Kdy pustit školáka poprvé samotného do školy? Ve druhé třídě už to zvládne

trupik 13. 9. 2017 12:27
Tak pokud chcete vychovat z deti adepty na zakazniky mama-hotelu, tak je vodte do skoly klidne az do 9. tridy.
Kazdopadne starsi dite chodilo samo do skoly (autobusem ~20minut) od cca pulky prvni tridy. Tento rok se pridaly dalsi dva sourozenci (meli rok odklad kvuli zdravotnim problemum). Jezdily sami uz predtim do skolky - ten fakticky "prvni" rok kdy by uz jinak byly v 1. tride, samozrejme za doprovodu starsi dcery.
Kazdopadne ted si primo vyzadaly samostatny odchod z druziny na autobus - pouze jsme to s nimi parkrat natrenovali - z povzdali je sledovali... Samostatnost v tomto ohledu brali neco jako odmenu, nebo zmenu statusu skolka>skola - doprovod starsiho sourozence neni vzdy mozny.

Jana 13. 9. 2017 12:31
Absolutně není "stejná doba, jen, že je více aut" !
Z různých hledisek.
tyna 13. 9. 2017 12:38
Záleží, kde..Velkoměsto a menší město nebo venkov je jistě rozdíl..
Jindra 13. 9. 2017 13:23
Záleží na tom, jestli je to město nebo vesnice. Ve městě bych měla taky hodně dlouho strach, ale protože bydlíme na vesnici, tak starší syn chodil od 1. třídy sám, nechodil do družiny, takže přišel zase sám domů a doma měl mobil, kterým zavolal, že je doma. Ke konci 1. třídy sám 1x týdně (v pátek po o) vyzvedával o 2 roky mladšího bráchu ze školky. Šli sami za ruce domů a lidé z vesnice mi pak říkali, že šli vzorně, rozhlíželi se apod. Je však pravda, že jsem je již během mateřské připravovala, posílala samotné k babičce a tajně sledovala :). Ale říkám, je to výhoda života na vesnici :).
Vlk 13. 9. 2017 15:54
Zrovna to řeším. Dcera je ve 3. třídě a přes mírné protesty manželky začala jezdit sama (Praha, cca 10 minut busem).
Navrhl jsem matkám několika spolužáků z okolí, aby děti jezdily společně. Po prvotním souhlasu se z toho pod různými záminkami vykroutily a vozí děti autem. Ty 9leté děti, které bydlí 1 km od školy. Ať se pak nediví, že děti budou do 15 neschopné.
Kristia 13. 9. 2017 16:25
Syn je v první třídě necelých 14 dní. Od druhého dne školy jezdí autobusem do vedlejší vesnice bez doprovodu dospělých, jen se spolužáky. A po vyučování zase sám domů. Zvládl se o sebe postarat, když jsem musela být v létě v práci. Za babičkou si dojede autobusem do města, babička bydlí 5 bloků od zastávky. Strach jsem měla že začátku, ale je samostatný a šikovný. Záleží na dítěti, pro něj by byla ostuda, kdybych ho vodila jako mimino (jeho slova).
Katka 13. 9. 2017 19:07
No ja osobne chodila sama do a ze skoly az na druhem stupni,tedy v me dobe od 5.tridy. Do te doby jsme chodili s rodici a pozdeji se sousedy,kteri chodili do vyssich rocniku. Z druziny me VZDYCKY musel nekdo vyzvednout. Ucitelky samotne dite domu nikdy nepoustely. Bydleli jsme v Praze a myslim,ze je to naprosto v poradku. Rozhodne nemuzu rict,ze jsem neschopna se o sebe postarat nebo nekam trefit nebo snad ze bych nebyla schopna to tehdy sama zvladnout. Z meho pohlesu na tom neni nic spatneho,pokud to diteti samotnemu nevadi z hlediska posmivani ze strany jeho kamaradu.
Romana 14. 9. 2017 08:24
Nase deti chodi obe sami tedy jezdi autobusem od prvni tridy, sami vstavaji a vypravuji se do skoly a nemaji s tim sebemensi problem.Cekaji doma nez prijdu z prace maji hotove ukoly a pripravenou tasku na druhy den.Kdyz vidim nektere rodice s detmi, kteri je vodi pomalu ve treti tride a dite breci jako ve skolce no tak nevim jestli vubec nekdy bude takove dite schopno tir samo a existovat.
8