Maminka.czKojenec

Kojení je dar pro vás i mimi

Ivana Ašenbrenerová 8.  6.  2010
Kojení je dar pro vás i mimi
Jste rozhodnutá, že budete stůj co stůj po porodu kojit? Dobře děláte - i když to může být zpočátku náročné, stojí to určitě za to. Kojené děti jsou zdravější a totéž platí i o maminkách.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojení je podle odborníků prospěšné z mnoha důvodů, které se snad ani na stránky našeho časopisu nevejdou.

Nicméně, ty hlavní by vás mohly zajímat. Kojení je nejpřirozenější výživou pro novorozené miminko - příroda to tak jednoduše zařídila. Jak říká neonatoložka MUDr. Mária Fedorová, v mateřském mléce dostane dítě všechno potřebné pro zdravý vývoj a růst. „Obsahuje vhodné zastoupení bílkovin, cukrů, tuků a látky, které pozitivně ovlivňují imunitní systém, i přímo vytvořené protilátky, které pomáhají chránit dětský organismus před možnými infekcemi.

Obsažená voda v mléce postačí na pokrytí denní potřeby tekutin, což v rozvojových zemích často představuje důležitou podmínku k přežití. Kojené děti jsou i méně náchylné k rozvoji alergických onemocnění, proto by měly být děti s rodinnou alergickou zátěží a vyšším rizikem vzniku alergie kojeny co nejdéle.“

Levné a zdraví prospěšné

Zkuste si zajít do lékárny a zeptat se na cenu mléčné kojenecké výživy.

Zřejmě budete překvapená, jedno balení vyjde na několik stovek korun. Pokud byste měla dítě s alergickou anamnézou, pak mléko s označením HA stojí ještě víc. Mateřské mléko je bezkonkurenčně nejlevnější, máte ho okamžitě po ruce a nemusíte nic pracně připravovat. Kromě toho je skutečným zázrakem - svým složením se přizpůsobuje potřebám každého jednotlivého dítěte.
Ano, je to tak, mléko od každé maminky chutná trochu jinak.

Například mléko žen, které porodily předčasně, má trochu jiné složení. Také mléko pro novorozené miminko má jiné složení než pro tříměsíčního kojence nebo roční batole. Věděla jste, že dokonce mění své složení podle ročního období, fáze dne i v průběhu jediného kojení? Svou chuť mění také podle toho, co jíte, a dokonce i v případě, že velmi intenzivně sportujete.

Vyšší inteligence a přitažlivost maminky

Dlouhodobé kojení prý zvyšuje IQ neboli inteligenční kvocient. Zjistili to nedávno kanadští odborníci. Čím déle budete kojit, tím je větší pravděpodobnost, že bude váš potomek chytřejší.

Nejvýraznější vliv na IQ má pak podle studie kojení v prvním roce života. A v čem konkrétně spočívá tento efekt? Důležitou roli by mohly hrát dvě složky mateřského mléka - esenciální mastné kyseliny s dlouhým řetězcem a inzulinu podobný růstový faktor.

„Díky kojení se buduje blízký vztah a silné pouto, které pak přetrvává i po odstavení. Kojení je velmi intimní záležitost, proto nedoporučuji dělat při něm ještě něco jiného. Netelefonujte, nečtěte si knížku, nedívejte se na televizi, nekonverzujte s kamarádkou u oběda. Věnujte se jenom dítěti, sledujte, jak spokojeně saje, a užívejte si společné chvilky. Období, kdy je dítě závislé jen na vás, rychle pomine,“ říká lékařka Mária Fedorová.

A jak je to s tou sexy maminkou? Zní to skoro fantasticky - kojení působí příznivě i na ženy, které nekojí a jsou v blízkosti kojících matek. Při kojení se totiž vylučují velmi silné koncentrace feromonů, které vzbuzují v ostatních ženách chuť se milovat. Tyto feromony prý vyvolávají u žen, které nejsou ještě matkami, pocit, že je načase si pořídit miminko. A jak se průzkum prováděl? Kojícím ženám se odebíral pot a tím se napustily polštářky, které nekojící ženy nasávaly po dobu tří měsíců. Na konci testování ženy pociťovaly nárůst libida a touha po stálém partnerovi se zvýšila dokonce o 42 %! Proč tomu tak je, se přesně neví, ale prý by se tyto feromony mohly používat při léčbě poruch touhy. No není to skvělé?

Proč kojit? Výhody pro všechny

Jaké výhody by na vašem seznamu neměly chybět:

  • Kojené děti bývají méně často nemocné a hospitalizované
  • Mají nižší výskyt alergie, astmatu, zubního kazu, celiakie, syndromu náhlého úmrtí kojence, cukrovky, průjmů, ekzémů, obezity, zánětů středního ucha, infekcí dýchacích cest...
  • Sání z prsu pomáhá i správnému vývoji zubů a svalových a řečových orgánů
  • Je ekologické
  • Pokakané plenky kojeného miminka méně zapáchají
  • Kojení snižuje riziko vzniku rakoviny prsu a vaječníků a chrání ženu před osteoporózou v pozdějším věku
  • Posiluje emocionální vazbu mezi maminkou a dítětem

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Mimi, Ostatní žena, Vaš, Řečový orgán, Mária Fedorová, Silné pouto, Dar, Dlouhodobé kojení, Roční batole