Maminka.czRodina a vztahy

Když je máma nevěrná. Co vztahem s milencem všechno riskuje?

Barbora Vajsejtlová 30.  7.  2020
Máte děti, máte manžela a ještě k tomu máte milence. Nejste na to hrdá, ale tak to zkrátka je a řada věcí se tím hodně komplikuje. Víte, co všechno je v případě mimomanželského poměru ve hře?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mám kamarádku, které pro účely tohoto článku budu říkat Marcela. Velmi dlouho nemohla otěhotnět, pak podstoupila IVF a po několika nezdarech se jí v téměř sedmatřiceti narodila dvojčata. Připadalo mi, že narozením dětí získala všechno, co kdy chtěla, a její život je jako reklama na dokonalou rodinu. Pozorný manžel, krásné děti, dům na předměstí. 

Nedávno jsme šly s Marcelou na víno. Dvojčata před pár týdny oslavila druhé narozeniny, a tak jsme zavzpomínaly na ty časy beznaděje, kdy se početí nedařilo. „Stejně jste skvělí, že jste to s Jardou společně ustáli,“ nadhodila jsem. Marcela se zatvářila trochu divně a okamžitě kontrovala, že má milence. Skoro jsem se udusila vínem. Přirozeně jsem měla asi tak čtyři tuny otázek a dozvěděla jsem se, že oním milencem je bývalý Marcelin spolužák, kterého potkala na srazu gymnázia. Jejich poměr trvá už skoro tři čtvrtě roku, a i když na něj není hrdá, nehodlá ho v dohledné době ukončit. Svou rodinu miluje, rozvádět se nechce, je přesvědčená, že svůj poměr dokáže utajit. Jenže je něco takového vůbec možné? 

Bláznivá letní láska: Málem jsem utekla od dětí a muže. Doteď se stydím

Nevěrou k vyššímu sebevědomí 

Nevěra není obvykle věc, kterou byste si spojovala s mateřstvím a vůbec s rolí matky. A i když to samozřejmě není omluva, nejste v tom sama. Podle průzkumu agentury STEM/MARK z roku 2016 se týká nevěra sedmatřiceti procent zadaných Čechů a Češek. Třetina z nich by chtěla svůj mimomanželský poměr udržet co nejdéle. Přitom sex nebo zamilovanost jsou podle odborníků motivací jen u zlomku nevěrníků: „Velmi často je nevěra motivována touhou po uznání, obdivu a pozornosti nebo potřebou zvýšit si sebevědomí. Je samozřejmé, že právě to jsou věci, které může žena na mateřské dovolené postrádat, byla-li doposud zvyklá na aktivní společenský život. Ale stejně tak je může ve vztahu postrádat žena, která už má děti odrostlejší a jejíž mateřská dovolená dávno skončila,“ říká psycholožka Zdeňka Dušková. 

Vztah s milencem začíná Jarmile (51) bořit manželství. Ona ale neví, jak to ukončit

Nejste v tom sama 

Jenže když se coby matka rozhodnete přistoupit na mimomanželský románek, situace je úplně jiná, než když jste byla bezdětná. Klinická americká psycholožka Ana Nogales provedla výzkum mezi dospělými, jejichž rodiče se v průběhu jejich dětství rozvedli. Zjistila, že pětapadesát procent dětí, jejichž rodiče se rozvedli kvůli nevěře, v dospělosti také podvádí svého partnera. Tři čtvrtiny z nich uvedly, že vnímaly chování svých nevěrných rodičů jako obrovskou zradu. Osmdesát procent z nich tvrdilo, že nevěra jejich rodičů ovlivnila v budoucnu jejich postoj k lásce a ke vztahům. Sedmdesát procent zase uvedlo, že románek jejich rodičů se negativně odrazil v jejich schopnosti důvěřovat ostatním lidem. „Jen málokdo přistupuje k nevěře s tím, že může rozložit jeho vztah a převrátit dosavadní život úplně naruby,“ upozorňuje psycholožka. 

Po porodu jsem si pořídila virtuálního milence

„Prakticky všichni nevěrníci jsou přesvědčeni o tom, že zrovna oni zvládnou svůj románek uřídit a že projde bez následků. Jenže je potřeba si uvědomit, že v milostném poměru vždy figurují dva lidé. Možná si můžete být jisti, že to zvládnete vy, ale nikdy nemůžete ručit za toho druhého.“ Snad máte svého manžela ráda, milujete svou rodinu a nemíníte na tom nic měnit, ale jste si jistá, že podobně to vnímá i váš milenec

Zrádná mikronevěra 

Nevěrám hraje do karet i jejich stále lepší dostupnost. V práci si můžete zaflirtovat po mailu, po večerech na Facebooku, a užijete si tak pocit, že jste atraktivní a žádoucí, aniž byste vytáhla paty z domu – a to s dojmem, že jste vlastně neodhalitelná. „Jenže i nevěra, která probíhá prakticky jen verbálně a online, může mít na vztah stejně zničující dopad jako klasický poměr se sexem. I když mají lidé často tendenci virtuální nevěru omlouvat a zlehčovat ji jako něco, co není tolik závažné, opak je pravdou,“ upozorňuje psycholožka.

Ostatně odborníci mají pro tento stále častější jev i jméno. Za takzvanou mikronevěru se považuje už emocionální chat, který tajíte před svým protějškem, soukromé vtípky, které si vyměňujete s někým jiným, dvojsmyslné poznámky a samozřejmě také flirtování. Psychologové oblibu těchto virtuálních „posilovačů sebevědomí“ vysvětlují i změnou, kterou nevěra prodělala v posledních desetiletích. Zatímco předchozí generace se kvůli milencům a milenkám častěji rozváděla, dnešní ženy nejsou ochotné zahodit kvůli aférce manželství nebo rodinu, kterou desetiletí budovaly.

Proč tolerujeme nevěru? 

Děti to vědí

„Každý, kdo uvažuje o nevěře nebo právě prožívá vášnivý románek, by se měl zeptat sám sebe: Jsem připravený na to, že se moje rodina může rozpadnout? Jsem ochotný nadřadit své sexuální nebo emoční uspokojení svým dětem? Vím, co budu dělat, až můj románek praskne?“ říká psycholožka a dodává: „Častou omluvou nevěrných rodičů je argument, že děti o jejich poměru nic nevědí a nijak je neovlivňuje. Jenže děti jsou velmi vnímavé, a i když nedokážou přesně pojmenovat, co se děje, intuitivně tuší, že není všechno v pořádku,“ upozorňuje Zdeňka Dušková. Kromě toho, že cítí napětí, které si nedokážou vysvětlit, a často z něj obviňují samy sebe, rodiče jsou ti, kteří jim svým příkladem ukazují, jak partnerské vztahy (ne)fungují. Tak co vy na to? 

Nevěra může být v těhotenství devastující. Jak ji zvládnout?
Jak na milence: Alžběta (44) nemá doma dost sexu, tak přemýšlí, jak se
Jak se vyrovnat s nevěrou? Petra (40) pochopila, že za manželovu nevěru mohla i ona sama
Témata: Láska a vztahy, Rodina, Rodina a vztahy, Vaše příběhy, Nevěra, Flirt, Vysoké sebevědomí, Rodiče, Děti, Dosavadní život, Boří, Častý jev, Účel, Manžel, Jarda, Omluva, Ostatní člověk, Marcelo, Dvojče, Pozorný manžel, Sexuální uspokojení, Mama, Flirtování, Milenec, Vztah