Maminka.czVánoce 2020

Hvězdné příběhy Edíka a Edinky a další knížky o adventu a Vánocích pro děti

wall 21.  11.  2020
Každý rok doma čteme knížky o adventu a Vánocích. K některým se vracíme, ale stejně vždycky koukám, jestli nevyšlo něco nového. Letos mám skvělý objev – adventní příběh pro děti zhruba od tří do devíti let, za kterým stojí tři ženy, mámy. V článku i galerii najdete další tipy na předvánoční čtení nebo tvoření s dětmi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile se přiblíží Vánoce, začneme doma shromažďovat knížky na tohle téma a každý rok je znovu čteme. Většinou začínáme nejpozději se začátkem adventu. 

Letos se těším, až pětileté dceři a devítiletému synovi první adventní neděli ukážu, co pro ně mám – pořídila jsem pro ně Hvězdné příběhy Edíka a Edinky, které jsou k mání TADYČeká na ně nejen čtení, ale i ilustrace s kreativními úkoly – děti si můžou všechny obrázky vybarvit a splnit drobné hravé úlohy.

Přečtěte si spolu s dětmi, co nejen o adventu potřebují máma a táta? Nebo co má společného holčičí sponka, lego Star Wars a kočka?  A taky, co skutečně potřebují děti – ať se nám to líbí nebo nelíbí.

Hrajete rádi deskové hry? Máme pro vás 30 tipů, které stojí za vyzkoušení

Příběhy současné rodiny se dvěma dětmi začínají 1. prosince, celkem jich je čtyřiadvacet – napsala je novinářka Simona Racková, ilustrovala Barbora Křistková a celé to vymyslela Štěpánka Vontrobová, provozovatelka webu Kidedu. "Jde o společné dílo tří žen  maminek, ale není to žádný amatérský počin  každá z nás je profík ve svém oboru," dodává Simona Racková.

Pozor, není to jen pohádka pro děti. "Je to příběh i o nás, rodičích, ze kterého se radují děti, protože ho tak dobře znají," shodují se autorky. V galerii k článku najdete ukázku. Případně si na webu můžete pro posouzení stáhnout tři kapitoly zdarma. 

Po zaplacení vám příběhy přijdou rovnou do mailu, což já osobně kvituju s povděkem. Nikam pro ně nemusím, nemusím platit poštovné, nemusím složitě na internetu hledat něco podobného a rovnou dětem vytisknu každému jeho vydání. A když se jim něco nepovede, vytisknu jim příslušnou stránku znovu. 

Tohle si taky chcete společně přečíst

Které další knihy se nám doma osvědčily? Některé jsou stále ke koupi, jiné se dají půjčit alespoň v knihovně. Nebo je možná mají vaši kamarádi? 

Jak vlastně dětem vysvětlujete Vánoce? U nás doma se i letos bude číst knížka Vánoce pro kočku s podtitulem 23 adventních pohádek a jeden opravdový příběh. Vyšla už ve třetím vydání a občas se dá někde sehnat. Je to vlastně pohádkový adventní kalendář – přináší na každý prosincový den jeden tajuplný příběh. Děti staví s tatínkem po celý prosinec betlém, každý večer kousek – oblohu, figurku, hvězdu. A každý večer jim pak betlémská Kočka vypráví jeden příběh, aby dětem čekání na Ježíška lépe uteklo. 

Pohádky na dobrou noc: Čtete je dětem? Tady jsou důvody, proč byste to měli dělat

O volkovi, o oslíkovi, o andělíčcích a cukroví, o tom, proč jsou koledy tak hezké či co měla Svatá rodina o Vánocích k večeři, o vlasatici i o třech králích nebo o koni, slonu a velbloudovi, kteří ke třem králům zprvu vůbec nepatřili. Také o tom, jak si ovečka povídala s vlkem, proč bývá o Vánocích sníh, jak se stalo, že s Mikulášem chodí i čert, proč slavík zpívá nejkrásněji v noci a jak to, že jmelí roste na stromech. Prosinec s pohádkami rychle uteče, ale jak to bylo v Betlémě doopravdy, to se děti dozvědí až na Štědrý večer.

