Maminka.czTěhotenský test

Kdy udělat těhotenský test: A co vlastně znamená, když je druhá čárka slabá?

Tereza Víchová 13.  10.  2021
„Duch” na těhotenském testu je předmětem diskusí všech maminek napříč internetovými fóry. Může to znamenat falešnou pozitivitu, když je druhá čárka slabá? A jakou hledat u těhotenského testu citlivost, když vám zvědavost nedá počkat pár dní? Zeptali jsme se praktikující lékárnice a tiskové mluvčí České lékárnické komory.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Doby, kdy o sobě těhotenství dalo vědět až několik týdnů po začátku, jsou dávno pryč. Dnešní těhotenské testy jsou přesné a těhotenství umí odhalit brzy. Často až příliš – vzhledem k tomu, že jich hodně končí v rané fázi potratem, ušetřila by si spousta žen smutek a slzy a v praxi by zažily „jen” o pár dní opožděnou menstruaci. Síla „druhé čárky” je velké téma. Žena toužící po těhotenství si nezřídka dělá každý den jeden test a sleduje, zda důkaz sílí. 

VIDEO: Druhy těhotenských testů

Jak vlastně funguje těhotenský test

„Těhotenský test funguje na chromatografickém principu, díky němuž dochází k určení, zda v moči je, či není humánní choriogonadotropin (hCG), který bychom mohli zjednodušeně označit za hormon těhotenství,” vysvětluje lékárnice Michaela Bažantová. Lidský choriogonadotropin byl objeven v moči těhotných žen poprvé roku 1927 a na jeho detekci je dnes založena naprostá většina těhotenských testů.

Dvě čárky?! Takto vypadají emoce nastávajících rodičů při pohledu na pozitivní těhotenský test

Platí i slabá čárka. Ale…

Občas je onu „druhou čárku” na testu vidět sotva a na prvním testu se tváří spíš jako stín, to má v paměti mnoho maminek, které svůj „důkaz” dávno svírají v náručí.
„Pokud druhá čárka vznikne, jakkoli je silná nebo slabá, znamená to, že hCG v moči je. Její síla může být dána i koncentrací detekovaného hormonu,” říká rozhodně Michaela Bažantová.

Zároveň ale zdůrazňuje, že je několik situací, kdy je hormon hCG v moči přítomný:

„Je potřeba vzít v potaz i to, že zvýšená hladina může být nejen při těhotenství, ale například ihned po porodu nebo přerušení těhotenství nebo při tzv. hormonální bouři v období klimakteria. Potvrdit těhotenství by měl vždy lékař,” nabádá odbornice, že je první informace vždy jen informativní.

Pravidla pro nejpřesnější použití těhotenského testu

  • Hledejte testy s vysokou citlivostí (jsou označené 10IU/ml).
  • S testováním počkejte na den, kdy očekáváte menstruaci a ta nenastane.
  • Test provádějte z ranní moči, která obsahuje nejvíce hormonu hCG.
  • Spoustu informací nejen o těhotenských testech najdete například na lekarnice-maminky.cz.

Co žena, to unikátní množství hCG

Proč má jedna ženu druhou čárku na testu sotva viditelnou a druhá přímo „výstavní”?
"Hladina hCG se u jednotlivých žen v různých stádiích těhotenství značně liší, a to až 1000x. U některých může být na počátku těhotenství hladina hCG nízká,” vysvětluje Michaela Bažantová. Podle ní fungují nejcitlivější těhotenské testy tak, že za určitých podmínek zachytí hCG v moči až 4 dny před očekávanou menstruací. 

„Protože je ale produkce hCG variabilní, výsledek testu provedeného příliš brzy po možném početí, může být falešně negativní. Pokud je těhotenství v opravdu rané fázi, ne vždy je hCG takto brzy v moči přítomen,” dodává lékárnice. Přílišnou zvědavost se tak vyplatí potlačit a jednoduše pár dní počkat. „Dále nemá smysl dělat si těhotenský test do 10 dnů od pohlavního styku, protože hCG v takto ranném stádiu nedosahuje ani detekovatelné koncentrace,” popisuje Michaela Bažantová.

Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích

Sledovat, zda čárka sílí, význam nemá

Udělat si těhotenský test má tedy největší smysl až ode dne očekávané menstruace, která se nedostaví. A co říká Michaela Bažantová na hektické nákupy různých druhů testů?

„Smysl opakovat test vidím v případě negativního výsledku, pokud se žena domnívá, že by mohla být těhotná. Zopakovat test pro ujištění, že opravdu těhotná je, lze také, ale těhotenství by měl především potvrdit lékař. Nemá však smysl sledovat sílící výsledek.”

Pokud chcete získat co nejpřesnější výsledek, je stále lepší použít ranní moč, ačkoliv testy slibují funkčnost v jakékoliv denní dobu.

„Hormon hCG se vylučuje do moči a hromadí se v ní. Proto je nejlepší použít k testu ranní moč, ve které je jeho koncentrace nejvyšší, protože se do ní hormon vylučuje po celou dobu spánku,” uzavírá Michaela Bažantová.

Témata: Těhotenství, Těhotenský test, Plodnost, Menstruace, První trimestr, Lékárnice, Michaela Bažantová, Sla, Česká lékárnická komora, Čárka, Test, Vlast, Hormon, Moč, Těhotenské testy na Heureka.cz