Maminka.czKojenec

Když nejde kojit...

Zuzana Labudová 18.  3.  2015
Péče o miminko začíná takřka okamžitě po jeho narození a jednou z jejích hlavních složek je krmení. Ať už se rozhodnete kojit, nebo krmit umělou výživou, důležitý je klid a nadhled, díky němuž si celá nově vzniklá rodina bude moct užít neopakovatelné okamžiky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina českých žen je v době svého těhotenství přesvědčena, že bude své miminko kojit. A skutečně z českých porodnic odchází více než 95 procent novorozenců jako plně kojených dětí. V šesti měsících už ale kojí jen necelá čtvrtina žen, takže zbylé tři čtvrtiny dětí baští umělou kojeneckou výživu. Oba způsoby mají svoje výhody a nevýhody, statistika však jasně ukazuje, že kojení není nic automatického. Bohužel většina žen to zjistí až poté, co se při kojení doslova trápí. 

Stresující vážení 

Přestože většina prvorodiček považuje před porodem kojení za něco naprosto přirozeného, po narození dítěte je mnoho z nich zaskočeno nejrůznějšími problémy, s nimiž se musejí potýkat.

Například osmatřicetiletá Alena z Prahy vzpomíná, že po prvním porodu doslova probrečela několik týdnů, po něž se zoufale snažila nakrmit své dítě z prsu. „Před šestnácti lety se o potížích s kojením moc nemluvilo, takže i když jsem navštěvovala předporodní kurz, kojením jsem se v podstatě vůbec nezabývala. Brala jsem to tak, že prostě budu kojit. Jenže v porodnici ze mě byla nešťastná dokonce i dětská sestra. Ať jsme dělaly cokoli, kojení se mi prostě nedařilo a mléko jsem ze sebe dolovala doslova po kapkách. Strašně mě stresovalo, jak se v porodnici miminka váží před kojením a po kojení. Zatímco moje spolubydlící hned od prvního dne pokaždé nakojila 30 až 40 gramů, můj syn nebyl po kojení, které mi navíc dalo tolik zabrat, těžší ani o gram. Třetí den už jsem byla tak vystresovaná a Ondra zhubl natolik, že mi lékařka raději doporučila, abych dokrmovala,“ vzpomíná Alena.

Kombinací kojení a dokrmování nakonec chlapeček začal přibírat a společně s maminkou mohl být propuštěn domů. Alena po letech přiznává, že údaje z některých vážení raději zfalšovala. 

Ty nervy za to nestojí

V domácím prostředí a s pečující maminkou za zády se sice Alena trochu uklidnila, potíže s kojením ale neustaly. „Udělala jsem všechno možné i nemožné. Několikrát u mě byla laktační poradkyně, krmila jsem se doporučenými potravinami, lila do sebe litry vody, mléka, melty, zkoušela jsem i černé pivo, které údajně pomáhá… Nakonec jsem nedělala nic jiného, než že jsem se stále dokola pokoušela kojit, a stejně jsem vždycky musela Ondru řvoucího hladem dokrmit z láhve. Na kontrolu po šestinedělí jsem se sotva doplazila a můj gynekolog mi tehdy řekl, že si mám rozmyslet, jestli chci být svému synovi skutečnou mámou, nebo se doslova odrovnat a skončit v nemocnici. Tehdy jsem si řekla dost,“ vypravuje Alena.

Pediatrovi druhý den oznámila, že s pokusy o kojení končí, on její rozhodnutí okamžitě schválil a společně vybrali pro Ondru vhodné umělé mléko. „Neumíte si představit tu úlevu! Rozhodnutí ve mně postupně zrálo, ale ještě v okamžiku, kdy jsem ho vyslovila, jsem si jím nebyla úplně jistá. Jakmile jsem však Ondru nakrmila dvakrát po sobě z láhve, aniž bych se s ním předtím prala a pokoušela se ho nakojit, věděla jsem, že jsem udělala dobře. Ondra se konečně smál, prospal skoro celou noc a já jsem si konečně oddychla,“ dodává Alena. 

