Maminka.czDěti

Když je dítě podivně nešikovné: Dyspraxie aneb Tajemství Harryho Pottera

Wanda Markovičová 22.  1.  2023
Každý rodič asi touží po šikovném dítěti. Jenže co když vám příroda nadělila potomka, který každou chvíli zakopne, má problém zavázat si tkaničku a je celkově dost neobratný? Může jít o poruchu chování zvanou dyspraxie. O co konkrétně jde?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom by mohla vyprávět Marcia Gresham, matka herce Daniela Radcliffa, kterého zná celý svět jako Harryho Pottera. Málokdo ví, že trpěl dyspraxií, tedy syndromem nešikovného dítěte. „Sice měl jen slabší formu postižení, nicméně i tak si ve škole prožil peklo. Neuměl pořádně psát a dělalo mu problém i zavázat si tkaničky,“ vzpomíná Marcia na dětství svého syna, kterého učitelé hodnotili jako „žáka bez zjevného talentu“.

VIDEO: Jaké jsou základní poruchy učení?

Jenže nakonec to dopadlo jinak: Marcia coby příležitostná herečka se nenechala odradit a posílala syna na filmové castingy. Byl sice nemotorný, ale měl zvláštní charisma. A možná to mu vybojovalo osudovou roli kouzelnického učně v populární sáze Harry Potter. A tak se stal Daniel Radcliffe slavným a uznávaným hercem. Jenže spousta dyspraktiků takové štěstí nemá…

Lenoch, nemotora nebo „plašan“?

Na světě žijí tisíce dyspraktiků a většina z nich na své dětství nevzpomíná moc ráda. Není divu. Tahle specifická porucha jemné a hrubé motoriky dokáže komplikovat život. Ať už jde o problémy s běžnými činnostmi, jako jsou čištění zubů, obouvání, jedení příborem, nebo o samotné chození. Většina dětí s touto vadou má problémy se stabilitou a často naráží do věcí, padá a nezřídka bývá i častými návštěvníky chirurgických ambulancí.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak má rodič poznat, zda je jeho dítě dyspraktik?

Kdy lze dyspraxii diagnostikovat?

Jak mohou rodiče dítěti pomoct?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Děti, Chování a vztahy, Rodiče, Školák, Základní škola, Vzdělání, Harry Potter, příroda, Prvňáček, První třída, učení, Daniel Radcliffe, Dyspraxie, Marcia, Diagnostika, Porucha, Tkanička, Taj