Maminka.czDěti a mateřství

Když vám jedno nestačí. Dvě křestní jména – jaká jsou pravidla?

Michaela Karavarakis 12.  11.  2013
"Znám dvojčata, která se jmenují Marie Anna a Anna Marie," vyprávěla mi nedávno jedna moje kamarádka. Opravdu??? Tak to už mi přijde trochu na hlavu. Pokud ale zapátráte na diskusních fórech či chatech, zjistíte, že dvě křestní jména dává svým dětem stále více rodičů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Potřebuji speciální povolení?

Pokud i vás tato možnost zajímá, věřte, že k podobnému úkonu nepotřebujete žádné zvláštní povolení. Prostě jen zapíšete obě jména do formuláře, který dostanete v porodnici a který následně putuje na matriku. Na matrice je zanesou do rodného listu dítěte a hotovo.

Leila Maria i Jan Jiří. Všechno je možné

Výběr jmen samozřejmě podléhá stejným pravidlům. jako platí pro výběr jména jednoho, tz. musí být uznána jako platná a existující. Nemůžete svou dceru pojmenovat například Sandra Borůvka Klimešová. Nebojte se ale, matrikáři jsou benevolentní, i co se exoticky znějících jmen týče. "Máme dvě děti a každé má dvě jména - Matias Nikos a Leila Maria. A ani u jednoho z nich jsme neměli žádné problémy se zápisem do matriky," svěřuje se Ivana. Problémy neměli ani Davídkovi. Ti ovšem vybrali pro svého syna dvě klasická česká jména: Jan Jiří. Nikdo se prý volbě dvou jmen dosud nedivil.

Proč? Nemohli jsme se dohodnout

A proč se vlastně rodiče k dávání dvou jmen v poslední době uchylují? "Moje dcera má dvě křestní jména. To druhé jsme ji dali pouze proto, že jsme se s manželem nedokázali shodnout na jednom. Oslovujeme ji ale jenom tím prvním," popisuje Magda jeden z nejčastějších důvodů. Další velkou skupinou jsou rodiče, kteří z úcty k některému členovi rodiny touží dítě pojmenovat i po něm - jako třeba Silva: "Syn má dvě jména, druhé po dědečkovi, ale používáme pouze to první. O druhém ví, proč ho má, a že se může v dospělosti rozhodnout, jak s ním naloží. Pro nás to je a navždycky zůstane Tomáš. Jiří je jen takové symbolické."

Jedno, druhé, nebo obě najednou?

U dětí se dvěma jmény je častější případ, kdy se běžně oslovují jen jedním ze jmen - většinou tím prvním. Existují ale i rodiny, kde děti běžně oslovují oběma jmény na střídačku. Hanka: "Známí mají syna také se dvěma jmény. Táta mu říká prvním jménem, mamka druhým. Nejdřív mi to přišlo fakt na hlavu a zařekla jsem se, že mu budu říkat jenom jedním jménem. Už jsem z nich ale tak zblblá, že používám obě. A Marek/Aleš slyší na obě:)"

Historie

Velké oblibě se dávání dvou křestních jmen těšilo v době národního obrození, kdy si známí vlastenci přidávali ke svému jménu ještě jedno - typicky české. Například František Ladislav Čelakovský nebo Josef Kajetán Tyl. Za minulého režimu však toto bylo úplně zakázáno.

Z jednoho dvě? Taky lze

Může ale nastat i taková situace, kdy dítě původně s jedním křestním jménem je následně v církevním obřadu pokřtěno dalším jménem a rodiče projeví zájem zapsat mu i toto jméno do rodného listu a povýšit ho tak na stejnou úroveň se jménem prvním. Nebo třeba dítě samo projeví v průběhu let přání přidat ke svému jménu ještě jedno. I toto je samozřejmě možné a není to ani bůh ví jak složité. Rodič tj. zákonný zástupce se musí dostavit na příslušný matriční úřad, kde je dítě zapsáno, a přinést s sebou rodný list dítěte a svůj občanský průkaz. Na místě vyplní písemné prohlášení o volbě druhého jména a do 30 dnů si na matrice může vyzvednout nový rodný list. To vše bez poplatku.

Témata: Děti, Jména, pravidla, Zákonný zástupce, Borůvka, Křest, NEST, Jed, Nést, Silva, Dávání, Matias, Jak, PRÁV, Matrika, Matriční úřad