřív jsem si myslela, že si ze mě dělají legraci. Ale pak jsme to vyzkoušeli, během měsíce viděli první výsledky a už jsme u koní zůstali,“ svěřila se maminka Anna. První setkání s koněm se Matyáškovi nelíbilo, teď už si svou jízdu většinou užívá. „Překvapilo mě, jak se jezdí krátce. Myslela jsem, že to bude trvat hodinu, ale je to vždy tak na deset až patnáct minut,“ popisuje maminka Anna. 

Krok koně stimuluje vývoj 

Péče o dítě je náročná, péče o dítě s handicapem mnohokrát více. Každý rodič věří, že existuje šance na zlepšení, ale při kolotoči různých vyšetření, operací a dalších zákroků často docházejí síly. Při tom všem je však třeba s dětmi intenzivně rehabilitovat, protože je to právě cvičení, které dává naději. Rodiče s dětmi praktikují nejčastěji Vojtovu metodu či Bobath koncept.

To jsou cvičení, která rodiče provádějí s dítětem několikrát denně, proto po čase hledají změnu a další možnosti, jak dítěti ještě pomoct. Tehdy se mohou setkat s hipoterapií. Jedná se o léčbu pomocí koně, je to jedna z forem rehabilitace pro děti s poruchou řízení pohybu, rovnováhy či opožděným vývojem. Koňský hřbet je totiž pro děti jakousi balanční podložkou, která je nutí používat svaly a dělat pohyby, jimž se v běžném životě kvůli svému zdravotnímu problému třeba vyhýbají. Odborníci zkoušeli koně nahradit trenažéry, ale ty se tak dobře neosvědčily.

Přítomnost krásného, ušlechtilého zvířete totiž působí i na psychiku dětí. „Význam hipoterapie je především v tom, že krok koně a jeho balanční plocha nabízejí pravidelný a cyklicky se opakující pohyb v 3D prostoru, který je velmi blízký lidské chůzi. Tím stimulují pacienta k aktivaci vrozených pohybových vzorů, vlastně mu ukážou, jaké svaly má používat,“ vysvětluje Tereza Honců, zakladatelka sdružení Caballinus.

Například dítě vleže na bříšku má během terapie výraznou motivaci ke zvednutí hlavičky i přes to, že toho v běžném životě zatím není schopno. Podle ní je také důležité pravidelné opakování, vzory se tak totiž lépe zažijí a dítě je bude používat. Dětský mozek se zejména v prvním roce života výborně učí, proto je u hipoterapie, stejně jako u každé jiné rehabilitace důležité, aby se s ní začalo co nejdříve. A to se v Česku daří. Z hlediska rané péče a včasné diagnostiky patříme k celosvětové špičce, stejně jako u hipoterapie, kdy čeští fyzioterapeuti umějí polohovat i dvou- až tříměsíční miminko. 

Jen zdravý kůň může pomáhat 

Hipoterapie má však přesná pravidla. Není například možné využít jakéhokoli koně. „Koně velmi pečlivě vybíráme. Musí být povahově naprosto klidný, protože má kolem sebe mnoho rušivých elementů. Děti mohou plakat, křičet či například používáme pískací hračku. Nic z toho nesmí koně rozrušit,“ vysvětluje Honců. 

Kůň musí být rovněž dostatečně svalově vybavený, naprosto zdravý a mít pravidelný krok. „Na zkoušky se kůň připravuje rok až dva, skládat je může v pěti letech,“ vypočítává Honců. Děti nejezdí v sedle, používá se jen kontaktní deka položená na hřbetu koně. Ti nejmenší pacienti leží proti směru jízdy. Větší děti využívají speciální madla nebo třeba míčky a sedí na dečce v určité specifické poloze, dané jejich konkrétními problémy.

„Po celou dobu jízdy malé pacienty kontrolujeme. Hlídáme jejich pozici, ale také je přidržujeme. Kdyby kůň zareagoval nečekaně a třeba uskočil, musím dítě za pásek stáhnout k sobě a zajistit mu tak bezpečí,“ popisuje fyzioterapeutka Anna Dobisová. Kůň je navíc veden zkušeným vodičem, který hlásí jakékoli podněty, které by koně mohly vyrušit. Rodiče s dětmi dojíždějí na hipoterapii často 2x až 3x týdně po dobu tří měsíců, po nějaké době vždy následuje intenzivní pobyt. Právě po něm rodiče zaznamenávají největší zlepšení. 

Rodiče jsou na to sami 

Hipoterapii jako léčebnou metodu zatím pojišťovny neproplácejí, náklady tedy nesou rodiče. Jedna „lekce“ zde stojí 200 korun, ale to je jen třetina skutečných nákladů. Zbylé peníze neziskovka shání, jak se dá. „Nyní se jedná o tom, že by hipoterapie byla částečně hrazena pojišťovnou, ovšem pouze klientům s dětskou mozkovou obrnou,“ povzdychla si zakladatelka sdružení Caballinus.

Jenomže tuto terapii využívají i další děti, a to se svalovou dystrofií, centrální hypotonií, koordinačními poruchami, vývojovými vadami, poruchami psychomotorického vývoje, s vadným držením těla… Na ty však už nikdo nemyslí a pro rodiče to znamená další zátěž. 

HIPOREHABILITACE 

Hiporehabilitace je zastřešující název pro všechny aktivity a terapie, kde se setkává kůň a člověk se zdravotním znevýhodněním nebo specifickými potřebami. Dále můžeme v rámci ní rozlišit tyto disciplíny: Hipoterapie: Laicky a zjednodušeně řečeno využívá pohybu hřbetu koně a jeho léčebné působení na pohybový aparát člověka. Více o hipoterapii najdete na www.caballinus.cz

Psychoterapie pomocí koně: Kůň příznivě působí v psychoterapeutickém procesu k ovlivnění duševních poruch a duševních onemocnění.

Aktivity s využitím koní: Lidé se zdravotním znevýhodněním a specifickými potřebami při nich rozvíjejí své sociální schopnosti a dovednosti.

Parajezdectví: Jezdecký sport handicapovaných Česká hiporehabilitační společnost zastřešuje v Česku organizace zabývající se hiporehabilitací. Klienti zde najdou seznamy doporučených středisek, takže pro sebe mohou najít to nejbližší a nejvhodnější. Také se dozvědí, jak poznat skutečné odborníky, více na www.hiporehabilitace-cr.com

Odborná spolupráce: Mgr. Tereza Honců

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Matyáškovi, Nejmenší pacient, Jezdec, Léčebné působení, Pravidelné opakování, Bobath koncept, Dětský mozek, Tříměsíční miminko, Koňský hřbet, Madla, Opožděný vývoj, Pohybový vzor, Zdraví na Heureka.cz