Klíšťová encefalitida a meningokok: Dáte na doporučení lékaře?

redakce 14.  3.  2017
Na doporučení lékaře nechává děti očkovat proti klíšťové encefalitidě téměř polovina rodičů. V případě meningokoka nechává dítě očkovat jen 1 maminka z 5.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak zní závěry průzkumu, který udělala společnost GfK Czech mezi dětskými lékaři. Klíšťová encefalitida je velmi vážné onemocnění. I pro dospělého, natož pro dítě, může znamenat řadu zdravotních komplikací a výjimkou nejsou trvalé následky. Ve většině případů za ní (a nejen za ní, ale také za lymskou boreliózou) stojí malý tvor, kterého není skoro vidět - klíště

Dají rodiče na doporučení lékaře? 

Studie Gfk oslovila dvě stovky praktických lékařů v České republice a zeptala se jich, zda by očkování proti klíšťové encefalitidě doporučili svým dětským pacientům.

„88 procent z oslovených lékařů uvedlo, že by tuto vakcinaci dětem doporučilo. Na základě jejich doporučení pak 48 procent rodičů zvažuje nebo nechává své děti naočkovat,“ říká RNDr. Barbora Večerková, vedoucí zdravotnického výzkumu v GfK.

Klepněte pro větší obrázekNemoc je zrádná

Nemoc je zrádná. V první fázi vypadá jako běžná viróza či chřipka. Problémy pak spontánně vymizí. Ve druhé fázi, kdy je napadena centrální nervová soustava se pak projevuje zvýšenou citlivostí, horečkami, bolestí hlavy, nevolností, zmateností a neurologickými problémy. 

Meningokoková infekce: Děti očkuje jen jedna z pěti maminek 

Meningokokové bakteriální infekce se vyznačují často rychlým a těžkým průběhem a u 10 procent pacientů mohou mít fatální následky. Proto 92 procent dětských lékařů doporučuje maminkám očkování svých ratolestí. Ale pouze 1 maminka z 5 následně doporučení lékaře poslechne a nechá své dítě proti této infekci očkovat.

Nechaly jste (nebo nechaly by jste) své dítě na základě doporučení lékaře očkovat? 

Poznáte klíšťovou encefalitidu?
Borelióza: Zákeřná nemoc, o které dlouho nemusíte vědět. Co vám i dětem hrozí?
Má vaše dítě problémy s učením a spánkem? Možná za to může klíšťová encefalitida!
Témata: Zdraví, Očkování, Meningokok, Dětský lékař, Nervová soustava, GFK, Těžký průběh, Doporučení, Klíště, Klíšťová encefalitida, Borelióza, Bakteriální infekce, Praktický lékař, Vážné onemocnění, Lék, Dětský pacient, Vakcína, Lékař, Encefalitida, Běžná viróza, Zdraví na Heureka.cz

Video