Maminka.czZdraví

Klobouček a správný krém ochrání vaše děti před slunečními paprsky

Jana Knaislová 30.  5.  2016
Sluníčko má blahodárné účinky, ale také všeho moc škodí. Víte, jak před slunečními paprsky chránit citlivou dětskou pokožku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V létě tráví děti venku téměř celý den. I když slunce k životu všichni potřebujeme, protože nám pomáhá tvořit vitamin D (je důležitý pro růst kostí, metabolismus i správné fungování imunitního systému) a zlepšuje i naši náladu, jeho silně hřejivé paprsky citlivé dětské pokožce nesvědčí. Proto je třeba děti před nimi účinně chránit.

Nepodceňujete oblečení

Malé děcko by i na sluníčku mělo mít tričko (pod ním samozřejmě kůži namazanou ochranným opalovacím přípravkem SPF 50) a na hlavičce ochranný, ale vzdušný klobouček, nejlépe „pirátský“ šátek (říká se mu i legionářská čepička) – klobouček s kšiltem a praktickým prodlouženým zadním cípem, který chrání zátylek před spálením.

Aby slunce neškodilo…

Na trhu se objevuje také stále širší nabídka oblečení s UV filtrem, ať už to jsou plavecké kombinézy, trička, šortky či šatičky.

Dostatečný pitný režim

Ten je v létě u dětí obzvlášť důležitý, zejména když pobývají celý den venku. Dítě by mělo popíjet průběžně po celý den, batole by mělo vypít alespoň litr, starší dítě litr a půl, nejlépe samozřejmě neslazených nápojů. Přidat můžete ovoce a zeleninu bohaté na vodu, jako je meloun, jahody, ananas, broskve, hroznové víno, rajčata nebo okurky, vhodné jsou v horku i vlažnější polévky.

Správná volba opalovacího přípravku

Bez ochranných opalovacích přípravků by se děti ani dospělí neměli v létě na slunci objevovat. Obzvlášť dětská pokožka reaguje na sluneční paprsky velmi citlivě. A to na oba druhy UV záření, které v největší míře dopadají na zemský povrch.

UVA záření proniká hluboko do kůže a je zodpovědné za sluneční alergie, předčasné stárnutí kůže i za vznik pigmentových skvrn. Proniká přes sklo i přes mraky. UVB záření dodává kůži tolik stále oblíbený hnědý nádech. Přes mraky ani sklo nepronikne, ale jeho působením se kůže může spálit (kůže má paměť, čím víckrát se spálí, tím může být v pozdějším věku náchylnější ke vzniku rakoviny kůže).

Proto by měl vámi zvolený přípravek na opalování obsahovat ochranu proti oběma typům UV záření. Pro děti volte „opalovák“ s co nejvyšší ochranným faktorem (SPF 30, 50 nebo 50+). Nejvíce slunce pálí mezi 11 až 15 hodinou, kdy paprsky dopadají kolmo na zem a je nejvyšší riziko spálení kůže, rozhodně se pobytu na slunci v tomto čase vyhněte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Opalování se nedoporučuje v těhotenství, vůbec by se neměly přímým slunečním paprskům vystavovat děti do jednoho roku. Děti do tří let by také ještě měly na slunci pobývat spíše omezeně, protože jejich pokožka je stále hodně citlivá. Pokud je například necháváte spinkat venku v kočárku, musí být vždy ve stínu a chráněni tak před přímým sluncem.

Mažte děti opakovaně

Podle výzkumů lidé s opalovacím přípravkem všeobecně velmi šetří. Podle doporučení dermatologů by přibližně 50-60 ml přípravku mělo stačit na dvě namazání celého těla dospělých, ale v praxi je to mnohem méně. Proto na to myslete už u dětí, mažte je pečlivě a to hned dvakrát (zasáhnete i napoprvé zapomenutá místa), nátěr opakujte každé dvě hodiny a po každém koupání. Přípravky jsou sice voděodolné, ale jejich účinky snižuje stírání ručníkem, pot i písek. Mažte děti i sebe samozřejmě v létě také při procházkách venku nebo sportovních aktivitách.

Jaký zvolit filtr

V opalovacích přípravcích se objevují chemické nebo fyzikální (minerální) filtry. Ty jsou při děti vhodnější, protože nepronikají do kůže, ale zůstávají na jejím povrchu od nich se UV záření odrážejí. Aktivují se hned po aplikaci na kůži, nedráždí ji a tak jsou vhodné pro nejmenší děti a lidi s velmi citlivou pokožkou.

Chemické filtry pronikají do kůže a přípravek s takovým filtrem je třeba nanést dvacet až třicet minut před pobytem na slunci. Večer dětskou pokožku ošetřete přípravky po opalování. Zklidňují a hydratují vysušenou kůži. Začervenalou kůži zklidní přípravky s panthenolem.

Pozor na úpal a úžeh

Malé děti ještě nemají dovyvinutý termoregulační systém, a tak jsou mnohem náchylnější k přehřátí organismu. Snadno se tak u nich může objevit úpal, který vzniká v horku, když se pot nestačí odpařovat z povrchu těla, termoregulační systém si s tím neporadí a dochází k přehřátí organismu.

Úžeh nebo úpal?

Nebo je může postihnout úžeh jako následek dlouhodobého pobytu na přímém slunci, při němž zároveň dochází ke spálení kůže od slunečních paprsků. Mezi nejčastější příznaky patří bolest hlavy, malátnost, žízeň, objevit se mohou i vysoké teploty, rychlejší tep nebo dokonce až poruchy vědomí.

Vždy je třeba, aby dítě bylo z dosahu slunce, nejlépe v chladnější místnosti, uleví mu studené obklady a spíše chladnější tekutiny, v těžších případech či dokonce poruchách vědomí je třeba vyhledat lékaře. A jak úpalu i úžehu předejít? Nepobývat na slunci dlouho, nosit klobouk, často pít neslazené nápoje a ochlazovat tak organismus.

Foto: archiv

Témata: Zdraví, Děti, Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Krása a styl, krém, Astrid S., Ananas, Přírodní složení, Garnier, Předčasné stárnutí, UVB, Zemský povrch, Čepička, Nivea, Klobouček, Sportovní aktivita, Nejvyšší riziko, Správná volba, PAP, Zátylek, Opalovací přípravek, Sluneční alergie, Správné fungování, Bambucké máslo, Zdraví na Heureka.cz