Maminka.czPorod

Klystýr před porodem: není se čeho obávat!

Adéla Vedralová 5.  4.  2012
Klystýr před porodem: není se čeho obávat!
K běžným lékařským úkonům těsně před příchodem na porodní sál patří i velmi neoblíbený klystýr. Většina žen k němu má odtažitý vztah, aniž by ho vůbec někdy předtím absolvovaly. Je to opravdu tak krutá a zbytečná kůra?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už na začátku je nutné říci, že klystýr můžete odmítnut, protože z medicínského hlediska není nutný. "Klystýr se podává kvůli tomu, aby byl porod postupoval rychleji a aby vše proběhlo bez "nehod". Tlačením se totiž může snadno uvolnit stolice," popisuje důvody indikace klystýru porodní asistentka Jana Dobiášová. Právě tato situace děsí mnoho žen a proto se pro proceduru rozhodnou. Jde opravdu o takový horor?

"Když jsem byla na hekárně a sestry mě zavolaly, abych šla na přípravnu pro klystýr, úplně mi zatrnulo. Bolesti se mnou cloumaly na plné obrátky, a když jsem si představila ještě tohle, nebylo mi do zpěvu! Velmi mě pak překvapilo, že celá akce trvala sotva pár vteřin a skoro nic jsem necítila. Jen bylo nepříjemné vystrkovat na někoho cizího zadek. Podle mého názoru se kolem klystýru dělá moc velké divadlo, přitom je to při porodu fakt malichernost," sděluje svou zkušenost třicetiletá Dominika. Já sama sdílím stejný názor. Klystýr mi před porodem dokonce pomohl a ulevil, odstartoval totiž prohřátím břicha otevírání porodních cest.

"Ženy se většinou bojí, a když jim oznámíme, že teď přijde klystýr, je zjevné, jak jim ztuhne úsměv. Jakoby šlo o kolonoskopii. Přitom pro někoho může být celý proces dokonce příjemný. Rodičky mívají poslední týdny před porodem problémy s vyprazdňováním. A to rozhodně není moc pohodlné, někdy právě tyto problémy zbytečně komplikují celý porod," dále vysvětluje Jana Dobiášová zážitky z porodnické praxe. Není se tedy rozhodně čeho obávat!

Témata: Porod, Pór, Klystýr, Obava, Stejný názor