Maminka.czCestování

Kočárek do letadla? Žádný problém, ale vybírejte takový, který je skladný

Markéta Novák Matějková 18.  2.  2019
Chystáte se letět na dovolenou s malým dítětem a řešíte, jaký kočárek vzít s sebou? Přečtěte si, jak kočárek vhodný na cestování letadlem vybírat a proč se vyplatí si na něj pořídit tašku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ne každý si při cestování vystačí s nosítkem nebo šátkem. Ale nemusíte mít obavy, cestování s kočárkem není žádná věda. Jen to chce vybrat takový, se kterým se vám bude dobře manipulovat a nezabere moc místa.

Jaký typ kočárku do letadla vybrat?

Nejideálnější jsou skládací golfky, které zabírají po složení málo místa. Jejich výhodou je kromě snadné manipulace také to, že se vejdou do rentgenového rámu. Pokud však máte malé miminko a cestujete i s hlubokou korbičkou nebo s kočárkem větších rozměrů, nevadí. Kočárek vám zkontrolují ručním scannerem. Pokud se rozhodnete, že kočárek necháte odbavit, můžete si na většině letišť kočárek půjčit.

Kočárek do letadla  nový, nebo z bazaru?

Pokud necestujete často, tak se vám nevyplatí investovat do speciálního kočárku do letadla a v klidu můžete cestovat s kočárkem z bazaru, o který nemusíte mít strach. Na druhou stranu, v případě, že létáte pravidelně, investice do skladného kočárku se vám vyplatí.

Cestování s dětmi letadlem nemusí být stres. Co je dobré předem vědět?

Kam s kočárkem v letadle? Jako příruční zavazadlo?

Pokud cestujete s dítětem mladším dvou let, můžete pro něj odbavit jedno zavazadlo a kromě toho také skládací kočárek, případně autosedačku. Kočárek je možno vzít až k letadlu, letušky jej uloží do zavazadlového prostoru letadla a hned po příletu bude kočárek připraven při výstupu.

Rodiny s dětmi mají zpravidla přednost před ostatními cestujícími. Co se týče kočárku, pokud máte dražší typ, doporučujeme jej vložit do tašky, aby nedošlo k jeho poškození.

Poletím s kočárkem. Co si mám předem zjistit?

  • Každá letecká společnost má pro přepravu kočárků jiné podmínky, proto doporučujeme informovat se dopředu, jaká pravidla platí u dané společnosti. Není pravidlem, že kočárek můžete mít na palubě letadla, proto se informujte o této skutečnosti s předstihem.
  • Také je vždy lepší, když nahlásíte dopředu, že budete cestovat s kočárkem, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem. Může se totiž stát, že bude cestovat více rodin s kočárky a je třeba, aby s tím letecká společnost počítala.
  • Pokud cestujete s kočárkem, který má i korbičku a je složený z více částí, nahlaste to dopředu. Každá část kočárku musí být totiž označena.
  • Kočárek doporučujeme před uložením do letadla zabalit do speciálního vaku na kočárek, případně obalit fólií nebo igelitem.
  • V případě, že vás čeká mezipřistání a kočárek nebudete mít na palubě, doporučujeme vzít si s sebou nosítko.
Připoutejte se: Jak se připravit na let s dítětem

Autosedačka do letadla

Cestovat s dítětem můžete také v autosedačce, což je pohodlné a navíc bezpečné. Než však vyrazíte na letiště, ujistěte se, že je vaše autosedačka certifikována pro použití v letadle. Některé letecké společnosti umožňují využití vlastní autosedačky do určitého věku dítěte, nejčastěji do tří let.

Naše tipy – nejlepší kočárky do letadla

Pokud chcete tipy na konkrétní značky kočárků, které jsou skladné a bude se vám s nimi dobře cestovat, tady jsou.

Britax Römer Holiday 2

Klepněte pro větší obrázek

Tento kočárek vážící pouze 5,4 kg se perfektně hodí na každou cestu. Dá se snadno přenášet a jeho elegantní design se hodí i do rušného města. Velké pohodlí skýtají také popruhy, díky kterým si kočárek můžete přehodit přes rameno a pořád mít obě ruce volné.

Doona Plus

Klepněte pro větší obrázek

Je první dětská autosedačka s kompletním a plně integrovaným řešením mobility. Během vteřiny uděláte z autosedačky pohodlný kočárek. Autosedačka je homologovaná pro cesty letadlem. Dítě tak do ní můžete pohodlně usadit a bezpečně ho připoutat na sedadlo. Rozměr kočárku je navržen tak, aby pohodlně projel uličkou v letadle. Doona Plus vám tak zajistí pohodlí nejen na letišti, ale i během letu.

Zopa iQ

Klepněte pro větší obrázek

Sportovní kočárek  Zopa IQ pro děti od 6 měsíců do 15 kg je díky snadnému skládání a kompaktním rozměrům ideálním parťákem na všechny vaše cesty. Ve složeném stavu zabírá v kufru auta jen minimum místa, a navíc svými rozměry splňuje podmínky kabinového zavazadla pro leteckou přepravu. Případnému poškození při transportu zabrání taška na přenos, která je v ceně kočárku.

Maxi Cosi Lara

Klepněte pro větší obrázek

Ultra kompaktní kočárek Maxi Cosi Lara váží jen 6,3 kg. Jednoruční skládací systém, díky kterému se vejde skoro všude (letadla, vlaky, malá auta). Ideální pro rodiče, kteří rádi cestují. Je vhodný od narození do 15 kg. Jeho výhodou je popruh, díky kterému kočárek přehodíte snadno přes rameno.

Mima Kočárek Zigi Charcoal

Klepněte pro větší obrázek

Inovativní kočárek Mima Zigi vyniká svým elegantním designem, kompaktní velikostí a důrazem na detaily. Kočárek složíte velmi snadno jednou rukou do samostatně stojícího kompaktního tvaru, odpovídajícího velikosti palubního zavazadla většiny leteckých společností.

BABYZEN YOYO

Klepněte pro větší obrázek

BABYZEN YOYO známý po celém světě díky svému jednoduchému a rychlému skládání a kompaktní velikosti příručního zavazadla. První kočárek na světě, který splňuje doporučenou velikost pro příruční zavazadlo určené na palubu letadla. Obvyklá povolená velikost příručního zavazadla je 56 x 46 x 25 cm. Rozměry se mohou lišit v závislosti na podmínkách leteckých společností. Kočárek Yoyo lze koupit buď ve verzi pro novorozence (podvozek + textilní set 0+), nebo pro batolata (podvozek + textilní set 6+).

Témata: Batole, Kojenec, Praktické rady, Dovolená s dětmi, Kočárek, Naše tipy, Cestování, Maminka cestuje, Rozměr, Lara, Letadlo, Autosedačka, TAK, Investice, Příruční zavazadlo, Rameno, Rentgen, Problém, Kufr, Simple, Zavazadlo, Letiště, Skládání, Zopa, Velikost, Kočárky na Heureka.cz