Maminka.czPěstounská péče

„Kojencům a batolatům v ústavu nic nechybí.“ Opravdu? Jaká je skutečnost?

Markéta Novák Matějková 24.  7.  2017
Okolo pěstounské péče panuje spousta mýtů. Zastánci kojeneckých ústavů tvrdí, že dětem v nich nic nechybí. Možná po materiální stránce, ale co ta citová? Zeptali jsme se odborníků, jak tuto citlivou problematiku vnímají oni.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oslovili jsme proto Asociaci Dítě a Rodina, z.s., aby nás zasvětlila do problematiky, o které se moc nemluví.

Děti v ústavech netrpí, ale domov to není

České kojenecké ústavy (KÚ) jsou většinou moderně vybavená zařízení. Děti rozhodně netrpí hladem nebo zimou, mají dostatek hraček a je jim dostupná kvalitní zdravotní péče.

Výzkumy však ukazují, že pro nejmenší děti je velmi potřebné navázat pevnou vazbu ke stálé pečující osobě – obvykle matce. Tato osoba je pak dítěti k dispozici a reaguje na jeho potřeby individuálním způsobem. Děti v kojeneckých ústavech tuto možnost – navzdory často obětavému personálu – nemají.

Sestřičky mají vždy na starosti zároveň více dětí a navíc se střídají na směny. Dítě tak večer uspává jiná osoba, než která k němu přijde ráno po probuzení. Sestřičky také s dětmi nesdílejí svůj skutečný život, jako je to v rodině.

Ptejte se Jaroslavy Málikové, předsedkyně organizace Rozum a cit, na vše, co vás zajímá o pěstounské péči.

Dítě nevídá sestřičku při běžných činnostech, jaké se odehrávají v rodině, nemůže si tak vytvářet rodinné modely přirozeně – pozorováním a nápodobou – jako tomu je v rodině.

Výzkumy, ale i osobní zkušenosti pěstounů ukazují, že děti umístěné v KÚ, které nemají navázanou pevnou citovou vazbu, mají oproti svým vrstevníkům např. opožděný vývoj řeči, psychomotoriky a dalších dovedností.

Mají problémy navazovat smysluplné vztahy i v pozdějším věku, jsou nejisté a nevěří si, nemají vybudovanou základní důvěru v bezpečí okolního světa, protože je pro ně nejistý, měnící se, nestabilní.

Témata: Batole, Kojenec, Adopce, Dánsko, Pěstounská péče, policistka, Dítě a Rodina, Ústav, Okolní svět, Ostatní děti, Pěstounství, Kojenecký ústav, Minimální počet, Polsko, Matějček, Zdravotní sestra, Norsko, Opožděný vývoj, Dvacátý století, Negativní dopad, Běžná činnost, Drogová závislost, Skutečný život, USA, Ústa

Video