Maminka.czJen pro maminku

Když ženy mají své dny...

Ivana Ašenbrenerová 22.  6.  2009
Spousta žen považuje menstruaci za noční můru. Bolí je v podbřišku, silně krvácejí a trpí nevolností, zvracením či jinými obtížemi, které mohou běžný život hodně znepříjemnit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spousta žen považuje menstruaci za noční můru. Bolí je v podbřišku, silně krvácejí a trpí nevolností, zvracením či jinými obtížemi, které mohou běžný život hodně znepříjemnit.

Menstruační bolest je nejběžnějším příznakem spojeným s pohlavním ústrojím, protože postihuje až 90 % žen. Kromě bolestivosti při menstruaci je časté i krvácení mimo cyklus. Většinou není bolestivá menstruace známkou nemoci, ovšem někdy mohou být menstruační křeče doprovázeny nevolností, zvracením, průjmem či bolestí hlavy. Obvykle se menstruační poruchy objevují v období hormonálních změn (v dospívání nebo krátce před přechodem), ale mohou se vyskytnout i kdykoli v reprodukčním věku. Čtyřicetiletá Romana Sladká považuje menstruaci za nutné zlo a zcela nepokrytě se těší na to, až menstruovat jednou přestane. „Od dvanácti let, kdy jsem poprvé začala krvácet, trpím menstruačními bolestmi. Pravda, po porodech se poněkud zmírnily, takže nemusím zůstávat první den doma na neschopence, ale jinak mi nepomohlo vůbec nic. Úprava jídelníčku, nasazení hormonální antikoncepce, prostě nic. Vždycky se třeba něco zmírnilo a něco dalšího se zase objevilo. Například se zmenšila bolest, ale začala jsem silněji krvácet. Kolikrát si říkám, že jsem se narodila ženou za trest,“ usmívá se Romana. Jak říká MUDr. Martina Hourová, paní Romana ve svém trápení není sama – naopak. V reprodukčním věku trpí nějakými menstruačními obtížemi (byť i mírnými) odhadem každá čtvrtá žena. „Příčiny jsou různé, často jsou to poruchy hormonální osy, ale mohou být i anatomické, jako například myomy (nezhoubné nádory na děloze), polypy, endometrióza. U premenstruačního syndromu či bolestivé menses není dosud příčina zcela známá. Ví se, že bolest mají na svědomí prostaglandiny, a proto jejich blokace (například Ibuprofenem) je při léčbě účinná,“ vysvětluje gynekoložka Martina Hourová.

PORUCHY RYTMU

Menstruační cyklus je biologický děj, který se u žen opakuje pravidelně od první menstruace až do té poslední a má periodický charakter. Při tomto procesu se vlastně tělo ženy připravuje na přijetí oplodněného vajíčka a těhotenství. Pokud nedojde k oplodnění, začne se sliznice dělohy, která nebyla využita pro uhnízdění zárodku, odlupovat a dochází ke krvácení, tedy menstruaci. V průměru trvá krvácení pět dnů, ale právě v menstruačním cyklu může docházet k poruchám a nepravidelnostem. U každé ženy může menstruace probíhat odlišně. A jaké poruchy rytmu mohou ženy mít?

Polymenorea:Interval krvácení je 22 dní a méně. Obvykle léčba není nutná. Pokud chce žena otěhotnět, musí zjistit, zda jsou její cykly ovulační.

Oligomenorea:Interval je delší než 35 dnů, jde o prodlouženou fázi cyklu. Léčba by měla probíhat hormonálně a opět záleží na tom, zda si žena přeje otěhotnět.

Amenorea: Vynechání menstruace. Absence menstruace je přirozená v pubertě, menopauze a během těhotenství. Jinak není přirozená. Existuje amenorea primární, kdy žena nemenstruuje ani po 15 roce věku. Její příčinou je porucha endokrinního systému, tedy jde o poruchu hormonální. Dále je to sekundární amenorea, která se týká žen, jež pravidelnou menstruaci měly, ale ta se posléze nedostavila po dobu 3 měsíců. Za sekundární amenoreu „mohou“ potíže, které ovlivňují hladinu estrogenu (např. stres, úbytek váhy, fyzický výkon nebo nemoc), poruchy hypofýzy, štítné žlázy nebo nadledvin či nádor na vaječnících apod. Léčba je většinou hormonální, záleží na zjištěné příčině.

PORUCHY INTENZITY

Děloha je sval, který se během menstruace stahuje a snaží se vyloučit odlupující se sliznici a krev. To může u řady žen vést k pocitům nevolnosti, napětí až bolestem. Někdy jsou bolesti skutečně velice silné a i krvácení může být nadměrně intenzivní.

A naopak – někdy žena téměř nekrvácí.

Třicetiletá Jana má to „štěstí“, že patří právě k těmto ženám.

