Maminka.czZdraví

Klíšťata číhají v trávě! Chraňte své ratolesti, sebe i domácí mazlíčky

Jana Knaislová 4.  6.  2015
Sezona klíšťat je v plném proudu a tak je třeba při pobytu v přírodě myslet také na správnou a účinnou ochranu, aby se minimalizovalo riziko přisátí klíštěte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klíšťata sice vypadají jako nevinný malý hmyz, ale po setkání s nimi si člověk může nést až doživotní následky. Přenášejí totiž řadu vážných nemocí, především lymeskou borreliózu a nebezpečnější klíšťovou encefalitidu (proti té však existuje preventivní očkování). Zda-li je klíště přenašečem některé z nemocí sami nepoznáte, to odhalí pouze speciální laboratorní rozbor. Proto je mnohem lepší chránit své ratolesti i sebe před klíšťaty a to zejména nyní, v období jejich nejvyšší aktivity.

Klíšťata se vyskytují ve vyšší trávě (obvykle v travním porostu vyšším než 15-20 cm), tedy hojně v parcích, v křoví, listnatých či smíšených lesích, na mýtinách, loukách, mohou být ale i na březích rybníků a řek. Vyhovuje jim totiž teplé a vlhké místo. Přesto, že jde o poměrně zažitý mýtus, klíšťata nepadají ze stromů. Zatímco dříve se klíšťata vyskytovala v nižších nadmořských výškách, v posledních letech se stále častěji objevují i ve vyšších polohách.

Volba oblečení

Pokud se chystáte do přírody na procházku, pěší túru nebo třeba jen budete pracovat na zahradě, pamatujte na to, že dobře zvolené oblečení vás může před klíšťaty ochránit. Do přírody proto noste ideálně dlouhé světlé kalhoty (právě na nich tyto malé predátory dobře uvidíte, navíc po hladké látce kalhot se jim hůře leze; konce kalhot klidně zastrčte do ponožek – alespoň dětem – klíšťata tak budou mít ke kůži ztížený přístup). Ponožky nebo ještě lépe podkolenky a pevnou kotníkovou obuv. Po každém pobytu v přírodě je lepší se vždy prohlédnout, zda nemáte někde na těle přisáté klíště. To samé pochopitelně platí i pro děti.

Proti klíšťatům účinkují nejrůznější repelenty, které se aplikují přímo na oděv a podle výrobce mají různě dlouhou účinnost. Řada z nich odpuzuje nejen klíšťata, ale také komáry a další vtíravý bodavý hmyz. Repelent má však omezenou dobu svého působení, proto je třeba jeho aplikaci opakovat. Méně známé jsou repelentní náramky s obsahem přírodních látek. Mohou se nosit na ruce nebo je lze připevnit i na kočárek.

Klepněte pro větší obrázek

Klíšťatům „nevoní“ řada bylinek. Proto jako přírodní repelent zkuste využít roztok z levandule, pelyňku, meduňky nebo z rozmarýnu. Pomoci může také pravidelná konzumace vitaminu B (sušených pivovarských kvasnic – k dostání jsou v tabletách) nebo česneku.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ochrana psů a koček

Pokud chováte psa, nebo kočku, která nepřebývá jen v bytě, je třeba chránit před klíšťaty také je. Klíšťata v kožichu jsou totiž nebezpečná nejen vašemu čtyřnohému mazlíkovi, ale také vám. Pro ně můžete vybírat hned z několika typů ochranných prostředků. K dostání jsou například antiparazitární obojky – chrání proti klíšťatům a blechám, pes i kočka ho nosí neustále na krku od jara do podzimu.

Další variantou je spot-on, který se každý měsíc v období nejčastějšího výskytu klíšťat aplikuje zvířeti do srsti v oblasti za krkem. Látka v něm obsažená klíšťata odpuzuje. Obdobně působí speciální tablety, i u nich ale platí, že je třeba podávání opakovat. Také pro psy a kočky existují repelenty proti klíšťatům a blechám, které se opakovaně aplikují přímo na srst zvířete.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

O tom, jak velké je aktuálně riziko napadení klíštětem ve vaší oblastí se dozvíte na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústav. Také Ministerstvo zdravotnictví vydává každý týden přehled aktivity klíšťat

Klepněte pro větší obrázek

Mohlo by vás také zajímat: 

Má vaše dítě problémy s učením a spánkem? Možná za to může klíšťová encefalitida!
Klíšťata si už ostří kusadla! Rady, jak se jim vyhnout
Snídaně v trávě? Nezapomeňte na klíšťata, komáry a další hmyz!
Jak se bránit lymeské borelióze

Foto: archiv

 

Témata: Zdraví, Blecha, Pivovar, Pravidelná konzumace, Ratolest, Bodavý hmyz, Dom, Koček, MZČR, Encefalitida, Klíšťová encefalitida, Mýtina, Laboratorní rozbor, Neocenitelný pomocník, Predátor, Maz, Domácí podmínka, Domácí, Chovatel, Pinzeta, Zdraví na Heureka.cz