Maminka.czČasopis Moje zdraví

Když nadváha znemožňuje mateřství

Barbora Neubergerová 9.  2.  2012
Přestože by se mohlo zdát, že příroda štědře dopřeje potomky zejména ženám, jež jsou obklopeny dostatkem potravy a mají zajištěn její stálý přísun, není tomu tak. Jednou z nejčastějších příčin neplodnosti je i nadváha a obezita.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se mluví o neplodnosti v důsledku špatné výživy, většina z nás si vybaví podvyživené, někdy až na kost vyhublé dívky, u kterých je na první pohled jasné, že pokud by přivedly na svět dítě, byl by to nejspíš zázrak nebo vrchol lékařského umění. Pravda je ale taková, že problémy s početím nemají pouze ženy a dívky extrémně štíhlé až vychrtlé či u kterých je diagnostikovaná některá z poruch příjmu potravy (např. mentální anorexie), ale že obdobné potíže mají stále častěji i ženy trpící nadváhou a obezitou.

Hodně tuku znamená více hormonů

Aby bylo možné vysvětlit, proč je nadváha a obezita příčinou neplodnosti, je třeba pochopit, jak funguje produkce ženského pohlavního hormonu estrogenu. Estrogen je hormon, jehož „výroba“ je v organismu zajištěna třemi zdroji. Nejvýznamnějším zdrojem jsou vaječníky. Tedy párová pohlavní žláza, která je uložena po stranách malé pánve. Kromě toho jsou estrogeny produkovány i nadledvinami a tukovou tkání.

„Součástí dospívání dívek je vytváření druhotných pohlavních znaků. Mezi ty patří i typicky ženské formování postavy. Jinými slovy se dá říci, že organismus dívky začne ukládat tuk do partií prsou, stehen a zadečku. A právě toto ukládání tuku souvisí s následnou produkcí estrogenu, který zajistí nástup hormonálních změn v organismu a dívka začne menstruovat. Se začátkem menstruace dívka vstoupí do svého reprodukčního období, během nějž v organismu bude v pravidelných měsíčních cyklech docházet k ovulaci - tedy k vyplavení zralého vajíčka schopného oplození,“ vysvětluje doc. MUDr. Pavel Calda, CSc., z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN.

„Pokud je žena obézní a její váhu z více než třetiny tvoří tuková tkáň, která se podílí na produkci estrogenu, může dojít k tomu, že organismus má najednou tohoto hormonu mnoho. Vysoká hladina estrogenu může způsobit hormonální nerovnováhu, v důsledku které může dojít k narušení menstruačního cyklu. Žena tak začne menstruovat nepravidelně nebo přestane menstruovat úplně, tím pádem u ní nedochází k ovulaci a ztrácí schopnost otěhotnět,“ říká gynekolog.

Problém zvaný PCOS

Další komplikací, jejímž společným znakem je neplodnost a obezita, je i syndrom polycystických ovarií (PCOS). Tento syndrom patří k vůbec nejčastějším příčinám ženské neplodnosti u nás. „Syndrom polycystických ovarií je poměrně složité onemocnění sdružující více příznaků.

Vzniká v důsledku dysbalance ženských a mužských hormonů v těle ženy, kdy ženský organismus produkuje více mužského hormonu testosteronu, než je běžné. Vlivem této nerovnováhy dochází k tomu, že vaječníky jsou hormonálně stimulovány k dozrávání folikulů, ze kterých by správně měla být vyplavena vajíčka. To se však neděje a nedozrálé folikuly se hromadí ve formě drobných cystiček v kůře vaječníků. Takto postižené vaječníky mají porcelánově bílou barvu, kterou způsobuje prosvítání cyst, vaječník se zvětšuje a jeho povrch se stává velmi pevným. Jelikož ve vaječnících nedochází k dozrání vajíček, žena neovuluje a není tak možné, aby otěhotněla,“ upřesňuje lékař.