„Nikdy jsem s menstruací neměla problémy, ani před dítětem, ani po porodu. Vždy jsem krvácela krátce, po třech dnech jsem měla pokoj. A nepotřebovala jsem ani moc vložek. Na rozdíl od mojí sestry Evy, která každý měsíc protrpí skoro týden a ještě spotřebuje balík vložek denně,“ říká Jana.

Hypomenorea: Jde o příliš slabé krvácení, kdy žena nespotřebuje denně více než 2 vložky nebo tampony. Léčba není nutná.

Hypermenorea: Příliš silné menstruační krvácení, kdy je spotřeba vložek či tamponů nad 5 denně. Léčba závisí na zjištěné příčině – následuje buď chirurgické nebo hormonální řešení.

JINÉ PORUCHY CYKLU

Menoragie: Krvácení je delší než 6 dní. Léčba probíhá podle příčiny – chirurgická či hormonální.

Metroragie: Nepravidelné krvácení. Cyklus je zcela narušen. Léčba je buď chirurgická či hormonální.

Menometroragie: Kombinace výše uvedených poruch a zároveň zesílené krvácení. Léčba je stejná.

Dysmenorea: Jde o bolestivou menstruaci, často spojenou s jinými obtížemi. Potíže se mohou objevit už od počátku menstruace (menarché) a jsou přítomny při každém cyklu. Spontánně mohou odeznít po prvním porodu nebo potratu. Bolesti mohou být nejrůznější – žena cítí bolest, ale nevyžaduje medikaci, nebo bolesti vyžadují medikaci (velká bolest), nejčastěji jde o nasazení analgetik a spasmolytik. Velmi silné bolesti mohou mít organické projevy s celkovou slabostí, kdy je nutné, aby žena užívala silná analgetika apod., někdy je nutná i hospitalizace (při extrémně silné bolesti, kdy třeba omdlívá). Bolestivá menstruace se naopak může objevit až po letech, kdy dojde k bolesti náhle (orgánové změny atd.), příčinami mohou být pooperační srůsty apod.

PMS (premenstruační syndrom): Komplex lokálních i celkových obtíží, trvajících několik dní před zahájením menstruačního krvácení a končící s 1. dnem menstruace. Léčba: spasmolytická, hormonální a bylinná.

Intermenstruační krvácení: krvácení (většinou slabší) mezi jinak pravidelnými cykly. Středocyklové (ovulační) se obejdou bez léčby, jiné závisí na příčinách.

Předmenstruační krvácení: Léčba většinou hormonální.

Pomenstruační krvácení: Léčba většinou hormonální.

JAK POTÍŽE ZMÍRNIT

Podle lékařky Hourové se většina menstruačních potíží vyřeší nasazením hormonální antikoncepce. Vhodné je také nitroděložní tělísko s levonorgestrelem (hormonem).

Ovšem pokud z nejrůznějších příčin hormonální antikoncepci nesnesete nebo máte jiné důvody ji odmítat, můžete vyzkoušet i alternativní možnosti léčby – úpravu životního stylu, bylinnou léčbu, homeopatika či různé metody rehabilitace nebo akupunkturu.

Omezte příjem rafinovaného cukru (zvyšuje vylučování vitaminuB, vápníku, hořčíku a chrómu z těla a vyplavování inzulinu ze slinivky břišní, což může vyústit ve snížení hladiny cukru v krvi). Snižte také příjem soli, konzumaci červeného masa (některé studie poukazují na to, že hormony v červeném mase přispívají k menstruačním křečím), omezte kofein, mléčné výrobky, živočišné tuky. Jezte více celozrnných pokrmů, luštěniny a zeleninu – uvolňují cukr pomalu, takže nevedou k hypoglykemii, jezte hodně potravin bohatých na draslík (pomáhá proti zadržování vody v těle) – banány, slunečnicová semínka, datle, fíky, rajčata a broskve.

Užívat můžete také potravinové doplňky jako pupalkový olej s vitaminem E a další. No a úplně nakonec – pokud vám je opravdu špatně, snažte se být co nejvíc v teple, v klidu a dopřejte si horkou sprchu, která vašemu bolavému bříšku udělá dobře. Některým ženám ale naopak místo klidu pomůže cvičení – záleží skutečně na vás a vašem vnímání bolesti.

Zajímavosti kolem menstruace

  • Ženy v současnosti mají za život asi 450 menstruačních cyklů. V minulosti to bylo jen okolo 50.
  • Přibližně polovina žen by podle průzkumu uvítala, kdyby menstruaci vůbec neměly.
  • Téměř 90 % žen by chtělo frekvenci alespoň snížit.
Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Velká bolest, Fyzický výkon, Levon, Měna, Amenorea, Nepravidelné krvácení, Menstruační křeč, Zen, Život hodně, Máj