POHODOVÉ KOJENÍ 

  • 1. Kvalitní předporodní kurz: Dozvíte se tam spoustu informací o kojení, díky kterým si samy pro sebe budete moct zodpovědět otázku, zda vám kojení stojí i za řešení případných komplikací, nevyspání a částečné omezení osobního života. Dozvíte se, jak kojení chrání vaše zdraví, jak zásadním způsobem podporuje rozvoj imunitního systému děťátka a že se ještě nikomu nepodařilo vyvinout umělou výživu se stejnými kvalitami. Budete připraveny na situace, které jsou sice normální, ale nepohodlné nebo překvapující. 
  • 2. Přátelská porodnice: Přirozený porod bez urychlování a medikace a bonding, tedy časné vytvoření vazby mezi maminkou a jejím miminkem mají zásadní vliv na hladký a bezproblémový nástup laktace. Zajímejte se nejen o vybavení porodních sálů, ale také o atmosféru na oddělení šestinedělí. Podporující prostředí a laskavý přístup zdravotníků vám umožní, abyste se uvolnila a začala důvěřovat svému tělu a miminku. 
  • 3. Podpora laktační poradkyně: Jiná situace je v nemocnici, kde máte zajištěný veškerý servis, jiné je to potom doma. Pokud se budete najednou cítit nejistá, vaše miminko to neomylně pozná a najednou se mohou objevit problémy, které jste v nemocnici nepoznala. Neváhejte proto kontaktovat laktační poradkyni ve vašem městě, často stačí, že vás jen ujistí, že je všechno v pořádku. 
  • 4. Úzké pouto s miminkem: Žádný savec neodchází od svého mláděte ani nepoužívá vynálezy posledního století, jako jsou kočárky, postýlky, či dokonce samostatné pokojíčky. Všechno má svůj čas a jednou vaše ratolest za sebou ráda zavře dveře svého pokoje, ale vaše miminko s vámi bylo do okamžiku porodu v kontaktu 24 hodin denně. Pokud je to možné, pořiďte si šátky, vaky, masážní olejíčky a své miminko hýčkejte. Věřte jen svému mateřskému instinktu a nenechte se zmást strašením, že své miminko rozmazlíte. Je také prokázáno, že nošené děti mají méně problémů s kojením, kolikami i neutišitelným pláčem. 
  • 5. Pomoc rodiny a přátel: Z módních časopisů na nás vykukují štíhlé maminky po porodu, které zvládají všechno. Dopřejte ale sobě i svému miminku tolik času, kolik potřebujete, zvlášť pokud si přejete kojit, a již předem připravte svého partnera na to, že nějakou dobu možná nebude tak perfektně uklizeno a že občas nezvládnete uvařit jako předtím. 

(Kateřina Bukáčková, výživová a laktační poradkyně)

Bolestivé první nalití 

Pokud o kojení stojíte, je třeba se jím zabývat ještě předtím, než se děťátko narodí. V každém případě je nutné ještě v těhotenství zkontrolovat bradavky. 

Vpáčené či ploché bradavky, které by v počátcích kojení mohly činit problém, je možné masírovat a vytahovat, existují také speciální formovače do podprsenky, které prsy na kojení připraví.

Nejčastějším prvním problémem je bolestivé nalití prsů mezi druhým a čtvrtým dnem po porodu. Často se prsy nalijí doslova během pár okamžiků, někdy se přidá i horečka. Na oteklých prsech pak bradavka zapadne a pro novorozence je těžké ji uchopit. Tady pomůže jediné: mezi kojeními prsy ledovat, aby otok splaskl, a těsně před přiložením miminka naopak ňadra nahřát, aby se mléko uvolnilo.

Kojte co nejčastěji; jakmile máte pocit plnosti, přiložte děťátko nebo prsy odstříkejte do úlevy. Pokud vydržíte alespoň osmačtyřicet hodin, prsy se uvolní a bude po problému. 