Se syndromem polycystických ovarií se však pojí ještě další komplikace, a to obezita vzniklá z rezistence (odolnosti) tkání těla vůči hormonu inzulinu. „Přestože organismus ženy produkuje normální množství inzulinu, buňky organismu na inzulin nereagují. Slinivka břišní, která inzulin tvoří, se snaží organismu pomoci a vyplavuje do krve stále větší množství inzulinu. Tím dochází k poruše zpracování cukrů a vzniká nadváha a obezita, jež problém s početím ještě násobí,“ vysvětluje docent Calda.

Syndrom PCOS se může projevovat v několika stupních závažnosti. U mírných forem žena nemusí trpět nadváhou, je schopna po určité době i spontánně otěhotnět a v podstatě o svém problému ani příliš neví. U nejvyšších stupňů závažnosti může nemoc znamenat neplodnost.

Co ještě PCOS způsobuje

  • Nadměrné ochlupení mužského typu - tedy výrazné ochlupení nad horním rtem, kolem prsních bradavek, na zádech apod.
  • Ukládání tuku v oblasti břicha tak, jak je tomu u mužů.
  • Nadměrné maštění vlasů.
  • Sklon k tvorbě akné.

Jak se syndrom pozná:

  • Laboratorní rozbor krve ukáže vysoké hodnoty mužského hormonu.
  • Ultrazvukem lékař zjistí zvětšené vaječníky.
  • U ženy nedochází k ovulaci.

Jak z toho ven

Pokud je příčinou neplodnosti pouze obezita, je řešení jediné - žena by měla zhubnout. A to z více důvodů.
Kromě toho, že velké množství tuku produkuje více estrogenu způsobujícího ztrátu ovulace, tuk komplikuje i samotnou hormonální léčbu neplodnosti. U žen s nadváhou a obezitou je i z tohoto důvodu vyšší procento neúspěšné léčby neplodnosti.
U žen toužících po potomkovi a trpících PCOS je léčba komplikovanější. Jedním z kroků je snížení váhy pomocí dietních opatření. Vedle toho je ženě nasazena hormonální léčba, jejímž cílem je podpora dozrávání folikulů a navrácení ovulace.



„Ve světě bylo provedeno několik studií na téma obezita a neplodnost. Například americká studie zaměřená na výzkum příčin neplodnosti provedená v roce 2004 ukázala, že na území Spojených států trpí neplodností téměř 10 procent párů, zároveň s tím poukázala i na to, že 33 procent amerických žen má lékařsky diagnostikovanou obezitu. Autoři ve své studii v závěru mimo jiné uvádějí i to, že tato dvě čísla spolu úzce souvisejí,“ popisuje docent Pavel Calda.


Obezita není jen problém žen, které plánují těhotenství, ale je příčinou potíží i u již těhotných maminek. Přebytek estrogenů může v extrémním případě způsobit potrat nebo porození mrtvého dítěte. Ženy s nadváhou a obezitou také mívají vyšší porodní a poporodní komplikace. „Obézní žena častěji špatně spolupracuje při porodu, není schopná správně zapojit břišní lis a porod se tím protahuje a komplikuje. Těhotné ženy také častěji rodí císařským řezem, což je dáno více okolnostmi. Mnohdy je důvodem k tomuto řešení některá z chorob, které se s obezitou pojí, například vysoký krevní tlak, diabetes či příliš velký plod. S tím dochází ke vzniku dalšího rizika v podobě komplikací hojení vzniklé jizvy,“ vypočítává docent Calda. Kromě toho je v pozdějším věku u obézních žen o něco vyšší riziko vzniku rakoviny děložní sliznice a prsu než u žen s normální váhou. Toto riziko opět souvisí s vysokým množstvím estrogenu v těle.

Témata: Mateřství, Časopis Moje zdraví, nadváha, Velký plod, Mužský hormon, Pohlavní znak, Slinivka, Hormonální léčba, Žně, Tuková tkáň, Dietní opatření, Vysoká hladina, Laboratorní rozbor, Nejčastější příčina, Ženský organismus, Mater, Mentální anorexie, Obézní žena, Máť, Slinivka břišní