Maminka.czChování a vztahy

Kluci „pod vlivem“: Testosteron velí mužskému mozku!

Martina Machová 1.  6.  2015
„Máme-li povědomí o tom, jak hormony v těle chlapců působí, pak chápeme, co se s nimi děje, a můžeme jim poskytnout svou podporu a pomoc.“ tvrdí klinický psycholog a rodinný terapeut Steve Biddulph.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Testosteron je synonymem mužnosti a dominantním mužským pohlavním hormonem vznikajícím v Leydigových buňkách ve varlatech. Testosteron má přímý vliv na tvorbu spermií, ovlivňuje též vývoj druhotných pohlavních znaků (ochlupení, vousy, hlubší hlas, větší muskulatura apod.) a zdá se, že i typicky mužské chování. „Testosteron není pouze růstový hormon – ovlivňuje také náladu a energii. Není pochyb, že je příčinou temperamentního a nespoutaného chování.“ tvrdí v půvabné knize s příznačným názvem „Výchova kluků“ skvělý klinický psycholog a rodinný terapeut Steve Biddulph.

5 věcí, které o vlivu testosteronu na vašeho malého „muže“ možná nevíte

  • Novorozený chlapec má v těle tolik testosteronu, jako dvanáctiletý „puberťák“! Plod mužského pohlaví ho totiž nutně potřebuje k vývoji mužských pohlavních znaků.
  • V batolecím věku činí hladina testosteronu přibližně pětinu objemu, který v těle koloval po narození! (Zajímavé je, že právě v této době dle psychologů nevykazuje chování chlapců a holčiček žádné větší rozdíly.)
  • Zhruba ve 4 letech je vše opět jinak! Hladina testosteronu se zdvojnásobí, malý hrdina najednou rád soutěží, bojuje, zkrátka začíná více objevovat mužský svět. Někteří chlapci právě v tomto věku navazují silný vztah s otcem – najednou si totiž „mají, co říct“.
  • Zhruba po roce nastává opět uklidnění, hladina testosteronu lehce klesne – což je velmi užitečné, neboť se blíží nástup do školy.
  • Až 800 % nárůst oproti batolecímu věku na sebe nechá zhruba 6 – 8 let čekat. V této době naplno propuká puberta, organismus je „opilý“ testosteronem a mnoho mladých mužů doslova neví co se sebou. Zatímco tělo roste o závod, mozek někdy působí dojmem, že odcestoval na dovolenou. Vše se samozřejmě upraví – postupně, pomalu, ale jistě! Ne snad, že by hladina výrazně klesla, ale tělo si na testosteron „zvykne“.

„Cyklus testosteronových nárůstů a poklesů je samozřejmě u některých chlapců výraznější u jiných nikoliv. „Existuje široká škála variant a také mnoho přesahů mezi pohlavími. Některé dívky se chovají víc testosteronově než chlapci a někteří chlapci zase víc estrogenně než leckterá děvčata. U většiny dětí nicméně platí obecný model,“ podotýká k problematice zkušený psycholog a terapeut Steve Biddulph.

Kluci potřebují vedení, pravidla a spravedlnost

Dle mnoha odborníků na lidskou duši je u malých (i velkých) chlapců velmi důležité, aby vždy věděli, kdo „velí“, jaká jsou pravidla a mohli se spolehnout, že jsou nastolená pravidla spravedlivá a v jasných mantinelech prosaditelná. Pokud tyto zákonitosti neplatí, velí jim testosteron jednat. „Není-li v nějaké situaci dostatečně jasné uspořádání, chlapci se cítí nejistí a ohrožení. A není-li zřejmé, kdo má v rukou vedení, začínají vzájemně bojovat o moc, aby stanovili hierarchii…Poskytujeme-li jim uspořádání, mohou se uvolnit,“ zdůrazňuje Biddulph.

Samozřejmě existuje i celá řada výzkumů, které se vlivem testosteronu na organismus zabývají a mapují chování samců různých živočišných druhů po aplikaci testosteronu do krevního řečiště. Jsou publikované například výzkumy, kdy byl poslednímu samci v opičí tlupě aplikován testosteron, z neduživého upozaděného „opičáčka“ se stal „macho“, který se časem probojoval na první příčky v hierarchii smečky. Ne že by snad povyrostl fyzicky, změny však byly patrné na jeho egu. Vyzařoval sebevědomí, cílevědomost, sebejistotu.

Jak tedy na kluky? Jednoduše počítejte s jejich jinakostí! „Úspěšně jednat s chlapci znamená přijmout jejich přirozenost a zároveň ji vést správným směrem. Snaha přetvářet chlapce v děvčata je předem odsouzena k nezdaru.“ varuje Biddulph.

Témata: Chování a vztahy, Jinakost, Správný směr, Muž, Mladý muž, Pohlavní znak, Těsto, Batolecímu věk, Novorozený chlapec, Test, Široká škála, Dominantní muž, Přímý vliv, Krevní řečiště, Testosteron, Mužské pohlaví, Hladina testosteronu, Vousy, Růstový hormon, Mužský svět, Mužnost