Kojení není povinnost

Ať už jste se rozhodla, že kojit nebudete, nebo se to tak prostě seběhlo, absenci kojení si nevyčítejte. „Pokoušela jsem se kojit i dceru, která se narodila čtyři roky po Ondrovi, opět to ale nešlo,“ pokračuje Alena se svým příběhem. „Situace byla úplně stejná, a tak jsem se odmítla trápit a na umělou výživu jsme přešli už v Aniččiných dvou týdnech. 
Já sama jsem věděla, že je to správné rozhodnutí, ale mnoho lidí, dokonce i úplně cizích, se mě docela neomaleně a s výčitkou ptalo, proč nekojím. Trvalo mi to, ale nakonec jsem si uvědomila, že přece nemusím nikomu nic vysvětlovat. Prostě nekojím, tečka,“ dodává Alena.

K tomu jí pomohly i informace pediatra o tom, že dnešní umělá výživa se svým složením mateřskému mléku zásadním způsobem přibližuje. Kromě toho je výroba velmi přísně kontrolována a umělá výživa od prověřených výrobců má stabilní kvalitu. 

Které mléko vybrat? 

Pokud právě stojíte před rozhodnutím, jaké mléko svému potomkovi vybrat, asi vás překvapilo množství druhů umělé mléčné výživy, které je na trhu. Výrobků existuje opravdu řada, takže je nutné pečlivě vybírat. Především je třeba koupit mléko pro danou věkovou kategorii: pro novorozence je to mléko počáteční, na obalu označené jedničkou.

Tato mléka jsou nejpodobnější mateřskému a jsou to produkty komplexní výživy dítěte, není k nim tedy třeba přidávat nic dalšího. Pro děti od čtyř do šesti měsíců se hodí mléko s dvojkou, tedy pokračovací výživa, u níž se předpokládá, že miminko se již také přikrmuje.

Pro batolata jsou pak určena mléka s trojkou a čtyřkou. Kromě nich existují rovněž výrobky umělé mléčné výživy pro speciální situace, zejména produkty pro nedonošené novorozence, miminka s refluxem či děti s alergií na bílkovinu kravského mléka. O použití těchto výrobků je nutné se vždy poradit s dětským lékařem či lékařkou. 

Máte v rodině alergie? 

Určitý typ alergie má v rodinné anamnéze už většina českých dětí. V takovém případě se doporučuje použití tzv. HA mléčné výživy. Umělé mléko s tímto označením je určeno kojencům s určitým rizikem rozvoje alergie v budoucnu, zejména se to týká dětí, jejichž rodiče či starší sourozenci nějakou alergií trpí.

HA mléko obsahuje zbytky alergenů, ovšem v tak malém množství, že nejsou pro dítě alergizující, tedy samotnou alergii nevyvolají, ale naopak tímto způsobem trénují jeho imunitní systém. Dítě se tak prostřednictvím umělé výživy setká s alergeny v podobě, která je neohrozí, ale naopak posílí jeho odolnost a připraví ho na pozdější přímý kontakt s alergizujícími látkami. To pro děti ohrožené alergií představuje výraznou výhodu. 

Pozor na hygienu 

Zatímco umělé mléko je přísně kontrolováno a jeho kvalita i hygienické standardy jsou zcela stabilní, totéž neplatí o pomůckách, s nimiž děťátko krmíte, tedy zejména o lahvičkách, savičkách a odměrkách. Ty se při špatné hygieně mohou stát semeništěm bakterií, které by vašemu miminku mohly způsobit zdravotní potíže v podobě bolestí bříška, průjmu či závažnějších potravinových nákaz. Proto potřeby pro krmení opravdu důkladně myjte po každém použití a nezapomeňte je sterilizovat.

Záleží na vás, zda investujete do sterilizátoru, nebo zvolíte tradiční a osvědčenou metodu vyváření v hrnci s vodou alespoň po dobu 10 minut. Lahvičky a savičky poté nechte důkladně okapat a vyschnout na čisté utěrce. V obchodech s kojeneckými potřebami najdete i speciální tekuté mycí prostředky na láhve a savičky, jež jsou vyrobeny z přírodních substancí, neobsahují žádné parfémy ani barviva a jejich pH je neutrální. Zbytky mléka, kaší, šťáv či obilovin odstraní pomocí enzymů, takže na nich neulpí žádné nečistoty, které by vašemu děťátku mohly způsobit žaludeční potíže. 

