Maminka.czKoliky

Kojenecká kolika dokáže potrápit. Takhle ji zvládnete!

Simona Procházková 4.  12.  2020
Zná to téměř každá máma. I když je miminko vyspinkané, přebalené a nakrmené a mělo by být spokojené, začne naříkat, kroutit se a plakat. Co se děje? Nejspíš máte tu čest s novorozeneckou kolikou. Proč trápí spoustu kojenců? Co je příčinou? A jak svému děťátku můžete ulevit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Řeč bude o nepříjemnosti, která vyděsí spoustu novopečených maminek. Jak si poradit s pocity bezmoci a zoufalství, když nic nezabírá, bezbranný tvoreček usedavě pláče a svíjí se bolestí a ony neví, jak mu pomoci? Takzvaná tříměsíční kolika potká podle lékařů téměř každé druhé miminko. O co vlastně jde? Kojeneckou kolikou se označují silné bolesti a křeče bříška spojené s nadýmáním, bez jasně identifikovatelné příčiny, které se objevují nejčastěji v odpoledních a večerních hodinách, zpravidla krátce po krmení a mohou trvat i několik hodin.

50 originálních svačin, které zaujmou i vytrvalé nejedlíky

Kolika je akutní záchvatovitou bolestí, která se stupňuje, polevuje a opět stupňuje. Postihuje zpravidla miminka v prvních třech měsících života, proto také název „tříměsíční“. Děťátko při záchvatu propíná nožičky, prohýbá se do luku, rudne v obličeji, hlasitě říhá a často propláče celou noc. Některým dětem znepříjemňují koliky každý den, jiným se zcela vyhnou. Podle statistik se objevují spíše u nekojených dětí, ale není to pravidlem, nevyhýbají se ani těm plně kojeným. Kolika se také vyskytuje ve větší míře u nedonošených dětí a také těch, které se narodily s nižší porodní váhou. Je to dáno tím, že tyto děti nemají dostatečně vyvinutý trávicí systém.

Jak funguje trávicí systém u kojenců a kteří trpí více kolikami?

Co je příčinou kojeneckých kolik?

Projevy dětské koliky přicházejí náhle, z plného zdraví. Udává se, že kojeneckými kolikami trpí asi 20 % kojenců, a traduje se, že chlapečci trpí obtížemi častěji než holčičky. Vliv pohlaví na frekvenci kolik ale nebyl prokázán. Většinu kojeneckých kolik vyvolává zvýšená plynatost. „Při zvýšené plynatosti tlačí plyny na stěny střev a tlak způsobuje miminku kolikové bolesti bříška. Důvodem může být nezralá trávicí soustava nebo nasátí přílišného množství vzduchu při kojení nebo pláči,“ říká pediatrička MUDr. Zdeňka Hrubešová. Poměrně často jsou koliky ale i projevem potravinové intolerance nebo alergie. Z nich je často na vině intolerance laktózy. „Intoleranci laktózy způsobuje nedostatečná aktivita enzymu laktáza. Laktóza je obsažena jak v mateřském mléku, tak v kojenecké stravě. Aby mohla být organismem dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozštěpena na své dvě molekuly glukózu a galaktózu. To je úkol enzymu laktáza. U mnoha kojenců však jeho tvorba není dostatečná. Nerozštěpená laktóza přechází do dolní části trávicího traktu, kde následně dochází ke kvašení a produkci plynů. Intolerance laktózy tak může vyústit v koliku,“ vysvětluje MUDr. Hrubešová.

„Plyny, které se vytvářejí vždy během trávení, se hromadí a nemohou ven, bříško je pak nafouklé a tvrdé. U kojených dětí za to často „může“ jídelníček maminky (luštěniny, cibule, květák apod.). U miminek, která jsou krmena z lahvičky, zase tyto bolesti způsobuje vzduch, který při pití spolykají a ten se pak hromadí ve střevech,“ uvádí dětská lékařka MUDr. Alexandra Vidnerová.

Určitě vyzkoušejte! Obyčejný kmín mírní koliky i menstruační bolesti

Jak ulevit při křečích?

Uklidnit vás může fakt, že po třetím měsíci věku nepříjemné křeče obvykle samy ustoupí. Přesto existuje několik způsobů, které stojí za to vyzkoušet, abyste mrňouskovi od úporných bolestí aspoň trochu pomohli. Zde jsou tipy vyzkoušené samotnými maminkami, jak při záchvatu koliky ulevit. Žádný ale bohužel není stoprocentní a někdy pomohou jen na krátkou dobu. Pak jednoduše nezbývá než „vydržet“.

Jemná masáž

Volbou číslo jedna je masáž bříška esenciálním dětským olejíčkem (nejlépe mandlovým nebo z meruňkových jader, s kardamomem, fenyklem, heřmánkem nebo majoránkou, které uvolňují křeče a usnadňují prdíky) nebo speciální emulzí, která je určena pro bolavé bříško. Opatrně masírujte okolí pupíku, kruhovým pohybem, vždy po směru hodinových ručiček. Pár kapek oleje můžete také nakapat na látkový kapesník, přiložit na bříško a překrýt nahřátou plenkou.

