Maminka.czPohyb

Když nechce lézt: Odbornice prozradí, čeho se vyvarovat. Neděláte to také?

Simona Procházková 2.  5.  2022
Co s tím, když se vaší ratolesti nechce na všechny čtyři? Jak můžete pomoct? Kdy by vlastně miminko mělo začít s prvními pokusy o lezení? A co když tuto fázi vývoje úplně přeskočí? Všechno se dozvíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podporovat děťátko ve zdravém psychomotorickém vývoji je důležité v podstatě již od narození. Hlavně se nesnažte cokoli příliš „hnát“ dopředu, nepospíchejte na svou ratolest, nesrovnávejte ji s ostatními, neřiďte se striktně podle tabulek. Vše má svůj čas. Zásadou je, že dítě by mělo dělat pouze to, co již zvládne samo.

Pamatujte, že než váš drobeček dospěje k etapě „malý lezec“, má za sebou už pořádný kus práce s vlastním tělem. „Lezení předchází schopnost otočit se ze zad na bříško, komfortní pozice na bříšku, vzepření se o lokty a dlaně, otáčení se kolem vlastní osy a plazení se. 

VIDEO: Kdy děti začínají chodit?

Poté, co dítě zvládne tyto dovednosti, je schopno se opřít o kolínka. Tato vývojová fáze je velmi důležitá pro rozvoj koordinace pohybů a rovnováhy, posilování krku, středu těla, rukou a nohou. Velmi dobře rozvíjí koordinaci mezi rukou a okem,“ popisuje MUDr. Barbara Taušová, vedoucí lékařka pediatrie z Canadian Medical.

Lezení posiluje svaly i mozek 

Jak je to s dovedností lezení? Obecně ji děti zvládnou zhruba kolem osmého až devátého měsíce věku. Některé dříve, jiné zase později, třeba až v 11 měsících. Odborníci se shodují, že není ani tak důležité, kdy s tím dítě začne, jako to, aby tuto vývojovou fázi nepřeskočilo. Lezení je totiž velmi důležitá dovednost, která ideálně připraví dětské tělo a všechny svaly (na zádech, krku, mezi lopatkami, břišní i hýžďové) na ještě náročnější dovednost, kterou je chůze.

Při lezení provádí dítko křížové pohyby, díky čemuž se lépe propojují mozkové hemisféry. Tím se výrazně zlepšují jeho rovnováha, orientace, koordinace i soustředění. Věděli jste například, že podle některých názorů je to tak, že když dítě neleze, může mít později s mnohem větší pravděpodobností problémy s učením? 

Miminko pořád nechce lézt. Co radí fyzioterapeutka?

ROZHOVOR 

Pozor na kyčle i povolené bříško 

Mgr. IVA BÍLKOVÁ, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky, fyzioklinika.cz 

Dá se říct, kdy by mělo být dítě „připraveno“ na to, začít se pokoušet lézt po čtyřech? Co této vývojové fázi předchází? A jaké dovednosti už musí mít děťátko zvládnuté? 

Lezení patří mezi zkřížené pohybové vzory, předchází mu kompletní motorický vývoj, to znamená, že bez předchozích skvěle zvládnutých dovedností by dítě nedokázalo ovládnout ani kvalitní lezení. Optimálně by tedy nemělo přeskočit žádnou z vývojových fází a všechny by mělo dělat symetricky.

Tedy využívat pohybů horních i dolních končetin, ale i povrchových a hlubokých svalů trupu. Už od narození, postupně, jak jednotlivé mozkové etáže dozrávají: ve druhém třetím měsíci objevování a ochutnávání vlastních pěstí, ve čtvrtém pátém měsíci otáčení symetricky na obě strany, v šesti měsících plazení se, v osmi pak lezení… 

Proč je vývojová fáze lezení po čtyřech tolik důležitá? Je problém, když ji dítě úplně přeskočí? 

Lezení podporuje základy pro schopnost stát vzpřímeně, chodit nebo běhat. Pokud dítě leze nekvalitně, to znamená, že vtáčí kyčle nebo ramena, má zaťaté pěsti nebo vtočené kotníky, povolené bříško či dělá nákrok jednou nožičkou delší než druhou, všechny tyto chyby si pak s sebou přenese do stání a chůze, a tak se dále fixují. Může z nich mít později vadné držení těla, skoliózu páteře nebo ortopedické vady kloubů dolních končetin. 

Co dělat a jak potomka podpořit, když se mu do lezení zrovna nechce? Je možné s ním nějak trénovat? A čeho se vyvarovat? 

Rodiče mohou s děťátkem cvičit, například s overballem. Položte ho na overball a nastavte končetiny do pozice pro lezení, kdy dlaně a kolínka jsou v kontaktu s podložkou. Při hraní dávejte dítěti hračky nízko, ale tak, aby muselo překonávat překážky, například do spodního šuplíku. Skvělé je rovněž plavání kojenců. Vyvarujte se posazování dítěte, nesnažte se ho postavit nebo vodit za ručičky. Pozor na různá odstrkovadla a odrážedla, která dítě tlačí před sebou, mohou ho stimulovat k urychlení průchodu fází lezení nebo k jejímu úplnému přeskočení. 

Vyšetření kyčlí: Kdy a co vás čeká? Pozor na stahování do zavinovačky!


Kdy by měli rodiče zpozornět a vyrazit s dítětem k pediatrovi nebo fyzioterapeutovi, co už je podezřelé? 

Fyzioterapeut by měl vidět každé miminko už od narození nebo v prvních měsících života. Jde o preventivní hodnocení, zda se bude děťátko vyvíjet v pořádku. Stejně jako jsou pediatrické preventivní prohlídky, tak by měly být preventivní prohlídky pohybového aparátu u fyzioterapeuta. Ten včas může podchytit drobné odchylky od správného psychomotorického vývoje a usměrnit ho správným směrem. K větším chybám ve vyšších vývojových stupních ani dojít nemusí. 

Co nejvíc času na zemi 

MUDr. BARBARA TAUŠOVÁ, vedoucí lékařka pediatrie z Canadian Medical, canadian.cz 

  • Fázi lezení často přeskočí děti, které trávily hodně času v sedačkách a lehátkách, byly málo času na podlaze. Někdy také zjišťuji, že se rodiče snaží s dětmi předčasně chodit, a tudíž tuto důležitou fázi vývoje přeskočí. 
  • U dětí s opožděním je můžete vhodně stimulovat hlavně tím, že s nimi budete trávit čas na podlaze a budete se snažit je vhodnými hračkami a zajímavými aktivitami upoutat. 
  • Dokonce i děti starší, které fázi lezení přeskočily, se k ní pod vhodným vedením mohou vrátit a nacvičit ji. Snazší je to s pomocí fyzioterapeuta.
  • Čím více času strávíte na zemi se svým miminkem, tím lépe to půjde, a tím radostněji vaše dítě objeví nový svět pohybu. 
Témata: Časopis Maminka, Miminko, Mateřství, Rodičovství, Batole, Pohyb, Psychomotorický vývoj, Ratolest, Fáze vývoje, Děťátko, Fáze, Lezení, Canadian Medical, TAK, Iva Bílková, Dovednost, Lopatka, Vývojová fáze, Fyzioterapeut