Maminka.czTěhotenství

Z krve, nebo z moči – který těhotenský test je lepší?

Martina Machová 11.  12.  2017
Jsou opravdu těhotenské testy z krve více spolehlivé než testy z moči? Už jste zkoušely domácí těhotenský test z krve? A jak je to s falešnou negativitou testů?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oba typy testů, z krve i z moči, testují hladinu hormonu s poněkud krkolomným názvem humánní choriový gonadotropin“ (hCG) v organismu. Tento hormon produkuje vznikající placenta a jeho přítomnost v krvi je považována za jistou známku těhotenství. A nejen to! Hladina hCG umí naznačit, jak dané těhotenství probíhá. Hodnota nižší, než je běžná hranice v dané fázi těhotenství, může být signálem mimoděložního těhotenství či hrozícího potratu.

Vyšší hodnoty hCG, než jsou obvyklé v daném stadiu gravidity, naopak naznačují, že může jít o vícečetné těhotenství.

HCG lze v krvi zaznamenat přibližně od 7. do 11. dne po oplodnění, jeho hladina v krvi poté skokově narůstá každým dnem, a to do 10. až 12. týdne, kdy dosáhne svého vrcholu a již dále neroste. Hormon z organismu mizí do 7 dní po porodu. A jak je to s testy na jeho přítomnost, respektive s těhotenskými testy?

Test z moči: Spolehlivost na 99 %!

Testy z moči lze již řadu let zakoupit v lékárnách, liší se nejen provedením (tyčinky, pásky, kapátka s miskou, digitální testy apod.), ale především citlivostí. V současnosti jsou na trhu extra citlivé testy s citlivostí 10 mIU/ml.

Nicméně zejména při velmi časném testování citlivými testy je dobré brát na zřetel, že hodnoty hCG v moči bývají o něco nižší než v krvi. Proto je testování z moči alespoň v nejranějších fázích těhotenství o chloupek méně spolehlivé a velmi citlivý test provedený brzo po oplodnění může být falešně negativní. Zejména u nedočkavých dam je tedy nutné test vždy zopakovat a nespoléhat se na jeden test provedený pár dní po nechráněném styku.

„Test z moči je spolehlivý po 2 týdnech od styku, z krve o cca 2 až 3 dny dříve,“ uvádí kupříkladu gynekolog Jan Šulc v jedné z internetových poraden. Dále pak dodává: „Při správném užití je spolehlivost u většiny z nich někde kolem 99 %.“

Kdy si udělat těhotenský test? Záleží na délce vašeho cyklu

Test z krve: Jistota vykoupená chvilkou nepohodlí

Test těhotenství z krve provádí gynekolog, pokud však do ordinace přijdete již s několika pozitivními výsledky z domácího testování moči, je možné, že vás gynekolog při první prohlídce na krev neodešle, ale zato vás vyšetří ultrazvukem. Krevní testování se sice považuje za průkaznější než testy z moči, nicméně ultrazvuk je v potvrzení těhotenství zásadní.

Možná v těchto souvislostech netušíte o tom, že i krevní test lze již dva roky koupit také v lékárnách. Toto testování však pochopitelně není pro „slečinky“, nesmíte se bát píchnout se do prstu malou lancetou a vytlačit několik kapek krve. Je tedy jen na vás, zda vám postačí zmíněných 99 %, nebo chcete ještě o kousek (přesněji o říznutí) víc.

Jsem těhotná, nebo ne? Takhle poznáte těhotenství i bez testu

Ultrazvuk v akci: K čemu další vyšetření?

Pokud jsou testy z krve či moči tak průkazné, k čemu ještě ultrazvuk? Je to jednoduché – ultrazvuk těhotenství nejen potvrdí, ale hlavně ukáže, zda se oplodněné vajíčko uhnízdilo na tom správném místě a těhotenství probíhá fyziologicky. (Známky gravidity jsou na ultrazvuku patrné přibližně okolo 6. týdne těhotenství.)

Spolehlivost testů: Opravdu mohou být falešně pozitivní či negativní?

Odborníci tvrdí, že falešně negativní výsledek může zapříčinit příliš zředěná moč či krev; je tedy vhodnější provést test ráno. Klamná negativita je dle lékařů častější. Viníky mohou být některá onemocnění, hormonální poruchy a určité typy léků (diuretika, antihistaminika apod.). Falešná pozitivita je vzácnější, jejím viníkem bývají některá vzácná onemocnění, někdy též cysty na vaječnících a v neposlední řadě také léky obsahují hCG (např. Ovitrelle, Pregnyl).

VIDEO: Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Češky prodávají na internetu pozitivní těhotenské testy. Občas slouží k vydírání
Osm příznaků těhotenství
Od těhotenství k porodu

Osm příznaků těhotenství

Kdy je ten správný čas na těhotenský test?
Témata: Těhotenství, Těhotenský test, Hormon, Oplodněné vajíčko, Správné místo, Krevní test, Vzácné onemocnění, Nechráněný styk, Vysoká hodnota, Domácí test, První prohlídka, Test, Typ testu, Miško, Hrozící potrat, Gynekolog, Negativita, TENS, Hormonální porucha, Falešná pozitivita, Digitální test, Vícečetné těhotenství, Pozitivní výsledek, Jan Šulc, Internetová poradna, Těhotenské testy na Heureka.cz