Klasikou je u nás doma i Vánoční knížka od Terezy Říčanové. Zkuste si ji třeba někde půjčit. Proč a jak se slaví Vánoce? A jak je zažívá sedmiletá holčička? Knížka přináší jednoduchý, ale výstižný pohled na Ježíškovo narození, popis základních vánočních obřadů a rituálů v duchu vesnice, kde se atmosféra Vánoc ještě drží a není válcována odcizenou konzumní realitou. A nejen to. Tereza Říčanová pro knihu vytvořila obrazy, které obstojí i samy o sobě.

Cesta do divočiny, jakou vaše děti ještě nezažily. A vy s nimi!

Pokud jsou vaše děti ještě hodně malé, zkuste Vánoční příběh pro nejmenší. Tato knížka seznámí děti s příběhem o Ježíšově narození a pomůže i rodičům vyprávět dětem o vánočních událostech způsobem, který je zaujme. Děti se tak dozvědí o všem podstatném: o zvěstování Marii, že bude mít dítě, o Ježíšově narození v betlémské stáji, o radosti pastýřů i o hvězdě, která dovedla tři moudré muže až do Betléma.

Pro těsně předškolní a větší děti doporučujeme knihu Vánoce s podtitulem Putování do Betléma od autorské dvojice –  spisovatel Josef Krček, ilustrátorka Renáta Fučíková. Náš šestiletý syn ji už letos zase vytáhl, protože společné čtení téhle knížky už pro něj k předvánočnímu času patří. Vánoční knížka popisuje slovem i obrazem atmosféru od doby adventní do Tří králů. Předkládá pestrou paletu lidových zvyků na venkově i ve městě, svátků, svatých mužů a žen, písniček, koled a her. Zachycuje praktickou i duchovní podobu Vánoc s jejich symboly. Chcete si zazpívat? Zahrát na hudební nástroj nebo předvést vánoční hru?

Máte co číst? Vyšla nádherná Archistorie, Dan Brown pro děti a příběh autisty Matěje

Tahle není vyloženě vánoční, ale nakonec proč ne? Znají vaše děti pohádku o dvanácti měsíčkách? Stejně jako v ní i v knížce Příběhy dvanácti měsíců od stejné autorské dvojice usedá o Vánocích na nejvyšší kámen vždy jeden měsíc a vypráví o sobě. Poutavé příběhy o tom, jak se mění příroda, které svátky vznikly už v historii a co všechno se tenkrát slavilo nebo jaké jsou zvyky v dnešní době, doprovázejí krásné ilustrace Renáty Fučíkové. Spolu s dětmi si můžete zazpívat písničky a dozvědět se více o lidových zvycích a pranostikách. Výhodou je jazyk, který osloví i současné děti, což bývá u klasických pohádek dost velký problém. 

Pokud chcete něco česky tradičního, přímo ladovského, máte to mít. Grada pro vás vydala titul Tradiční česká zima. V knize najdete nejen česká lidová říkadla, pořekadla, písničky, pranostiky i oblíbené koledy, ale také popis a vysvětlení svátků, zvyků, obyčejů i klasických symbolů, které neodmyslitelně patří k tradiční české zimě. Stejné vydavatelství vydalo také Nejznámější české a moravské koledy v úpravě pro klavír a s akordy pro kytaru. 

Přehled těchto a dalších knížek najdete v galerii. 

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?
Adventní věnce pro rok 2020, které si můžete vyrobit doma
Vánoční prázdniny a pohádky: Kolik času mohou děti strávit před televizí?
Témata: Vánoce, Knihy pro děti, příroda, Vánoce 2020, Tipy redakce, Advent, Výtvarné aktivity, Fantazie, Pohádky, Tipy na dárky, Knihy, Tipy na čtení, Nákupní tipy, Svátek, Tereza Říčanová, Pohádka, Edík, Betlém, Objev, Vont, Sponka, Step, Grada, Internet, Renáta Fučíková, Knihy na Heureka.cz