Maminka.czKojení

Kojení bez problémů: Proč je dobré mít laktační poradkyni?

Tereza Víchová 14.  2.  2019
Je to přece tak přirozená věc přiložit miminko k prsu! Instinkty pomohou. Anebo to bude jinak: V porodnici vám každý řekne něco jiného a hormony s rozvášněnou psychikou jsou pro nejistotu a stres živná půda. Vaše osobní laktační poradkyně je tak MUST HAVE pohodlného kojení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Měla jsem štěstí a všechny tři děti kojila tak nějak mimochodem. Hlásily se o své (často až moc), nijak zvlášť mě to nebolelo, záněty a další možné „lahůdky“ se nekonaly, vážení ani odsávačky nebylo třeba. Přesto jsem po třetím (ano, zkušená matka!) porodu znejistěla: Jedna sestřička konstatovala, že bude syn hladový, protože měl po narození skoro čtyři kila. A že mám přikládat co nejčastěji. Po výměně služeb jsem se od jiné dozvěděla, že interval dvě hodiny je nutný, jinak k nám určitě zavítá kolika. Už jsem se pak raději na nic neptala. Ale mít tehdy kontakt na svého „šerpu“ v oblasti kojení, asi mu zavolám. Lenka Brunová je porodní asistentkou a laktační poradkyní. A jak sama říká, polovina společného úspěchu a čítankového kojení je v tom, zda si s tou svou vybranou „sednete“. 

Poradna: Kojím v těhotenství, ale ubývá mi mléko. Co s tím?

Já a kojení 

Chystáte se na kontaktní rodičovství, dítě bude s vámi spát a slovo „interval“ nebo „režim“ je vám cizí. Nebo už teď víte, že odhalit prsy v kavárně byste nepřežila, po šestinedělí se chystáte na dva dny v týdnu hned do práce a od porodu bude doma odsávačka a lahvička. Jako jsme my mámy každá jiná, neexistuje ani univerzální modul laktační poradkyně. Zásadní proto je najít tu, se kterou si budete „vonět“, bude respektovat vaše přání a pocity a nebude vás do ničeho tlačit či dokonce manipulovat. Ale hlavně hledejte už v těhotenství, to je pravidlo číslo jedna. 

Které maminky chtějí pomoc s kojením? 

  • Prvorodičky, které se snaží získat předem co nejvíc informací.
  • Vícerodičky, které zjišťují, proč se třeba kojení napoprvé ideálně nedařilo, nebo si uvědomují předešlé chyby a nechtějí je opakovat.
  • Vyplatí se hledat i v případě, že jste poprvé žádný problém neměla – každé miminko je totiž úplně jiné, a navíc s dalším porodem už nebudete mít na vše tolik času jako poprvé, ani na kojení. 

„Častý problém nastává, když mají maminky pocit, že by měly všechno zvládnout samy, tedy i kojení,“ vysvětluje Lenka Brunová. „Možné problémy tak řeší pozdě, protože dlouho bojují samy se sebou. I proto je lepší vše řešit v klidu během těhotenství.“ 

Hledám laktační poradkyni 

Určitě to bude lépe strávený čas než nekonečné těhotenské diskuse. Ideální je podle Lenky Brunové najít svou laktační poradkyni přes reference známých. „Doporučuji nejprve nastudovat webové stránky, zavolat a domluvit se – zda má zrovna čas v termínu porodu, zda si můžeme domluvit konzultaci během těhotenství, kde se lépe poznáme,“ radí Lenka Brunová. „Vhodnou možností je také navštívit předporodní kurz, který vybraná laktační poradkyně pořádá.“ Setkání je v tomhle směru nedocenitelné – musíte si totiž být vzájemně sympatické a mít na kojení podobné názory. To všechno se v době, kdy budete po porodu v mnoha ohledech nejistá, velmi hodí. 

Tajemství úspěšného kojení: Uvolněte se, pijte a miminku lechtejte ouško

Na společnou kávu 

První popovídání ještě v těhotenství vám dodá pevnou půdu pod nohy. Ty mohou být totiž velmi vratké, jestli jste dosud na jedné straně četla, že nemáte řešit délku kojení, a na druhé, že je třeba tohle absolutní nesmysl. 
„Každý má na věc jiný názor – i maminky, i laktační poradkyně,“ shrnuje Lenka Brunová. „Proto je důležité se sejít a najít zlatou střední cestu, vzájemně se respektovat. Pak bude mít maminka po porodu v blízkosti autoritu, kterou uznává. A stejně tak dobrá laktační poradkyně se nesnaží někoho přesvědčit o své pravdě, nebo ho dokonce manipulovat nějakým směrem.“ Proberete tak včas praktické věci: přípravu prsů, seznámení s technikou kojení i polohami. Domluvíte se také, jak budete společně postupovat po porodu. 

