Maminka.czKočárek

Kdy přemístit dítě do sporťáku? Nejdřív na konci šestého měsíce

Michaela Láchová 18.  2.  2020
Vybrat si kočárek rozhodně není záležitost na pár minut. Kromě ceny často řešíme design nebo třeba to, jestli ho snadno složíme do kufru auta. Ale nezapomínejte také na to, jestli je vhodný pro zdárný vývoj miminka. Kdy je ten správný čas prcka přemístit z korbičky do sporťáku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zlatá stará Liberta! Kroutily hlavou maminky i babičky nad naším krásným designovým kočárkem, který jsme si společně s narozením prvního synka pořídili. Až později jsme pochopili, že mají vlastně pravdu. Kočárek byl náramně líbivý a v některých ohledech praktický, mnohé jsem ale u něj postrádala. A tak jsem si čím dál častěji říkala: je tenhle vývoj, který kočárky za poslední léta prodělaly, vlastně ve všech ohledech krokem vpřed? A posvětil by některé supermoderní kočárky i fyzioterapeut?

Další dilema u nás přišlo s přemístěním z hluboké korbičky do sporťáku. Jednou z výhod té naší bylo to, že korba byla opravdu prostorná, syn se tam tak vešel ještě jako téměř roční batole. Z některých korbiček ovšem maminky dítko musejí přemístit už ve čtyřech měsících, protože se tam prostě a jednoduše „nenacpe“. A co by fyzioterapeut řekl na tohle? Zeptali jsme se proto odborníků a odpovědi nás vlastně příliš nepřekvapily. I z pohledu leckterého laika je totiž jasné, že dítě v prostorné korbě na kšírech (ze kterých každý z nás snad alespoň jednou našim maminkám „visel“ dolů) má více prostoru se vyvíjet, než připoutané, pasivně sedící miminko, které vlastně „leží vsedě“. Na co se tedy z pohledu dětské vývojové kineziologie určitě zaměřit?

Jak vybrat kočárek pro kojence i batole: Podle čeho se rozhodnout?

Potřebuju pohyb!

„Podpořit motorický vývoj znamená umožnit dítěti co nejvíce pohybu, a tomu by měl odpovídat i kočárek. Plocha ležení v kočárku má být tvrdší, a když má navíc kočárek průhledné stranice, zájem dítěte o okolí ve čtvrtém měsíci rozvíjí smyslové orgány a dál se jen zintenzivňuje,“ podotýká fyzioterapeutka PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph. D.

Do třetího měsíce je většina dětí schopná pást koníčky na břiše a zvedat dolní končetiny nad podložku na zádech. Do šesti měsíců se otáčí ze zad na břicho a opačně. „V tomto období by měl být kočárek prostorný pro polohy vleže, na břiše a na zádech, aby mělo dítě dostatečný prostor pro pohyb končetinami,“ vysvětluje. Názory odborníků na vhodnou dobu, kdy přemístit dítě z korby do sporťáku, se mohou lehce lišit, shodují se ale na tom, že by to nemělo být před šestým měsícem věku.

Už sedí? Žádný spěch! Tohle by mělo zvládnout dítě, než se posadí

I tak by ale sportovní kočárek měl splňovat minimálně základní kritéria pro motorický vývoj dítěte. „Určitě doporučuji tvrdší opěrnou plochu pro záda a úchopové madlo, o které se dítě může přitáhnout do sedu, a tím si trénuje stabilizační funkci trupových svalů a sílu horních končetin. Také opěrku pod nohy, aby se mohlo pevně opřít dolními končetinami, když sedí,“ vyzdvihuje fyzioterapeutka. Ratolest by tedy měla být v takzvané korbičce nebo v hlubokém kočárku co nejdéle, když má prostor a vejde se ještě do něj.

„Dítě samo sedí, až když se naučí lézt po čtyřech, a to je období 8.–10. měsíce, je to velice individuální. Sportovní kočárek je namístě optimálně tehdy, když už dítě opravdu samostatně sedí v prostoru a nepotřebuje oporu o záda,“ podotýká odbornice. Velmi často ale podle jejích slov maminky zvedají dítě v průběhu manipulace v denním režimu ze zad do sedu a přes postavování jej berou na ruce, a tak mu vkládají do pohybového vzoru sed, který samo nezvládá.

„Když to maminka dělá od čtvrtého až pátého měsíce, tak je dítě zafixované na tento režim posazování, ale samo se ještě v prostoru neposadí. Ve sportovním kočárku se bude dítě přitahovat za madlo do sedu a bude si alespoň posilovat břišní svaly. Lepší je, když se přitahuje samo a není do polohy posazené pomocí opěrky kočárku,“ podotýká.

Neposazujte děti příliš brzo! Víme, jak to škodí jejich vývoji

Kdy vytáhnout sporťák?

„Správný čas přesunout dítě do sportovního kočárku je ten, kdy se dítě samo už co nejvíce hýbe, to znamená nejdříve v šesti měsících, kdy se začíná otáčet ze zad na břicho a zpátky, má nízký šikmý sed a symetricky se plazí. Také se začíná zvedat do polohy na čtyři, kterou čím dál tím více fixuje, sice nesedí, ale sed z kočárku si vykompenzuje jinými pohybovými vzory, a tím si udržuje napřímení páteře. Taky bych dítě nedoporučovala posazovat v kočárku na delší dobu, tím myslím hodinu a více, když se zatím samo neposadí. Vždy by mělo mít možnost pohybových přestávek, to znamená vyndat jej z kočárku a nechat jej se volně pohybovat v rámci jeho možností,“ doplňuje.

Optimální stav, kdy dítě přesunout z korby do sporťáku tedy nastává v době, kdy, jak už jsme se zmínili, samo sedí v prostoru a má další pohybové vzory, kterými sed ze sporťáku kompenzuje. „Praxe je často taková, že dítě je větší – nevejde se do kočárku a neumí ani samo lézt, ani se neplazí, ani neleze, ale maminka jej posadí do sporťáku s komentářem, že to má dítě rádo a je spokojené, a přece v něm sedí „jen“ pár hodin denně a to mu neublíží,“ říká.

Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte

Flexe, kam se podíváš

Pár chvil mu možná neublíží, jenže tuhle polohu pak během dne často děti zaujímají ještě mnohokrát. Jejich páteř se přitom teprve do vertikální polohy připravuje, není tedy vhodné je do ní dávat často. Dítě potřebuje prostor, aby se mohlo hýbat podle libosti. Rozhodně proto není dobré nechávat ho často v autosedačce – „vajíčku“, v houpátku či v jakékoli jiné pozici, kde je ve fl exi. Neznamená to samozřejmě, že byste všechny tyto „pomocníky“ měla hned vyhodit z okna. Je ale fajn se zamyslet nad tím, kolik času v nich potomek tráví. Pokud je to velká část dne, zavání to třeba břišní diastázou a dalšími obtížemi spojenými s funkčností pohybového aparátu.

Tereza Ramba to schytala od matek. Kvůli nosítku! Co jí píše Třeštíková?
Témata: Děti, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Kojenec, Kočárek, Ležení, Sporťák, Břicho, Korba, Ingrid Palaščáková, MEŠ, Palaščáková Špringrová, Maminka, Sed, Liberta, Laik, Část dne, Část dětí, PhDr, Končetina, Poloha, Záda, Kočárky na Heureka.cz