Maminka.czKojenec

Kloboučky na kojení: Ano, nebo ne?

Michaela Karavarakis 18.  1.  2013
Kloboučky na kojení:  Ano, nebo ne?
Prsní kloboučky, kontaktní kojící kloboučky, chrániče prsních bradavek… To vše jsou označení výrobku, který může znamenat záchranu vašeho kojení. Ovšem taky jeho zbytečnou komplikaci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy určitě ano…

Kojící kloboučky jsou vlastně takové náhradní prsní bradavky. Jsou vyrobené z jemného průsvitného silikonu a anatomicky tvarované tak, aby se z nich dětem co nejpohodlněji pilo. Pokud máte vpáčené nebo příliš ploché bradavky, mohou být kloboučky vaší jedinou záchranou – tedy pokud jste rozhodnutá kojit. Výrobci většinou nabízejí dvě až tři velikosti. U některé značky se setkáte s klasickým označením S, M a L, u jiné s číslováním, u další s rozdělením na „small“ a „standard“. Velikost kloboučku určuje vnitřní prostor pro bradavku (uváděný v milimetrech) a na každém výrobku je viditelně uveden.

…a kdy spíše ne

Vpáčené či jinak nepravidelně tvarované bradavky ale podle výrobců nejsou jediným důvodem k používání kloboučků. Doporučují je i v případě, pokud jsou vaše bradavky po porodu rozpraskané a rozbolavělé od častého přikládání miminka - zátěže, na kterou přirozeně nebyly před porodem zvyklé. Jenže v tom je ten trik. Samozřejmě, že vaše bradavky budou ze začátku rozpraskané a bolavé, budou otékat, možná krvácet, a jen co je necháte chvíli odpočinout a dáte jim prostor k regeneraci a zklidnění, šup, už je tu čas na další kojení a další „řezání do živého“. Znamená to tedy, že by kloboučky měly být mezi nezbytnou výbavou do porodnice? Ani zdaleka ne.

ČTĚTE TAKÉ: Aktuální výsledky výzkumu: Spokojenost českých žen s péčí v porodnicích. Kde rodí nejraději?

Jak si poradit i bez kloboučku…

Laktační poradkyně se na užívání kloboučků dívají většinou spíše skepticky. Stokrát radši vám vysvětlí správnou techniku kojení, při které by vás miminko tolik nezraňovalo, a poradí, jak bradavky v mezičase ošetřovat. A hlavně vás ujistí, že to nejhorší máte už pravděpodobně za sebou. Po pár dnech si totiž bradavky na časté přikládání zvyknou a „zocelí se“. Také miminko se s nimi důvěrně seznámí a místo rozpačitého okousávání se naučí správně sát. Zlaté pravidlo proto velí: vydržet! V těch nejhorších pár dnech těsně po porodu se doporučuje bradavky hlavně hodně větrat a po každém kojení je promazávat léčivým a regeneračním krémem.

…a jak se ho případně následně zbavit

Někdy se ale stane, že je poranění bradavky opravdu velké a člověk už to prostě dál vydržet nechce. Výrobci uvádí, že po uzdravení bradavek se dítě snadno vrátí k normálnímu kojení, jenže ne vždy je to pravda. Spousta dětí přivykne ideálně tvarované „bradavce“ a bez ní už prso odmítají. Přesvědčit je o opaku dá pak hodně práce a trpělivosti na obou stranách a ne vždycky se to podaří. Často je nutná pomoc laktační poradkyně, která vám vysvětlí, jak bradavky před kojením vytvarovat (co nejvíce je povytáhnout), případně že je dobré prso nahřát teplým obkladem či při kojení popíjet teplý nápoj, což oboje povzbudí produkci mléka a jeho vypuzování.

Na co pozor

Nevýhody kloboučků spočívají hlavně v tom, že dítěti zamezují v přímém styku s matčinou bradavkou. Ta v sobě ukrývá velmi citlivé receptory, které reagují na přítomnost bakterií či virů ve slinách miminka. Podle toho pak informují mozek matky o tom, jaké protilátky dítě potřebuje. Během několika hodin je tělo matky schopné potřebné protilátky vyrobit a v mateřském mléce je dítěti předat. Při kojení přes klobouček se také prsa nevyprazdňují úplně správně a může docházet k zatvrdnutí mléka a zánětům. A nakonec vlhké prostředí pod kloboučky je jako dělané pro nejrůznější kvasinky, plísně či bakterie a to bohužel i při sebelepší hygieně.

Témata: Děti, Kojení, Novorozenec, Kojenec, ANO, Jediný důvod, Vnitřní prostor, Časté přikládání, Teplý nápoj, Číslování, Na co pozor, Kojicí kloboučky, Kloboučky, Zlaté pravidlo