Připravte své prsy na kojení 

Laktační poradkyně by měla během vašeho těhotenství zkontrolovat vaše bradavky. Pokud jsou ploché nebo vpáčené, může to znamenat problémy s kojením a je třeba prsy připravit. Odbornice vám doporučí nejlepší pomůcky – formovače atd. Tato příprava by měla začít už kolem 30. těhotenského týdne. 

Co čeká prsa v těhotenství? Věnujte jim péči a připravte je na kojení

Haló, už je na světě 

Chvíle, kdy budete šťastná, že jste si uložila telefon své laktační poradkyně předem, nastane v porodnici. „Většinou se s maminkou domlouvám, že se ozve hned, jak se miminko narodí,“ upřesňuje postup Lenka Brunová. „První chvíle a dny jsou důležité pro pohodový start kojení – proto by maminka měla vědět, že může zavolat a vše konzultovat. Často stačí pár telefonátů, které zvednou sebevědomí a zaženou pocit méněcennosti, který pramení z nejistoty.“ Když se budete moci obrátit na někoho známého, komu důvěřujete už z doby těhotenství, vše se většinou v pohodě vyřeší. 

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Telefon, nebo návštěva? 

Mezi obvyklé problémy čerstvých maminek patří bolest při kojení, rozpraskané bradavky, netvoří se mléko, tvoří se ho málo nebo naopak příliš moc a z toho plynou záněty prsou. Určitě vám poradí zkušenější kamarádky, ale co platí u nich, nemusí platit u vás. Co ale telefon někam do neznáma jako rychlejší varianta? 

„Setkávám se i s tím, že maminky obvolávají i několik laktačních poradkyň a dostávají různé rady. Pak mají ve všem jen větší zmatek s dalšími různými názory. Proto mi připadá jako ideální varianta zvolit už v těhotenství někoho, komu budu důvěřovat,“ radí Lenka Brunová. 

Má plné mrazáky mateřského mléka! Denně ho vyprodukuje přes šest litrů

Laktační psycholožka 

Při osobní návštěvě bude poradkyni zajímat, jak probíhal porod, adaptace miminka, zda mělo žloutenku, kolik času jste spolu mohli být. „Také vidím, jak maminka dítě přikládá a zda je to pohodlné pro oba, najdeme společně techniku i polohy příjemné pro oba,“ shrnuje Lenka Brunová. „Kojení je hlavně zpočátku náročné pro oba dva. 

Kdo může být laktační poradkyní 

  • Porodní asistentky nebo dětské sestry – laktační poradkyně se zdravotnickým vzděláním.
  • Maminky, které samy už rodily, kojily a dodatečně se proškolily v oblasti laktačního poradenství – obvykle jsou nezdravotnice a mívají spíš alternativnější pohled na věc.
  • Praktické pro vás je, když umí laktační poradkyně posoudit i další věci – např. psychomotorický vývoj miminka, stav vašeho poranění po porodu (porodní asistentka) apod. 

A není jedinou věcí, kterou může maminka miminku dávat. V dnešní době jsou k vidění i maminky, které kojení obětují naprosto všechno. A po pár týdnech či měsících života miminka pak najednou vidí, jak vyrostlo a ani si ho nestihly pořádně užít, jak byly soustředěné jen na kojení.“ Laktační poradkyně je tak trochu i vaší psycholožkou. I proto se v jedinečné době narození miminka vyplatí vybrat tu nejspolehlivější právě pro vás dva. 

První porody by se měly zakázat, říká porodní asistentka Tereza Morávková

Time management přípravy na kojení 
 

  • Vyberte laktační poradkyni, zavolejte a předem se o všem informujte.
  • Domluvte si konzultaci už během těhotenství nebo se zúčastněte předporodního kurzu, který vaše laktační poradkyně pořádá.
  • Sjednejte si další postup pro komunikaci – maily, telefonáty, sociální sítě, váš termín porodu a její možnosti být vám k ruce.
  • Ozvěte se z porodnice krátkou zprávou, že se miminko narodilo, a neváhejte s konzultacemi, když bude akutně třeba (můžete volat i večer atd.).
  • Naplánujte si návštěvu v šestinedělí, kde vše důležité v klidu proberete.
  • Ceny za poradenství se liší, pohybují se v řádech od stovek korun za hodinu. 
Témata: Těhotenství, Porod, Kojení, Novorozenec, Miminko, Po porodu, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, pořad, Lenka Brunová, Poradkyně, Seznámení, Maminka, Lak, Prsa, Pór, Sto korun, Porodnice, Problém, Vážení