Maminka.czZdraví

Když děti bolí ouška...

redakce 8.  12.  2010
Když děti bolí ouška...
Zánět středního ucha je nepříjemné onemocnění postihující především malé děti. Rodičům způsobuje spoustu starostí a dětem bolesti oušek. To vše doprovází dlouhý pláč. Předejít těmto potížím může pomoci očkování proti pneumokokům, které velmi často za záněty středního ucha stojí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pneumokok, odborně nazývaný Streptococcus pneumoniae, patří mezi bakterie, které vyvolávají široké spektrum onemocnění u dětí i dospělých. Dětem způsobují nejčastěji obtíže především v podobě zánětu středního ucha. Potvrzuje to výsledek výzkumu provedeného v pěti zemích Evropské unie, který ukázal, že na každých tisíc dětí připadá ročně asi 268 návštěv u lékaře právě pro zánět středního ucha. Toto onemocnění mohou vyvolat některé viry, častěji je však způsobeno bakteriemi. Odhaduje se, že pneumokok je zodpovědný za přibližně polovinu všech bakteriálních zánětů středouší.

Zánět středního ucha je onemocnění, které dětem mnohdy způsobuje velkou bolest, což pochopitelně významně ovlivňuje i ostatní členy rodiny. Odhaduje se, že většina dětí onemocní akutním zánětem středního ucha ještě před dosažením třetího roku života. Děti, které poprvé onemocní před 12. měsícem věku, trpí touto nemocí často opakovaně. Středoušní zánět se nejčastěji objevuje mezi 6. až 18. měsícem věku. Více přitom postihuje chlapce než dívky.

Čtěte také: Záněty dutin u dětí

Léčba zánětu středního ucha se často neobejde bez předepsání antibiotik. U dětí tak představuje jednu z nejčastějších příčin užívání antibiotik a může přispívat ke vzniku antibiotické rezistence.
Akutní zánět středního ucha často vyžaduje propíchnutí ušního bubínku. Léčba opakovaných zánětů může dokonce vyžadovat zavedení ventilační trubičky do středoušní dutiny skrze membránu bubínku. Ventilační trubička zajišťuje přísun vzduchu a umožňuje tak ventilaci středoušní dutiny. Zákrok se provádí v celkové anestézii za použití mikroskopu a často bývá spojen s odstraněním nosních mandlí.

Vzhledem k četnosti tohoto onemocnění, jeho nepříznivému dopadu na dítě i jeho okolí, a také s ohledem na možné zdravotní komplikace a antibiotickou zátěž spojenou s léčbou je dobré myslet včas na prevenci. Rodiče by měli dbát na to, aby děti nosily v chladném období čepici a šálu. V místnostech, kde se děti pohybují, by pak nemělo být přetopeno – vhodné je vzduch v dětských pokojích zvlhčovat. Ochranu před záněty středního ucha pomáhá poskytovat dětem také očkování proti pneumokokům.

Všechny pneumokokové vakcíny na trhu nabízí pokrytí většiny invazivních sérotypů pneumokoka, kterými jsou děti v České republice ohroženy. Plně hrazena zdravotními pojišťovnami je dětem např. vakcína Synflorix.

Z dalších důležitých očkování lze doporučit ještě proti dalším infekčním onemocněním, např. rotavirové gastroenteritidě, která nejmenší děti postihuje velmi často a může vést až k hospitalizaci.
V řadě evropských zemí, například v sousedním Rakousku, se již proti rotavirům očkují kojenci v rámci plošného očkování (podobně jako se u nás plošně očkuje např. hexavakcínou).

Další informace naleznete na www.vakciny.cz.

Čtěte také: Záněty dutin u dětí

Témata: Zdraví, Děti, Synflorix, Plošné očkování, Propíchnutí, Trubička, Bakteriální zánět, Ouška, Zdraví na Heureka.cz