[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Může si žena nezdravým stravováním v době těhotenství pozměnit metabolismus a vůbec fungování vlastního těla tak, že pak shazování kil po porodu bude těžší? Ano, existuje velké množství studií na toto téma. Nadměrný energetický příjem v těhotenství může vyústit v metabolické komplikace jak ženy, tak dítěte. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je při optimální hmotnosti ženy před otěhotněním ideální váhový přírůstek 10–16 kg, u podvyživených žen se pohybuje kolem 11–18 kg a u obézních mezi 5–9 kg. Při vyšších hmotnostních přírůstcích již hrozí pro ženu i dítě rozvoj metabolických nebo kardiovaskulárních komplikací. Shazování nadbytečných kil nad doporučené množství bude poté i těžší. Velkým pomocníkem při poporodním hubnutí je právě kojení.
Co jsou to superpotraviny?
Je vhodné zařadit dvakrát týdně rybu a vyhýbat se nadýmavým pokrmům
Průměrně během těhotenství přiberou ženy 13 až 14 kilogramů. Ovšem i toto číslo se může měnit v závislosti na počáteční hmotnosti před otěhotněním. Pokud spadáte do BMI pod 18,5, tedy do kategorie mírné podvýživy, můžete podle Institutu medicíny v Nepálu za celou dobu těhotenství přibrat dokonce i 18 kilogramů! U druhé kategorie BMI do 25 byste neměla získat více než 15 kilogramů za všech devět měsíců. Pokud se v BMI tabulce nacházíte v kategorii nad 25, váš maximální kilový přírůstek by neměl překročit hranici 9 až 11 kilogramů. A jak se BMI vypočítává? Vynásobte si svou výšku v metrech (např. při výšce 170 cm to bude 1,70 x 1,70 = 2,89). Pak svou váhu v kilogramech vydělte tímto výsledným číslem (např. při hmotnosti 80 kg to bude 80 : 2,89 = 27,7). V rozmezí 18,5 do 24,9 se jedná o normální váhu. Od 25 do 29,9 mluvíme již o nadváze a od 30 výš je to obezita.