Maminka.czKojení

Kojenec pozná maminku podle čichu! Co všechno možná ještě nevíte o kojení?

kog sim 5.  8.  2021
Kojící maminky asi nic nepřekvapí, takže samy dobře vědí, že často mají jedno prso větší než druhé. Ale tušila jste například, že kojenec pozná matku i ve velké skupině žen čistě jen pomocí čichu? Další zajímavosti o kojení si můžete přečíst v článku, který ne náhodou přinášíme v právě probíhajícím Světovém týdnu kojení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná jste to tušila, možná ne, ale chuť vašeho mléka se mění v závislosti na tom, co jíte. A děti si později oblíbí ta jídla, která jejich matka jedla během kojení. No, možná byste se měla zamyslet... Co dál o kojení možná nevíte? Dozvíte se v úvodním videu.

A tady najdete pár vyzkoušených tipů pro spokojené kojení:

  • Pokud to hned nepůjde jako po másle, zkuste dítě přikládat častěji v noci, kdy lépe spolupracuje.
  • V prvních dnech života dítěte si vytvořte příjemnou atmosféru na kojení – intimní osvětlení, hudbu… V tomto období je náročné vzájemné hledání se, ale stojí to za to.
  • Nebojte se kojit „tělo na tělo“. A vyzkoušejte i kojení ve vaně s teplou vodou.
  • Nepodceňujte u čerstvě narozeného miminka období hledání a samopřisátí. Nikdy na dítě nespěchejte.
  • Milujeme babičky, tchyně i zkušené kamarádky-matky. Ale opatrně na jejich rady: „Za nás se to dělalo tak a tak. U mě fungovalo to a to.“ Někdy mnoho dobře míněných rad a zmatečných informací z internetu škodí. Při nerozhodnosti opravdu volejte Horkou linku kojení nebo svou laktační poradkyni.
  • Pokud máte drobně poničené dvorce a bradavky, stává se zázračným lékem samotný vzduch nebo pomáhá, když je po kojení potřete odstříkaným mlékem.
  • Chcete-li kojit, nenabízejte dítěti během šestinedělí dudlík. Princip používání dudlíku a sání z prsu je naprosto rozdílný. Je škoda si dobrovolně dávat překážky na cestu k pohodovému kojení. Nevěříte? Zkuste jednoduchý test. Nejprve cucejte svůj palec. A pak zkuste nasát kůži vlastní ruky na hřbetu. Cítíte ten rozdíl?
Sedm mýtů o kojení: Musím kojit v intervalech a vypít šest litrů vody!

Víte, že první srpnový týden je již více než 20 let Světovým týdnem kojení? Slaví se každoročně od 1. do 7. srpna ve více než 170 zemích světa a jeho záměrem a cílem je osvěta na podporu kojení a zlepšení zdraví dětí a matek po celém světě.

Témata: Video, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Šestinedělí, Osvěta, Osvětlení, Čich, Chcete-li, Matka, Mléko, Maminka, Hřbet, Prso, Horká linka, Internet, Bradavka, Ňadro, Dudlík