Maminka.czZdraví

Když se rýma změní v drama: Cizí těleso v nose jako viník rýmy

Martina Machová 16.  10.  2015
„Nikdy bych nevěřila, že rýmu může způsobit i nešťastně zaparkované kolo dětského autíčka!“ vypráví maminka malého Jendy, paní Alena.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Netuším, kdy to provedl a jak dlouho měl ve svém maličkém nosíku zaparkované kolo od autíčka, nicméně vše provedl velmi důkladně!“ vypráví paní Alena. A dále pokračuje: „Jeník si před nedávnem, možná ve školce, zaparkoval do jedné nosní dírky malé kolo od autíčka. A pravděpodobně od této doby si začal stěžovat, že ho svědí a bolí nos.

Posléze se přidala i žlutá hnisavá rýma s nitkami krve, která nevábně páchla. Nicméně Jeník neměl ani horečku, ani kašel, byl plný energie a normálně jedl. Pozorná babička, která Honzíka často hlídá, si však všimla, že mu rýma teče jen z jedné nosní dírky. Náš skvělý pediatr mi po telefonické konzultaci doporučil, ať zaskočíme rovnou na ORL. Moc se nám nechtělo, vždyť šlo jen o rýmu bez teploty, ale nakonec jsme dobře udělali!

Lékařka na ORL si vše vyslechla, Jendu velmi pečlivě prohlédla a k mému překvapení mi sdělila, že si syn si  do nosu cosi schoval a bude nutné to opatrně vyjmout. Vyndávání nebylo příjemné, ale díky šikovné lékařce a sestřičce bylo vcelku rychlé. Nikdy bych nevěřila, že rýmu může způsobit i nešťastně zaparkovaný kousek autíčka!“ vypráví maminka malého šikuly.

Nos nebo ouško

Nosní vchody jsou úžasně atraktivním místem, obzvláště neposedné dětské prstíky do nich pasují naprosto perfektně! A bohužel, nejen ony! Ale také oříšky, korálky, kousky voskovek nebo malé součástky z hraček či kamínky a další drobné předměty, se kterými se lékaři na ORL setkávají poměrně často.

Pediatr a autor praktické publikace První pomoc u dětí, Pavel Srnský, říká: „Do nosu si dítě při hře strká předměty ještě častěji než do ucha. Potíže se nemusí projevit hned, ale zaklíněný předmět postupně způsobuje neprůchodnost nosního průduchu a při poranění sliznice krvácení.“ Zajímavé je, že dle statistik preferují ukrývání drobných „pokladů“ do nosíku především holčičky. Chlapci si naopak oblíbili spíše zvukovody.

Varovné signály                              

Není v silách rodiče, aby své dítě ohlídal na každém jeho kroku. Rozhodne-li se dítko, že ten maličký kamínek z pískoviště ukryje do svého nosíku – jednoduše to udělá. Je tedy důležité, aby každý malý objevitel a výzkumník od nejútlejšího věku věděl, že do nosíku, ani jinam žádné předměty nepatří. (Ale znáte to…)

A kdy pomyslet na to, že se v nestřeženém okamžiku něco takového přeci jen událo? „Na cizí těleso v nose bychom měli pomyslet v případě, má-li dítě delší dobu páchnoucí, hnisavý, někdy zakrvavený výtok z jedné nosní dírky. Tyto příznaky jsou způsobeny hnisavým zánětem nosní sliznice.“ říká Pavel Srnský.

První pomoc při podezření na to, že si dítě strčilo něco do nosíku:

  • Především zachovejte klid a nepřenášejte své rozrušení a strach na dítě, každá situace má řešení.
  • Předmět se nepokoušejte vyjmout sami, ve většině případů jej zatlačíte ještě hlouběji.
  • Pokuste se dítě přimět, aby se vysmrkalo. Jste-li zvyklí při nachlazení používat odsávačku, můžete ji zkusit použít i v tomto případě.
  • Pokud pokus o vysmrkání nepomůže, ihned navštivte ORL (ušní, nosní krční).
Témata: Zdraví, Vaše příběhy, rýma, Jak, Nos, Nosní sliznice, Nejútlejší věk, Drama, Zvukovod, Viník, Cizí těleso, Jeník, Malý objevitel, Kamínek, Hnisavý zánět, Pavel Srnský, Rým, Zdraví na Heureka.cz