Maminka.czZdraví

Když kluci pláčou: Torze varlat může zastihnout miminko i puberťáka

Martina Machová 13.  12.  2013
Torze varlat patří k poměrně závažným stavům, které obvykle musí vyřešit chirurg. Bohužel se tento nepříjemný stav nevyhýbá ani docela maličkým dětem, ba právě naopak, u dětí a dospívajících je dokonce častější než u dospělých pacientů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Torze varlete či varlat není sice tak častá, jako rýma nebo kašel, ale na rozdíl od nich je mnohem nebezpečnější, a po pravdě i nesrovnatelně bolestivější. Postihnout může jak docela maličké miminko, tak batole, předškoláka nebo klidně i „puboše“. Proč je torze tak nebezpečná, jak vypadá a jak probíhá?

NENECHTE SI UJÍT: Opar u novorozence: Pro vás malý puchýřek, pro miminko velké nebezpečí

Neposedné varle

Jak už sám název napovídá, nepříjemný stav vyvolává pohyb – přesněji řečeno kroutivý pohyb. Neposedné varle se pootočí či klidně až několikrát otočí kolem tzv. cévní stopky, což logicky vede k jejímu zaškrcení a zastavení, nebo v lepším případě pouze k omezení, průtoku krve do postiženého orgánu. A není-li orgán zásobený krví – živinami, kyslíkem atd., dochází poměrně rychle k jeho nevratnému poškození a odumření. Torze varlat se vyskytuje v několika variantách; k některým dochází jen v kojeneckém věku, k jiným i později. Všechny typy jsou ale zdraví ohrožující a vyžadují rychlý lékařský zásah.

Příznaky, které varují i laika

  1. Postiženého náhle zachvátí velmi prudké bolesti varlete nebo podbřišku, malé děti si mohou stěžovat na bolest bříška kolikovitého charakteru.
  2. Malý pacient nemůže kvůli bolesti spát, v některých případech se ani pohybovat (chodit) a mnohdy je obtížné i stát.
  3. Varle bývá jakoby přitažené směrem k břichu (lékaři tomu říkají „vysoké varle“).
  4. Nápadným symptomem, obvykle se vyskytující v pokročilejší fázi, je zduření a výrazné zarudnutí postiženého místa.
  5. K bolestem se přidávají vysoké teploty.
  6. Bolest může vyvolat až nevolnost a zvracení.
  7. Některé děti častěji močí, nebo se pomočí, i když už to v jejich případě není obvyklé.

Včasnost zásahu rozhoduje!

Máte-li podezření na tento akutní stav, je naprosto nutné spěchat na dětskou chirurgickou ambulanci, pokud se stav nevyřeší do 4 – 6 hodin, dochází k nevratnému poškození varlete. Malého nešťastníka v takovém případě rozhodně neuklidňujte jídlem (ostatně jako při všech akutních příhodách břišních) ani pitím. Pokud se diagnóza potvrdí, bude nutný chirurgický zákrok. Lékař varle přetočí zpět a přišije k vnitřní stěně šourku, aby se stav nemohl opakovat. V horším případě, bude nucen již nekrotické varle odstranit.
Nebude-li to malému nepříjemné, můžete postižené místo cestou k lékaři chladit.

Proč k torzi vlastně dochází?

Někdy je torze varlete vrozená, a pak je nutné chlapečka záhy po narození operovat, jindy je důsledkem zánětu či úrazu, mnohdy se však na příčinu nepřijde. Ať tak, či onak, vždy je ale nutné lékařské ošetření.

Témata: Zdraví, Puberta, pláč, Mimi, Malý puchýřek, Nevratné poškození, Velké nebezpečí, Maličké miminko, Akutní stav, Lékařský zásah, Chirurgický zákrok, Zdraví ohrožující, Plac, Nepříjemný stav, Muž, Puberťák, Zdraví na Heureka.cz