Maminka.czSport

Jak naučit dítě správně a bezpečně bruslit. S výukou začněte po čtvrtém roce

Bruslení je jedna z nejzábavnějších zimních aktivit, po které touží už malé děti. Zjišťovali jsme, kdy je vhodné s výukou na ledě začít, jakou výbavu pořídit a co udělat pro to, aby se děti na bruslích pohybovaly s jistotou, správně a bezpečně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přemýšlíte, zda můžete už letos v zimě postavit svého malého potomka na brusle, aby to nebylo předčasné a škodlivé pro jeho klouby?  Podle odborníků je optimální s výukou začít v předškolním věku.

Začněte, až když je zpevněný kotník

„S výukou bruslení je možné začít mezi 4. a 6. rokem věku dítěte, je to však individuální, protože správné načasování prvních krůčků na bruslích se odvíjí od fyzické zdatnosti dítěte. Především je důležité, aby mělo zpevněný kotník. Nemá-li dítě dostatečně zpevněné svaly a vazy v kotníku, je dobré s výukou chvíli počkat.

Musíme dát totiž pozor na nebezpečné přetěžování kloubů a páteře, protože vývoj kostry není v tomto věku ještě ukončen. Dohlédnout musíme i na správné držení těla. A určitě bych ráda připomněla, že děti bychom neměli do bruslení nutit, musejí to chtít zkusit samy.  To ostatně platí u všech pohybových aktivit – sport má děti hlavně bavit,“ připomíná lektorka Zuzana Svátková z dětského pohybového centra Monkey´s Gym, které už léta pořádá úspěšné kurzy ledního bruslení.

Pozor na bruslích!

Bez helmy ani krok

Při bruslení bychom neměli podcenit výběr oblečení. Dítě se bude potit a při pádech, bez kterých se začátky určitě neobejdou, se bude víc „válet“ na ledu než stát na nohou. Proto musí být nepromokavé, odvádějící vlhkost od těla a s tepelnou izolací. Také rukavice musí být pevné a nepromokavé.

Zároveň musíme vybrat oblečení, které umožní malému bruslaři pohodlný pohyb. „Naprostou nutností je lyžařská helma (ne cyklistická!), pod kterou může být čepice nebo kukla. Ponožky volte určitě vysoké, ale ne příliš silné, aby dítě neztrácelo cit v noze.

Samozřejmě nejdůležitější jsou brusle, které by měly perfektně padnout – bota musí odpovídat velikosti nohy dítěte, měla by pevně sedět v patě a kotnících, prsty mohou být volnější. Dbejte i na správné zašněrování – ve špičce boty příliš neutahujte, zato pevněji je zašněrujte v nártní části a nahoře pak opět volněji,“ radí Zuzana Svátková.

Výhody výuky v kurzu

Pokud máte ve svém okolí příležitost, určitě své děti svěřte do rukou odborníků. Při výuce je totiž potřeba kromě zkušeností i hodně trpělivosti a vysvětlování. Dítě s „cizím“ člověkem a v kolektivu lépe spolupracuje, je přístupnější. Lektoři kvalitních kurzů bruslení jsou vyškolení a postupují podle odborné metodiky.

Cílem kurzu je provést děti prvními krůčky na bruslích, ukázat jim základy pohybu, dodat sebevědomí při nové činnosti, společně se naučit úplné základy tak, aby mohly následně s rodiči nebo v rámci volného bruslení již samy zkoušet jízdu na bruslích.

Kdy raději procházku s kočárkem vynechat?

Bruslení je hra

„Naším cílem je, aby si děti jakýkoliv pohyb zamilovaly, proto jsou kurzy vedeny zábavnou formou. Ke každému malému bruslaři přistupujeme individuálně, bereme ohled na jeho pohybové možnosti a do ničeho ho nenutíme. Máme k dispozici hrazdičky, děti tak při prvních krůčcích získají jistotu, zbaví se strachu z neznámého pohybu.

A ledovou plochu mají jen samy pro sebe, takže nehrozí například riziko srážky s neopatrným rozjetým hokejistou, jak se často stává na zimních stadionech. Naše propracovaná metodika obsahuje různé hry a soutěže, děti baví honičky, hra na rybáře a rybičky, štafety, jízda ve vláčku. Během výuky je stále podporujeme v jejich pokrocích a chválíme.

A děti jsou nadšené, když pak se svými rodiči vyjedou o víkendu bruslit a užívají si tuhle báječnou zimní aktivitu společně,“ říká Zuzana Svátková.

Rady odborníka:

1. Broušení bruslí přenechte vždy profesionálům.

2. Boty nechte po každém bruslení dobře vyschnout.

3. Nekupujte zbytečně větší velikost bruslí – dětem by se špatně ovládaly a zakopávaly by o volnou špičku.

Děti můžete přihlásit i do kurzů bruslení

Pokus si netroufáte na výuku sami, můžete svého potomka přihlásit třeba do kurzu ledního bruslení. Budete tak mít jistotu, že děti se naučí správnou techniku pod vedením zkušených lektorů.

VIDEO: Jak poznat, kdy už není bruslení na rybníce bezpečné

Mráz a miminko: Při jakých teplotách raději zůstat doma?
Osm rizikových sportů pro těhotné. Některé vás možná překvapí
Školák, který za svou váhu nemůže, trénuje triatlon, aby mohl žít co nejdéle
Témata: Děti, Sport, Lední bruslení, Úplný základ, Cizí člověk, Pohyb, Pohybová možnost, Správné držení, Kvalitní kurs, Zkušený lektor, Držení, Výuka, Bruslení, Ledová plocha, Triatlon, Načasování, Jistota, První krůček, Správné načasování, Lyžař, Pohybová aktivita, Zpevněný kotník, Kotník, Fyzická zdatnost, Jak, Sport na Heureka.cz

Video