„Dítě je vhodné dát na bříško. Zadeček se dostane do vyšší polohy, miminko kope nohama a větry tak mohou snadněji odejít. Můžete také vyzkoušet masáž bříška krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček, od pravého podbřišku pod žebrové oblouky a dále zpět k pravému podbřišku. Některým dětem ulevuje položení na maminky hrudník, jeho zády k sobě, každému vyhovuje něco jiného, změnou polohy se ale dítě obvykle na chvíli zabaví a dojde k uvolnění křečí a úlevě alespoň na chvíli,“ radí MUDr. Darina Čiková, praktická lékařka pro děti a dorost.

Novorozenecká kolika. Jak si poradit s bolestí bříška a  co na ni zabírá

Teplý obklad na bříško

Udržujte bříško v teplíčku. Skvěle poslouží sáček s pohankou nebo třešňovými pecičkami, který pořídíte v lékárně nebo drogerii. Nahřejete ho krátce v mikrovlnné (nebo elektrické) troubě a přiložíte na bříško. Pecičky dokáží dlouho udržet teplo, jen pozor, abyste děťátko nespálili. Pokud nemáte po ruce pytlíček, přežehlete látkovou plínku a přiložte na podbřišek, použít můžete i termofor (ohřívací láhev).

Protikoliková poloha do klubíčka

Někteří dětští lékaři i fyzioterapeuti doporučují miminku navodit podobný pocit, jaký mělo ještě v děloze. Vyzkoušejte zavinovačku, šátek, klokanku nebo ergonomické nosítko, choďte a pohupujte se s ním, zlehka natřásejte, jemně se kolébejte. Pomůže také jemné cvičení s nožičkami, kdy v poloze na zádech opatrně přitahujete kolínka směrem k bříšku nebo provádíte malé krouživé pohyby.

Novorozence nenoste ve svislé poloze, vyjma odříhnutí. Jaké polohy jsou ideální?

Tělesný kontakt

Některým maminkám se osvědčuje, když svého malého křiklouna uklidňují jemným poplácáváním po zadečku. Noste miminko stočené v klubíčku a zády přitisknuté k vašemu hrudníku (nožičky podepřete rukama), výborná je také tzv. poloha na tygříka (na vašem předloktí), případně si položte vleže děťátko na břicho a zlehka se společně pohupujte, kolíbejte ho a hlaďte.

Bakterie pomohu trávení

U novorozeneckých kolik hrají zásadní roli nerovnováha složení střevní mikroflóry a nízký počet laktobacilů. A zdravá střevní mikroflóra je důležitá pro dozrávání imunitního systému. Děťátku tedy můžete pomoci tím, že mu dodáte „přátelské bakterie“, které zlepší trávení. Jde o tzv. probiotika, což jsou běžně se v těle vyskytující mikroorganismy. Užívají se hlavně různé kmeny rodu Laktobacillus a Bifidobacterium, které jsou k dispozici v probiotických kapkách (Biopron, BioGaia, Probiotic Baby atd.).

Probiotika: Trend, nebo naprostá nezbytnost?

Změňte jídelníček

Pokud své miminko kojíte, snažte se vyhýbat nadýmavým potravinám, kravskému mléku, rybám, oříškům, čokoládě, sójovým výrokům a také syceným „bublinkovým“ nápojům. V případě, že krmíte umělou mléčnou výživou z lahvičky, ujistěte se vždy, zda není mléko příliš husté, řídké, horké nebo naopak studené, připravujte ho přesně podle návodu.

Jak a kdy masírovat miminko? 

Vlažný čaj a koupel

Pořiďte v lékárně fenyklový čaj a uvařte si ho pro sebe i miminko. Výborně funguje na uvolnění větrů, působí proti křečím a celkově upravuje a zklidňuje trávení. Některým maminkám se osvědčil také jihoafrický čaj rooibos. A rozhodně stojí za to vsadit také na koupel v příjemně teplé vodě, do které můžete přidat několik kapek přírodního esenciálního oleje (heřmánkového, mátového nebo levandulového).

„Čaj“ rooibos: Tlumí alergické reakce, je v něm vápník a chutná dětem
Komu nejvíc hrozí rotaviry? Pozor, desetina dětí skončí v nemocnici
Témata: Zdraví, Miminko, Kojení, Novorozenec, Miminko, Praktické rady, Kojenec, kolika, Koliky, Nerovnováha, Květa, Čaj, Zdeňka Hrubešová, Křeč, Trávení, TAK, Pocit bezmoci, Alexandra, Kmín, Lahev, Říha, Mrňous, Žebro, Maminka, Soustava, Zdraví na Heureka.cz

Video