Maminka.czVýživa a stravování

Kila navíc v těhotenství mění zdravotní budoucnost matky i dítěte

Veronika Vlachová 4.  2.  2019
Ideální váhový přírůstek je deset až šestnáct kilo, tedy u žen s optimální hmotností, říká Kateřina Šimková, nutriční specialistka. Pokud váha stoupá neúměrně prudce, měl by lékař přijít na to, co za rychlým váhovým přírůstkem stojí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Může si žena nezdravým stravováním v době těhotenství pozměnit metabolismus a vůbec fungování vlastního těla tak, že pak shazování kil po porodu bude těžší? 

Ano, existuje velké množství studií na toto téma. Nadměrný energetický příjem v těhotenství může vyústit v metabolické komplikace jak ženy, tak dítěte. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je při optimální hmotnosti ženy před otěhotněním ideální váhový přírůstek 10–16 kg, u podvyživených žen se pohybuje kolem 11–18 kg a u obézních mezi 5–9 kg. Při vyšších hmotnostních přírůstcích již hrozí pro ženu i dítě rozvoj metabolických nebo kardiovaskulárních komplikací. Shazování nadbytečných kil nad doporučené množství bude poté i těžší. Velkým pomocníkem při poporodním hubnutí je právě kojení. 

Těhotenská kila: dvacet je již extrém! Kolik je tedy v normě? A co hlídat?


Které potraviny nebo konkrétní suroviny by žena v těhotenství měla často a pravidelně konzumovat, aby si zachovala alespoň elementární hladinu vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek? 

Nedá se doporučit pár superpotravin, které zajistí všechny potřebné vitaminy a minerální látky. Aby mělo tělo všechny potřebné živiny pro zdravý vývoj miminka, je důležité začít „nutriční přípravu“ ještě před otěhotněním. Důležitou živinou pro vývoj nervové soustavy miminka je kyselina listová. Doporučuje se suplementace 400 mikrogramů/den z doplňků stravy a z ovoce a zeleniny. Ještě před otěhotněním by si žena měla nechat u lékaře zkontrolovat funkci štítné žlázy a zajistit tělu dostatečný příjem železa, jodu, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D. Výborným zdrojem železa je hovězí maso. Jod, omega-3 mastné kyseliny a vitamin D nám zase poskytnou mořské ryby, které je dobré zařadit dvakrát týdně do jídelníčku. Důležité je nevyřazovat mléko a mléčné výrobky v průběhu těhotenství. Dodávají nám totiž vápník potřebný pro správný vývoj kostí a svalů. Po celou dobu těhotenství je možnost suplementace jodu 100 mikrogramů za den a nutnost dodržování správných hygienických zásad (tzn. mytí rukou po manipulaci se syrovým masem, bránit křížové kontaminaci při přípravě pokrmů, dostatečná tepelná úprava masa, ryb a vajec). 

Chcete rychle otěhotnět? Vsaďte na tyto potraviny, které zvýší plodnost


Váha v hledáčku: když se něco děje 

Každé čtyři týdny by měl váš gynekolog sledovat váhový přírůstek a vepsat ho do těhotenské průkazky. Pokud váha v určitém období prudce stoupne, například o 2–3 kilogramy za týden, mělo by se urychleně přijít na to, co za touto změnou stojí. Například silné zadržování vody může vést k vysokému tlaku a bezprostředním komplikacím, jako je preeklampsie. Naopak pokud váha ve druhém a třetím trimestru dlouhodobě stagnuje, nebo se dokonce snižuje, je třeba i tuto skutečnost prošetřit. 

Co jsou to superpotraviny? 

 

Je vhodné zařadit dvakrát týdně rybu a vyhýbat  se nadýmavým pokrmům

 

Těhotenství v číslech

Průměrně během těhotenství přiberou ženy 13 až 14 kilogramů. Ovšem i toto číslo se může měnit v závislosti na počáteční hmotnosti před otěhotněním. Pokud spadáte do BMI pod 18,5, tedy do kategorie mírné podvýživy, můžete podle Institutu medicíny v Nepálu za celou dobu těhotenství přibrat dokonce i 18 kilogramů! U druhé kategorie BMI do 25 byste neměla získat více než 15 kilogramů za všech devět měsíců. Pokud se v BMI tabulce nacházíte v kategorii nad 25, váš maximální kilový přírůstek by neměl překročit hranici 9 až 11 kilogramů. A jak se BMI vypočítává? Vynásobte si svou výšku v metrech (např. při výšce 170 cm to bude 1,70 x 1,70 = 2,89). Pak svou váhu v kilogramech vydělte tímto výsledným číslem (např. při hmotnosti 80 kg to bude 80 : 2,89 = 27,7). V rozmezí 18,5 do 24,9 se jedná o normální váhu. Od 25 do 29,9 mluvíme již o nadváze a od 30 výš je to obezita. 


Jste obézní? Možná zkracujete život i svému ještě nenarozenému dítěti!

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Praktické rady, Naše tipy, Tipy a rady v těhotenství, Shazování, Budoucnost, Nepál, Kilogram, BMI, Hmotnost, Váha, Kateřina Šimková, Metabolismus, Doba těhotenství, Otěhotnění, WHO, Kilo, Kyselina listová, Přírůstek, Omega, Syrový, Zdraví na Heureka.cz