Umělá výživa podléhá normám 

Jaké kojenecké mléko doporučujete rodičům pro první podání?

Jako první by se mělo podat hypoalergenní mléko. K těm nejkvalitnějším patří Beba HA1 a Nutrilon HA1, ovšem úplně všechny produkty tzv. jedničkové řady musí odpovídat přísným normám, aby se mléko svým složením co nejvíce přibližovalo mateřskému mléku.

Co když umělá výživa miminku nechutná?

Pokud miminku určitý druh umělé mléčné výživy nechutná, je jistě možné vyzkoušet jiný produkt. Jen není vhodné zkoušet více druhů mléka během pár dní, protože to by pak mohlo děťátku způsobit například průjem, nadýmání či zácpu. Které mléko mají podle vašich zkušeností děti nejraději? Skoro všem dětem chutná Sunar, je totiž nejsladší. 

(MUDr. Klára Šillerová dětská lékařka)

Malý manuál pro krmení z lahvičky 

  • Kojeneckou výživu vždy připravujte přesně podle návodu na krabici, nedávejte mléka ani méně, ani víc.
  • Prášek k nočnímu krmení si připravte dopředu, abyste v rozespalosti neudělala chybu.
  • K přípravě mléka používejte kojeneckou vodu do jednoho roku věku, později můžete použít vodu z kohoutku.
  • Novorozenci mají miniaturní žaludek, takže zpočátku vystačíte s dávkou 60 mililitrů na jedno krmení. Postupně bude miminko jíst stále víc, ve dvou měsících asi 800 ml denně při šesti krmeních za 24 hodin.
  • Nenuťte dítě vypít celou dávku, pokud už evidentně nemá hlad. Pokud byste kojila, vůbec byste nevěděla, kolik vypije. Navíc ani vy přece nemáte pokaždé stejný hlad.
  • Používejte správný typ dudlíku s adekvátně velkou dírkou. Pokud by byla příliš velká, miminko se bude mlékem zalykat, z moc malého otvoru zase nebude mléko vytékat dostatečně rychle, což dítě rozzlobí.
  • Nenahrazujte produkty umělé mléčné výživy kozím či sójovým mlékem, tato mléka nejsou pro malé děti vhodná.
  • Běžné kravské mléko nepoužívejte minimálně do jednoho roku, ideálně však až do třetích narozenin.
  • Mléko také nikdy neslaďte.
  • Pokud potřebujete jen malý záskok při kojení, můžete vyzkoušet i alternativní metody: někteří rodiče krmí svá miminka stříkačkou, po prstu, nebo speciální lahvičkou se lžičkou. 

Potíže při kojení 

  • Bolestivé trhliny: Chytré knihy často říkají, že kojení nesmí bolet. Chytré knihy ovšem nikdy nekojily. Na trhliny zabírá pečlivé ošetřování Bepanthenem a větrání bradavek.
  • Ucpaný mlékovod: Je třeba jej uvolnit teplým obkladem a odstříkat. Tato situace se většinou při častém kojení a odstříkávání upraví sama. 
  • Zánět prsu: Většinou se objeví jen na jednom prsu, který je oteklý a velmi bolestivý, často s rudou skvrnou. Obvykle jsou potřeba antibiotika a poctivé odstříkávání. Bohužel se některým ženám záněty často vracejí. 
  • Nedostatek mléka: Nejčastější rada zní: kojte co nejčastěji a tak dlouho, jak miminko chce, hodně pijte, v noci odstříkávejte. 
Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojení, Kojenec, Časté kojení, Beba, Přímý kontakt, Pohodové kojení, Lahvička, Kojenecké mléko, Laskavý přístup, Umělá výživa, Klára Šillerová, Strašení, Savec, Bepanthen, Zásadní způsob, Nejrůznější problémy, Spolubydlící, Teplý obklad, Správné rozhodnutí, Určitý druh, Poslední sto, NEJ, Speciální situace

Video