Maminka.czSlavné maminky

Klára Trojanová exkluzivně o svých čtyřech synech: Herectví jsme se pokoušeli dětem vymluvit, je to fakt velká dřina

Dita Mrázková 16.  9.  2022
Vesničko má středisková, Operace mé dcery, Vrať se do hrobu... Kdo by neznal kultovní filmy 80. let, ve kterých excelovala? Našlápnutou kariéru ale vyměnila za roli nejmilejší – roli mámy. S manželem Ivanem vychovává čtyři syny, o kterých mimo jiné prozradila, jací jsou a co je baví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Starší synové František a Josef jdou ve šlépějích svých rodičů, oba už mají zkušenost s filmovou kamerou. Co jste s mužem říkala na to, že se chtějí vydat stejným směrem?

Franta jen malou, brzo totiž zjistil, že to není povolání pro něj. Je z něj novinář. To Pepa měl jasno odmalička, ten nechtěl být nikým jiným než hercem.

S oběma jste si zahrála ve filmu Cena za štěstí. Jak se vám spolu hrálo? Udělovala jste Pepovi, který měl větší roli, nějaké rady?

My jsme se na place moc nepotkávali, společných jsme měli jen pár scén. Ale nijak se nepromítlo to, že jsme matka a syn. Všechno to bylo na profesionální úrovni. (směje se)

VIDEO: Režisérka Agnieszka Holland o Šarlatánovi, ve kterém exceloval Ivan Trojan


Spousta herců říká, že vaše povolání je řehole a že svým dětem, pokud by se rozhodly je následovat, by tento „bláznivý nápad“ vymluvili. Souhlasíte s tím?

Já s tím souhlasím, protože herectví je velká dřina. Dobrých herců je moc a práce málo, strašně moc záleží na štěstí, samotný talent nestačí, bohužel. A taky záleží na povaze, pokud je někdo moc citlivý, tak případný neúspěch může těžko snášet.

A co mladší synové, Tonda a Vašík? Co baví je?

Toník, kterému bude třináct, je hodně přemýšlivý a dost chytrý. Je blbé říkat o svých dětech, že jsou chytré, já vím, ale prostě to tak je. Hodně se podobá nejstaršímu bráchovi Frantovi. Mladší Vašík má zase blízko k Pepovi. Je stejně jako on tvůrčí, muzikálně založený, hraje na bubny a na klavír, hezky zpívá. Jsem zvědavá, kterým směrem se nakonec vydá. A všichni kluci sportují. To se u nás musí.

 

Je blbé říkat o svých dětech, že jsou chytré, já vím, ale prostě to tak je. 

 

Jste jednou z patronek projektu nadačního fondu LA VIDA LOCA s názvem Život v kufříku, jehož cílem je pomocí zdravotních sester, pečovatelů a náhradních rodin ukládat dětem vzpomínky z prvních dnů, týdnů i měsíců života. Proč jste se rozhodla podpořit právě tento projekt?

Vždycky záleží na souhře, kdo a jak vás ke spolupráci osloví. Já jednou přišla do ateliéru návrhářky Kateřiny Geislerové, která už byla patronkou nadace, a tam seděly její zakladatelky Iva a Martina. A já už neměla šanci říct ne, tak velký příval energie a úsměvů jsem dlouho nezažila. Samozřejmě že kdyby šlo o něco, co mi nekonvenuje a co mě  nezajímá, tak do toho nepůjdu. Mě zajímá vše, co se týká malých dětí, starých lidí a těch, kteří se o sebe sami nedokážou postarat. Byla to dobrá volba, vím od vlastních dětí, když se koukáme na fotky a vzpomínáme, že je to fajn.

Jak jste vašim synům sbírala jejich vzpomínky?

U těch starších jsem psala deník docela pečlivě. U těch dalších už moc ne, v podstatě skoro vůbec. A co jsem jim schovala? Něco málo: první botičky, dupačky, talířky, prostě takové hezké kousky, které se mi taky líbily. Ale žádné speciální místo na jejich ukládání nemám. Jsou schované někde ve skříni, aby je potomci mohli dát jednou zase svým dětem.

 

Mě zajímá vše, co se týká malých dětí, starých lidí a těch, kteří se o sebe sami nedokážou postarat.

 

Nakoukli už do té skříně vaši kluci?

Nejmladší Václav, kterému je deset, se do ní chce občas podívat na staré hračky, se kterými si hrával, nebo si bere staré oblečení a obléká plyšáky. Já mu zase pak všechno seberu a říkám, že to má s bratry schované, až bude mít jednou své děti.

Když jsme u těch hraček, po jakých nejvíc synové toužili?

Vzpomínám si, když chtěl druhorozený syn Pepa vlakové nástupiště a hospodu. Nikoliv stavebnici, ale regulérní stavby. Starší kluci vyrostli v éře dévédéček, takže jeli Simpsonovy, jenže pak přišly mobily a bylo to jasné.

Témata: Slavné maminky, Rodina, Výchova, Rodičovství, Životy slavných, Syn, herečka, Dětství, Herec, Kariéra, film, Nadace, vzpomínky, Ivan Trojan, návrhářka, Kateřina Geislerová, Klára Trojanová, Cena za štěstí, František, František Trojan, Josef Tro, novinář, režisérka, LA VIDA LOCA, Simpson